Bunkern på Bungenäs

Annons

Förra årets mest omtalade semesterhäng skedde inte på någon glassig designdestination, dyr och få för­unnad, utan i ett gammalt kalkstensbrott i en före detta avfolkningsbygd på norra Gotland, öppen för alla som orkade ta sig dit och hoppa på en gratis låne­cykel vid entrén. Bilderna som cirkulerade i sociala medier visade ett synnerligen fotogeniskt landskap med djupa kalkbrott, bunkrar och bergrum, granatkratrar och halvt raserade lastbryggor – men också vackert omhändertagna miljöer, en konsthall i en gammal kalkstenslada, en restaurang i en före detta arbetarmatsal. Då och då kunde man även skymta bilder av solbadare i kronans gamla stålrörssängar, len eftermiddagssol, ärgad kuststräcka, en flaska vin i perfekt motljus.

Det bilderna inte kunde förmedla var platsens tystnad. »Det händer något med oss när vi tvingas kliva ur våra bilar och ta oss fram på cykel, vi möts på riktigt, som likar, vi talar med varandra. Det blir en annan stämning«, säger Bungenäs­entreprenören Joachim Kuylenstierna när han möter upp vid huvud­entrén till området. Bungenäs är inhängnat sedan Försvarsmaktens dagar, från Fårösundsgattet i öster till Sandviken i väster, numera för att de betande lammen, som ser till att hålla växtligheten i styr, inte ska smita. Vid parkeringen finns lånecyklar för alla besökare. »Det är lite krångligt att ta sig hit, men om du gör något riktigt bra behövs ingen reklam. Ryktet sprider sig. Folk som är intresserade hittar hit ändå. Och har de hittat hit och blir intresserade av att köpa ett sommarhus, ja, då kommer de hitta mitt telefonnummer också.«

Annons

Joachim har bott halvårsvis på Gotland sedan han var i sjuårsåldern, när hans pappa flyttade hit för att tjänstgöra som militär på ön. Han hade haft ögonen på Bungenäs ett bra tag innan han köpte det i början av 00-talet. Då hade området tjänat som storskaligt kalkstensbrott i flera decennier, och som övningsfält för Försvarsmakten sedan mitten av 60-talet. De senaste 50 åren har det varit stängt för allmänheten. Om man bortser från några hängivna surfare, som brukade smita in på området under vinterhalvåret i jakt på bra vågor, är det inte många som fått ta del av naturen på Bungenäs.

Bungenas 12
Den mest karaktäristiska byggnaden på omtalade Bungenäs är kalkladan med de murade ugnarna. Den uppfördes runt 1910, men en tidigare markägare tänkte jämna den med marken. Nu är den k-märkt och huserar både restaurang och konsthall.  
Bungenas 7
 
Bungenas 10
Bungenäs matsal uppfördes på 1940-talet åt de anställda på kalk­brottet. Den blev svårt vandaliserad när Försvarsmakten övade »strid i tätort«. Efter två års renovering stod den färdig att nyöppnas sommaren 2012.  
Annons

När området till slut blev till salu snappades det upp av ett stort byggbolag, vars plan var att riva alla existerande byggnader och smälla upp hundratals identiska småhus på platsen. Nu blev det inte så. Joachim lyckades köpa loss Bunge­näs. Och något av det första han gjorde var att se till att få byggnaderna – matsalen, förvaltarvillan, ladan och ugnarna – k-märkta. »Nu kan vi knappt slå i en spik«, skrattar han. »Vi har försvårat för oss själva.«

Skälsö arkitekter, som Joachim är delägare i, har tagit fram en detaljplan som lägger all fokus på att bevara platsens särskilda natur; i ett sekel har det brutits kalk och byggts bunkrar här, nu vill de låta naturen vara ifred. Tomterna är noga utmätta efter bästa läge, för att smälta in i miljön och inte synas från vägen eller stranden, och det finns inga markerade tomtgränser. Ett av de första husen stod klart 2011, inkilat mellan befintliga tallar, nära väg och strand, men ändå helt dolt intill en befintlig bunker med nedsänkt gård. Inspira­tionen kommer bland annat från bebyggelser som Sea ranch i Kalifornien, där man arbetat för att bevara naturens skönhet och låtit arkitekturen underordna sig den. Skälsö arkitekter består av ett gäng hängivna surfare, som alla är djupt engagerade i platsen – långt innan de träffade Joachim hade de tagit sig in på området under stormiga vintermånader, i jakt på den perfekta vågen.

Annons

»Subkulturer är väldigt viktiga för en plats. Hur kan du veta om du vill köpa ett sommarhus på ett ställe som bara är en byggarbetsplats, som inte byggt upp en levande kultur först?« säger Joachim.

Med det i åtanke har de arbetat hårt för att skapa en levande miljö där besökare kan äta gott, njuta av naturen, fritt cykla omkring och upptäcka området.

»Om man skapar ett samhälle måste det vara så bra att man själv vill bo där. För mig var det viktigt att knäppgökarna hitt­ade hit. De som törs tänka utanför boxen.«

Bungenas 11
I den gamla ladan förvarades kalken innan den skeppades vidare. För två år sedan öppnades restaurang och konsthall här, under högsäsong myllrar det av cyklar och matgäster.  
kuylenstierna-foto-Karl-Melander
Joachim Kuylenstierna  

I dag har man mätt ut tomter på ungefär nio procent av Bungenäs totala yta. Mer bebyggt än så kommer det inte bli. »Gotland är känt för att vara en ö där man möter motstånd så fort man ska bygga, men vi har hela tiden bjudit in lokal­befolkningen och berättat om våra planer, och bara anlitat hantverkare från norra ön. Här blir det inga stora lyxvillor med egen strand, för den är till för alla. Det här är en helt annat typ av lyx«, förklarar Joachim.

Annons

Han själv tillbringar ett par månader på ön varje sommar. »Gotland är undervärderat. Våra föräldrar semestrade inte här på samma sätt som vi, men vår generation har en annan relation till Gotland. Jag är säker på att priserna kommer tredubblas här inom tio år.«

Förra sommaren hade Bungenäs rekordmånga besökare. Nu satsar man extra krut på sommaren 2014, med konserter, konst och – nytt för i år – en sommarbiograf, men också på sport- och påsklovsveckorna. »Är man inte intresserad av att surfa kan man ju åka skridskor i kalkbrottet. Det är helt fantastiskt.«

Bungenas 6
Ett av de första husen som uppfördes av Skälsö arkitekter på Bungenäs är ett sommarboende på 50 kvadratmeter med ett mindre skyttevärn i betong på gården. Tomten ligger på en höjd av utschaktat grus, tolv meter över havet. För att huset ska smälta in i miljön är den delvis nedgrävd. På taket kommer det så småningom att växa gräs.  
Bungenas 1
Kalkladans inredning, på ena sidan finns restaurang, på den andra konsthall. Möbler av designern Kristoffer Sundin.  
Bungenas 14
Varsamt och med respekt för platsen, har varit ledorden i utvecklingen av detaljplanen på Bungenäs. Husen måste smälta in i landskapet. Hittills har alla uppförda hus ritats av Skälsö arkitekter, men målet är att olika arkitekter ska anlitas för att skapa mångfald. Skälsö anlitas numera som rådgivare av andra kommuner som vill omvandla gamla industriområden.  
Annons
Bungenas 9
Bilfritt! Bungenäs är en natur­upplevelse som upptäcks bäst på cykel. Vid parkeringen finns gratis utlåningscyklar för alla be­sökare. Den bilfria miljön gör att barnen kan springa fritt.  
Publicerat 14 augusti 2014
Annons