Designexperten: 5 snabba frågor inför Stockholm Design Week
Inredaren Bert Van Hoecke representerar en rad svenska och franska och belgiska varumärken i sitt showroom på Östermalm i Stockholm. Nästa vecka är han aktuell med en ny kollektion från Evolution 21 – vi har ställt fem frågor till Van Hoecke inför Stockholm Design Week 2018.
I ett hav av märken och möbeltillverkare vill Bert Van Hoecke gå mot strömmen genom visa upp det bästa som Belgien och Frankrike har att erbjuda när det gäller möbler och objekt.
Från sitt showroom på Riddargatan 17 i Stockholm representerar Bert Van Hoecke en rad varumärken och nytt för i år är Ecart International som tillverkar designklassiker av 1930-talets största namn som Jean-Michel Frank, Eileen Gray och Robert Mallet Stevens med flera.
Nästa vecka står det belgiska varumärket Evolution 21 i fokus när designveckan går av stapeln.
Berätta om varumärket!
– Evolution 21 startades för några år sedan i Antwerpen av Karine Bonjean som hade jobbat i mer än 10 år som inredningsarkitekt och var missnjöd med utbudet av kvalitetstyger. I Belgien har beige länge varit den dominerande färgen i 99 procent av alla hem. De enda alternativen som fanns var sidentyger med mönster från 1600-och 1700-talet eller linnetyger och ingenting däremellan. Så hennes kollektion försöker erbjuda cheniller och bomullstyger som har en naturlig lyster med färger som passar till de flesta omgivningarna.
Vad har varit ledordet i utställningen och var kommer inspirationen ifrån?
– Evolution är hemtrevligt på ett avslappnat och vuxet sätt, det vill säga inte gulligt romantiskt, men inte heller någon stram kontorsestetik. Evolution 21 hämtar mycket inspiration från Art Deco-stilen med sina geometriska mönster, men också ur naturen. Vi har till exempel en liten kollektion fårskinnmattor i olika tjocklek. Färg är mycket viktigt hos Evolution 21 och eftersom det är ett belgiskt märke finns det färger som passar i Italien såväl som i Sverige. Samspelet mellan de naturliga garnen och färgerna gör att tygerna ser chic ut, utan att vara kitschiga.
Vad är det bästa med belgisk och fransk design?
– Kvalitén! Made in Europe, Belgium eller France är fortfarande mycket viktigt. Eftersom Frankrike har varit så stilbildande i hundratals år ligger de också lite före när det gäller sin formgivning. Paris och Bryssel är Mellaneuropa så man har en återhållen estetik som dock aldrig är tråkig.
Vad ser vi för inredningstrender 2018?
– Jag tycker att man ser en ny form av brutalism dyka upp: grövre material med en högklassig finish: Till exempel travertin kombinerat med borstad mässing. De runda formerna, pastelltyger på möbler kommer vi att se mycket av under 2018.
Vad tänker du inte missa på designveckan i Stockholm?
– Eftersom jag är inriktad på premium-möbler från Frankrike ska det bli spännande att se vad India Mahdavi kommer att bjuda på. Sedan är tygnyheterna också mycket viktiga. Tyger är som mode, man kan läsa en hel tidsanda i dem.
Stockholm Design Week 2018 pågår 5-11 februari.