Kika in i exklusiva våningen – i Stockholms 1800-talspalats
Kommer man över en lägenhet i det Laurinska huset tar man den med sig in i graven, i alla fall om historien får tala för sig själv. Kika in i ett av Stockholms mest exklusiva hus.
Laurinska huset byggdes 1891 och kallades för Mälarpalatset fram till att den första tongivande hyresgästen – konsthistorikern Carl Gustaf Laurin – flyttade in. Med en trollbindande Riddarfjärd som kuliss var hans hem ett omåttligt populärt tillhåll för Stockholms kulturelit när det begav sig. Och precis som alla andra bodde Laurin kvar i sitt hörntorn fram till sin död 1940. I dag bor Johan och Isabel i en av de magnifika våningarna i huset.
– Jag läste någonstans att arkitekten Valfrid Karlson som ritade huset hade en ambition att det skulle bli startskottet för ’Södermalms Strandväg’ med den ena pampiga villan efter den andra. En byggkris satte stopp för det hela, men här i trapphuset kan man se ritningar på hur det skulle kunna ha sett ut. Det hade varit så häftigt med alla dessa dramatiska byggnader uppe på höjden, säger Isabel.
2014, efter några års pendlande mellan hus i Spanien och lägenhet i New York, flyttade Johan och Isabel målmedvetet hem till Stockholm med sikte på en lägenhet just i det här huset. En mellanlandning på Birger Jarlsgatan och en förlorad budgivning på lägenheten under de 180 kvadratmeterna som i dag är deras hem, krävdes innan planen kunde förverkligas. En ganska lindrig process med tanke på att de flesta lägenheterna i Laurinska huset går i arv i generationer och därför väldigt sällan läggs ut på marknaden.
– Många som bor här planerar säkert att ta sina lägenheter med sig in i graven. Det var precis vad den välrenommerade arkitekten Arvid Bjerke – som en gång levde sitt liv i just den här lägenheten – gjorde, och generationerna efter honom med för den delen. När vi kom över den för drygt ett år sedan var den ett dödsbo. Arvid Bjerke, som bland annat ligger bakom konserthallen och Lustiga huset på Liseberg samt Göteborgs konstmuseum, var faktiskt den som skeppade hem våningens magnifika öppna spis och de gigantiska bokhyllorna från Paris någon gång på 40-talet. Ovärderliga detaljer som än i dag utgör lägenhetens absoluta blickfång.
Utsikten över Slussen bort mot Djurgården är tappa-andan-vacker där vi står, och möblerna som ropats in och skeppats hit från världens alla hörn förtjänar var och en sin historia. Men det är inte vardagsrummets 150 kg tunga takarmatur, det franska vitrinskåpet med den kompletta samlingen av alla Star Wars-figurer som gjorts sedan 80-talet eller hallens handmålade ränder som krävde mer tejp än något annat jobb den erfarna målaren satt tänderna i som får oss att stanna upp. Som förstenade står vi i stället i Isabels arbetsrum intill den bio-röda sammetssoffan, som enkelt förvandlas till säng när deras gäster bestämmer sig för att inte gå hem.
Inspirationen till de mörkvaxade golven och de kolsvarta snickerierna kommer från en lägenhet på Manhattans 211 Elizabeth Street i New York som de tittade på en gång. De köpte den inte, men svärtan och den mystiska art déco-känslan som Roman and Williams hade skapat i det gamla tegelhuset har följt med sedan dess.
När man något motvilligt lämnar det schackrutiga trapphuset och kliver ut i höjd med Maria-hissen känns det inte helt otänkbart att offra ett lillfinger för en resa i tiden och en stadig hållplats vid det tegelbeklädda hörntornets glansdagar. Titta, där står ju Laurin med sina poeter och skålar in ett nytt decennium med frostig champagne.
Isabel och Johan
Ålder: Johan, 41 år, och Isabel, 30 år.
Gör: Johan jobbar i IT-branschen och Isabel är inredare och driver företaget Ici deco.
Bor: I Laurinska huset på Bellmansgatan, Södermalm, Stockholm med dvärgspetsen Cookie. Huset är ritat av arkitekt Valfrid Karlson och invigdes 1891. På 40-talet byggdes två våningar till, bland annat den som Isabel och Johans lägenhet ligger på. Hela byggnaden är blåklassad av Stockholms stadsmuseum.
Denna text är en bearbetad version som ursprungligen publicerats i Residence nummer 10, 2016.
Text: Josephine Blix
Foto: Amelia Widell
Styling: Ulrika Randel
Läs mer:
Vackert kalkstenhus på Gotland från 1800-talet
Kika in hemma hos modedrottningen Nathalie Schuterman
Veckans snyggaste hem: Nyrenoverat järnbruk från 1861