Räkor med ingefärs- och kokossås.

Annons
MG_0537
 

Den här kokossåsen passar också bra till grönsaker och tofu, och vi använder den som veganalternativ hela tiden. Såsen kan göras flera dagar i förväg, och sedan värmas och hällas över valfria ingredienser precis före servering. Servera helst maten med ris, quinoa eller något annat gryn som suger upp såsen.

4–6 portioner

1 burk kokosmjölk

1 medelstor morot, hackad

1 bit färsk ingefära – stor som en halv tumme

1 vitlöksklyfta

1 serranochili, eller efter smak

3 msk ekologisk soja

2,5 dl färsk koriander eller persilja

saften av 2 limer

Eventuellt

1 liten bit färsk gurkmeja

1 citrongräs

För att göra kokossåsen

2 msk olivolja

500 g räkor, tärnad kyckling eller tärnad tofu

grönsaker du gillar: paprika, ekologisk majs, lök, sockerärter, sparris och så vidare.

Lägg alla ingredienserna i en blender. Kör, mixa, mums. Smaka av och tillsätt eventuellt några saltkorn eller lite, lite soja. Kanske.

Sautera allting i omgångar i lite olivolja på hög värme tills det är precis klart. Smaka av med salt och peppar.

Värm kokossåsen försiktigt. Låt den inte koka, då kan den skära sig. När den är varm, häll den över räkorna och grönsakerna.

Publicerat 06 maj 2015
Annons