Pannacotta är i princip en pudding utan ägg, som man gör på yoghurt, grädde eller kärnmjölk. Jag antar att man kan göra den på mjölk också, men jag vet inte riktigt varför man skulle vilja. Ju krämigare, desto bättre. Jag gillar min väldigt mjuk, men om du föredrar en stadigare konsistens är det bara att ha i mer gelatin.
4 portioner
Till pannacottan:
knappt 2,5 dl grädde
drygt ½ dl socker
1 tsk gelatin, utrört i 4 msk vatten
knappt 2,5 dl naturell yoghurt
1 tsk vaniljsocker
Till det svarta sesamsockret
drygt 1 dl socker
3 msk svarta sesamfrön
saften av ½ citron
Eventuell garnering
frukt eller bär
Häll grädden i en kastrull tillsammans med sockret. Lös upp gelatinet i vatten i en skål. Rör grädden och sockret tills blandningen kokar lätt och sockret är helt upplöst. Låt det inte koka över! Häll blandningen över gelatinet och häll sedan tillbaka allting i kastrullen. Se till att allt gelatin har hamnat i kastrullen. Vispa så att den nya blandningen är helt blandad. Ta kastrullen av värmen och rör ner yoghurt och vaniljsocker. Häll genast upp i formar. Om du vill kunna stjälpa upp pannacottan, pensla formarna med olja först. Vid servering, oavsett om du stjälper upp dem eller inte, ringla sesamsocker över och garnera med frukt eller bär, eller inte.
För att göra svart sesamsocker häller du socker, sesamfrön och citronsaft i en liten kastrull och värmer över låg värme tills sockret har lösts upp (ungefär 2 minuter). Om du använder en fastare frukt, som kiwi eller mango, kan du hälla sesamsockret över. Om du använder ett ömtåligare bär, ringla sirapen över pannacottan och garnera därefter med bären.