5 vanliga missar att se upp för när du ska hänga tavlor
Att hänga tavlor rätt är en konstform i sig och därför är det lätt hänt att det blir fel. Vi listar fallgroparna att se upp för – och hur du ska tänka för att lyckas med tavlorna hemma.
En tavla kan förändra ett helt rum, men den kan också dra ner intrycket rejält. Hur en tavla visas upp, både hur den hängs och ramas in, kan nämligen vara avgörande för skillnaden mellan en hit och en miss.
Tursamt nog är felhängda tavlor en inredningsmiss som är både snabb, enkel och billig att åtgärda. Det enda som behövs är lite tålamod, planering, hammare och spik.
Här listar vi fallgroparna att se upp för när du ska hänga upp tavlor – och tipsen som gör att du lyckas:
Miss 1: Tavlorna är hängda för högt eller lågt
En vanlig miss är att man hänger tavlorna för högt upp på väggen, vilket skapar en obalans som stör intrycket. Det går också att hänga tavlorna för lågt. Ett vanligt ställe där det senare misstaget händer är ovanför soffan, tänk på att man ska kunna luta sig bakåt utan att slå huvudet i en ram.
Tips: Att hänga tavlans mittpunkt på ögonhöjd är en enkel tumregel att följa för att hänga tavlan på rätt höjd. Tavlan ska vara bekväm att se på och du ska varken behöva titta upp eller ner på den när du står upp i rummet.
Ett annat knep för att hitta rätt höjd är att dela upp rumshöjden i fyra delar och hänga tavlan i den näst högsta delen, förutsatt att du har omkring standardtakhöjd i hemmet.
Miss 2: Tavlorna hänger snett
Snett hängda tavlor drar ner intrycket i rummet och den fina detaljen blir snarare ett störningsmoment i inredningen. Det är dock en miss som är väldigt enkel och snabb att lösa.
Tips: Använd ett vattenpass när du hänger upp tavlorna i hemmet för att vara säker på att de hänger som de ska. Åker tavlan trots det snett när den hänger på spiken? Använd två fästen på baksidan istället för ett för att stabilisera ramen.
Miss 3: Du väljer fel ram
För att ett motiv ska komma till sin rätt bör man välja ram utefter varje enskild tavla. Samma ram passar inte för alla motiv och fel ram kan få ett snyggt konstverk att blekna på väggen.
Tips: Ibland är det kanske en mörkare ram som framhäver motivet allra bäst och andra gånger är det rätta valet en vit ram eller en passepartout. Prova dig fram med olika färgkombinationer för att se hur effekten förändras. Våga mixa olika ramar – du behöver inte välja svart eller vitt.
Miss 4: Du planerar inte innan
Planering är A och O innan man hänger upp tavlor. Glömmer man bort att planera kan man bli tvungen att göra många hål i väggen helt i onödan. Dessutom kan det hända att tavlorna inte linjerar, att motiven hamnar på fel ställe, att tavelramarna är för nära eller för långt ifrån varandra samt att färgerna inte är i harmoni med varandra.
Tips: Innan du hänger upp tavlorna bör du placera ut dem på golvet för att se hur du vill ha dem på väggen. Hur ska de hänga sinsemellan? Fungerar färgerna och motiven tillsammans och i rummet de ska hänga i? Tänk på vilken effekt färgerna och ramarna har på inredningen. Blir intrycket mer ombonat eller stramt och minimalistiskt? Glöm inte heller att de mest detaljrika bilderna vill man se på nära håll, medan större tavlor tål att hängas högre upp.
Det är också viktigt att tänka på linjeringen om man hänger upp fler tavlor. Ska de linjera i överkant, mot en baslinje eller kanske mot en mittlinje? Eller vill du placera dem helt fritt i form av en kreativ tavelvägg? Fundera också på hur tavlorna ska hänga i relation till möblerna i rummet.
Miss 5: Du hänger bara upp massproducerad konst
När man väljer tavlor ska man gärna tänka långsiktigt, men ibland kan det kännas svårt och man kan lockas att hoppa på en trend som man snart har tröttnat på. Det är inget fel med att inreda med populära budgetaffischer, men finast blir det om man kombinerar dem med något som inte finns i var och vartannat hem, eftersom man då lyfter fram sin personlighet mer och inte riskerar att matcha för mycket.
Tips: Ett hem ska spegla den som bor där så välj din konst med hjärtat. Att inreda med tavlor som inte enbart är massproducerade behöver inte kosta mer. Håll utkik på loppisar, i second hand-butiker och på auktioner, gör något eget, framkalla och förstora upp dina egna fotografier eller köp verk av nya konstnärer. På så vis skapar du en personlig mix av olika motiv och stilar.
Har du redan mycket massproducerad konst som du gillar? Häng upp motiven i olika rum istället för att samla alla på ett ställe och ge dom ett lyft med en fin ram.
Läs mer:
9 vanliga inredningsmissar – som går att fixa på nolltid
Lyckas med din tavelvägg – stylistens 4 bästa tips
8 fina sätt att framhäva tavlor – utan en tavelvägg
Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!
Bekräfta din mejl
Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.
Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.