[factsbox]Om: Skälsö arkitekter
Mest kända för: Det bilfria fritidshusområdet Bungenäs på norra Gotland där kontoret förutom att ta fram detaljplanen även renoverat områdets lanthandel, restaurang och galleri samt ritat majoriteten av husen.
Kontor: Ett innanför ringmurarna i Visby och ett i Fårösund.
Aktuella med: Fler hus på Bungenäs, inredningen av krogen La Parilla som snart öppnar i Uppsala samt en serie fönster och dörrar i samarbete med Ammor snickerier på Gotland, och ett antal hemliga projekt i Stockholmsområdet.
Bakgrund: Grundat av Joachim Kuylenstierna, Erik Gardell och Joel Phersson efter att detaljplanen var klar för Bungenäs. I dag består Skälsö Arkitekter av Erik Gardell, Joel Phersson, Lisa Ekström, Mats Håkansson och Sofia Nyman.[/factsbox]
Det var i Östersjöns iskalla vatten som Joel Phersson och Erik Gardell träffades. Iförda neopren från topp till tå och med den hårda vinden piskande i ansiktet började de samtala medan de guppade upp och ner på sina surfbrädor. Det visade sig snart att de inte bara delade passionen för surf utan även för arkitektur.
– Ju mer vi lärde känna varandra, desto tydligare blev det att vi hade precis samma tankar. Vi tycker båda att det är oerhört viktigt och spännande att se till en plats historia och miljön den befinner sig i. Vår främsta strävan att göra hus som smälter samman med tomten det står på.
Det här förhållningssättet till miljö och arkitektur gjorde att entreprenören Joachim Kuylenstierna, som köpt ett gammalt kalkbrott, lät Erik Gardell och Daniel Heilborn, som under flera år hade brutit sig in på just det området för att surfa, utforma en detaljplan för Bungenäs – det gotländska kalkstensbrottet som de senaste åren fungerat som träningsmark för militären.
– Jag hade stor respekt och kännedom för platsen och delade Joachims dröm om ett annorlunda semesterparadis, utan bilar, vräkiga villor eller identitetslösa radhus, säger Erik.
Så de satte igång att mäta ut 110 tomter på Bungenäs. Och när arbetsbelastningen visade sig vara för stor kom Joel in. Tillsammans med Joachim startade Erik och Joel sedan Skälsö arkitekter.
I dag utgörs en stor del av kontorets uppdrag fortfarande av Bungenäs. På de cirka 110 tomterna har de hittills färdigställt ett tiotal hus, varar två tillhör dem själva. Ytterligare 25 är på gång. Anledningen till att det är just Skälsö arkitekter som ritat de flesta av områdets hus är simpel:
– Vi har levt här sedan det började och vi har dessutom gjort detaljplanen, så det är naturligt att folk kommer till oss. Tomterna är väldigt speciella och vi har gjort en väldigt strikt detaljplan där man måste förhålla sig till naturen och till de bunkrar som finns. Det kan vara svårt för en vanlig mäklare att visa tomterna på ett bra sätt. Så vi har valt att själva sälja och visar och förklarar tomterna för presumtiva kunder. Och när de sett vår entusiasm får vi ofta chansen att göra projekten hela vägen, säger Erik. Joel fyller i:
– Bungenäs marknadsförs ingenstans, utan oftast hör folk talas om en restaurang som ligger i ett kalkbrott. Många av dem blir nyfikna, åker dit och väl där blir de helt hänförda och brukar då klura ut att det finns tomter också. På den vägen är det. De gillar vad de ser och vill ha något liknande.
Etableringen av kontoret har gått undan, förutom uppdragen på Bungenäs så har Skälsö arkitekter i dag kunder över hela Gotland samt på fastlandet. Och drömmen är att i framtiden kunna arbeta över hela Europa och kanske även i USA. ”Ett kontor i Kalifornien vore inte dumt.” Något som inte känns orimligt med tanke på företagets utveckling. I dag är man sex anställda och förutom att rita villor och fritidshus så renoverar de även större byggnader, ritar inredning till stora restauranger samt föreläser på de stora arkitekturhögskolorna.
– Vår speciella filosofi och vår typ av hus gör att folk blir nyfikna. Vi förhåller oss alltid till det historiska på vårt eget sätt, att man jobbar kring en historisk kontext behöver inte innebära att man imiterar något gammalt utan det kan lika gärna betyda att man håller sig till en dovare färgskala. Vi har ofta ett modernt formspråk men skapar ändå något som smälter ihop med miljön.
Skälsö har i dag två kontor, ett i Visbys innerstad där Erik och Joel båda bor, och ett annat som ligger ett stenkast från Bungenäs uppe i Fårösund. Fårösundskontoret är beläget i en gammal industrilokal på 800 kvadratmeter vid hamnen och Skälsö arkitekter nyttjar cirka 60 av dessa, resten hyrs ut till olika hantverkare och kreatörer.
– För bara några år sedan var det total misär här. När militären lämnade området försvann de flesta arbetsmöjligheterna. Kommunen lovade att försäkringskassan skulle flytta dit men inget hände. Joachim köpte upp delar av hamnområdet och tillsammans med andra entreprenörer har han sett till att detta är en levande plats full av kreativitet och ambitioner.
För Skälsö innebär detta att de själva kan gå ner till plåtslagaren eller snickaren och prova nya idéer.
– Det ger oss en särskild insyn i byggnadsprocessen som gör att vi bygger smarta hus och att vi kan hålla kostnaderna nere.
Det extra utrymmet innebär också att de kan låna ut lokaler till konsthantverkare de gillar.
– Under de månader vi är här uppe är det ständigt olika kreatörer på kontoret. Snickaren Kristoffer Sundin har gjort möbler, bland annat till Bungenäs matsal, mattproducenten Oyyo har skissat samt tagit sina pressbilder här. Tack vare att vi inte sitter i en urban miljö kan vi ha den här extra ytan som gör det möjligt för oss att alltid vara i ett inspirerande och kreativt sammanhang. På kvällarna samlas alla och äter middagar tillsammans eller tar en av militärbilarna och åker på utflykt eller surf.
Utanför kontoret syns spår av denna kreativitet. Textilkonstnären Ingela Nilsson har använt gamla rep som de tidigare ägarna har lämnat kvar och skapat vackra konstverk som välkomnar besökarna.
– Vi får ständigt nya konstnärliga intryck. Vilket i sin tur gör att vi skapar kreativa lösningar och har många kreatörer som beställare, säger Erik.
– Det ger oss ännu mer inspiration. Vi diskuterar arkitektur med Andreas Kleerup eller Titiyo, för att de är våra beställare. På det sättet utvecklas vi på ett annat plan som är extremt drivande. Vi har ett socialt nätverk som är outstanding tack vare Gotland och surfen och att vi är de vi är. Och på tal om det – ska vi inte ta Volvon och åka ner till stranden? Det ser ut att bli bra surf i dag …
Text: Michelle Meadows
Foto: Lina Eijdenberg-Adamo