Josefine Nymans lösvirkeshus från Husdrömmar

Josefins prisvärda lösvirkeshus från Husdrömmar 2016

I en av Malmös mest förunderliga trädgårdar har arkitekten Josefin Nyman byggt ett lösvirkeshus utöver det vanliga.

Styling Thomas Lingsell
Annons

På en sagolikt lummig och dold tomt, som sedan 60-talet varit i händerna på ett skickligt botanikerpar och dessförinnan tillhört en välkänd lokalkonstnär, har arkitekten Josefin Nyman och hennes make Jim byggt ett iögonfallande lösvirkeshus. 2014 fanns bara fruktträdgårdens grönska och den majestätiska blodboken rent fysiskt på platsen, men på arkitekten Josefins ritpapper fanns noggranna kalkyleringar och familjens hus var redo att byggas.

Josefin Nymans hus utanför Malmö. Matplats.
Kring det egentillverkade köksbordet av blodbok och ask står klassiska Myranstolar. Vas med vallmo från Designtorget.  

Husdrömmar 2016 och Gert Wingårdh på besök

Allt var upphandlat och planerat in i minsta detalj, tills Gert Wingårdh och resten av teamet från tv-programmet Husdrömmar kom på besök. (I Husdrömmar 2016)

Annons
Josefin Nymans hus exteriört i kvällsljus.
Exteriör överblick. Huset byggdes i en gammal trädgård med anor från tidigt 1800-tal. Under byggprocessen la Josefin och Jim stor vikt vid att bevara den. »Om vi inte hade haft vitesklausuler på trädgården hade vi inte haft en trädgård som faktiskt kunde användas direkt vår första sommar. En väldigt värdefull aspekt eftersom trädgårdsanläggning lätt drar stora summor.«  

»Jag såg nog hur det spratt i kroppen på Gert så fort han kom hit, det var något han ville säga till mig«, säger Josefin.

Josefin Nymans hus, arbetsplats vid stort fönster.
Utsikt från hemmakontoret. Inte illa!  

Och hennes intuition stämde. Själv hade hon ritat in huset så att det låg i riktning mot den vackra lindbersån.

Annons

Gert Wingårdh såg något annat

Gert, däremot, såg något storslaget i att placera huset i motsatta hörnet av trädgården för att maximera wow-känslan från de ljuvliga träd. Efter noga eftertanke planerade Josefin om huset utifrån den visionen.

Nymans hus med Togo fåtölj.
Fåtölj Togo.  

En process som försenade husbygget med sju månader, men vad gör det i dag när allt har fallit på sin plats.För i dag står det ju där. Huset med den vackra fasaden av stående kärnpanel från en tät norrlandsgran som har hållit nere både materialåtgång och hantverkartimmar samtidigt som den har gett Josefin full kontroll över uttrycket med exakta mellanrum och enkel mönsterpassning.

Annons
Ur Husdrömmar - Den gamla tegelvillan på Österlen
Ur Husdrömmar - Den gamla tegelvillan på Österlen
0:58
Josefin Nyman barfota på ett betonggolv.
Josefin Nyman står barfota på betong-golvet med vattenburen golvvärme. Golvet består i själva verket av husets bottenplatta som polerats upp. Genom att inte lägga in nytt golv sparade de både material och hanteringskostnad under bygget, samtidigt som det på sikt ger bäst direkteffekt för värmesystemet i golvet.  

Den oemotståndliga tomten i kombination med en begränsad budget satte igång Josefins nyfikenhet kring hur hon skulle kunna förhålla sig till omständigheterna utan att tumma på husets kvalitet.

Annons

»Min tanke var att om man lägger krut på ritning och planering så måste det gå att hitta sätt att spara in kostnader genom smarta lösningar som inte påverkar kvaliteten. Det var en lång och extremt lärorik period där många föreställningar jag haft helt ställdes på ända.

Nu har jag som biprodukt till mitt eget hus fått både bra strategier och nätverk för att systematiskt och kontrollerat arbeta fram fina projekt. Att bygga själv är den bästa fördjupningsstudie man kan göra som arkitekt!«

Dinesengolv med breda tiljor

I stället för att lägga golv på nedervåningen så polerade de upp bottenplattan som ytskikt och fick ett vackert betonggolv som dessutom ger en snabbare vmerkan av husets uppvärmningssystem, som bygger på vattenburen golvvärme.

»Det sparade både material och läggningskostnad. Dessutom fångar det ett uttryck jag gillar och materialet är väldigt tåligt och lättskött. Det gjorde att vi kunde lyxa till det med ett rejält massivt golv från Dinesen på plan två. Där tänkte vi också till och arbetade med de breda tiljorna i begränsade fält och de billigare, smala tiljorna i övrigt. Sedan såg vi till att utnyttja spillet som material i platsbyggda möbler och bänkskivor vilket gjorde totalpriset ännu mer fördelaktigt.«

Annons
Hemma hos grundarna till L:a Bruket
Hemma hos grundarna till L:a Bruket
1:24

För att Josefin ska trivas är det viktigt att hemmet är tillåtande, praktiskt och flexibelt.

»Det underlättar mycket i vardagen om man snabbt kan få ordning på kaoset. Och så vill jag ju gärna att man ska kunna ha mycket folk hemma utan att man behöver ha ett megabord och massa stolar framme permanent.

Nymans hus med uteplats under pergola.
Pergolan som är byggd av obehandlat stål som tillåts rosta med tiden, är svetsad på plats och har skuggtåliga klätterväxter av murgröna och kaprifol mot norr. Josefin klurar fortfarande på vilka växter de ska välja på den södra sidan, det blir troligen vinrankor som får klättra upp. På ena sidan av den gjutna betongplattan växer en lummig och växelverkande perenn rabatt och på den andra finns en mindre trapp som fångar in gästerna till entrén.  

»Utformningen av huset och inredningsvalen bygger tydligt på en sådan flexibilitet. I »storstugan« som de kallar det kan man lätt möblera om mellan släktkalas, arbetsplats och vardagslek.

Annons

»Här är allt på hjul och lounge-fåtöljerna är så lätta att vår 2-åring använder dem som klossar när det ska byggas kojor. Bakom de platsbyggda, rullbara hyllorna döljer sig dessutom ett pingisbord och ett stort staffli.«

Materialpaletten är lika tydlig med tåliga och naturliga material som åldras vackert över tid.

Polerad betong möter massiva trätiljor och oglaserad keramik. Väggarna är alla brutna i en gråskala där dörrar och tak är målade i samma brytning som intilliggande vägg. Längs hela taket blottas nockbalken som har lämnats obehandlad. De platsbyggda möblerna i douglasgran, alm och blodbok kompletteras harmoniskt av bänkskivor i kalksten och underreden av stål.

Mitt hem är min arbetsplats

»Just nu älskar jag att handla breda tiljor av ädelträ på sågverket, eller matta stenskivor hos stenleverantören för att sedan sätta på ett gammalt underrede eller en enkel varmslagenställning från smeden. Mitt hem är min arbetsplats och mitt redskap, och jag försöker jobba in mitt materialbibliotek i inredningen så mycket som det bara går. För mig är den enda regeln att det inte finns några regler. Bara det finns känsla för färg, form och komposition.«

Annons
En hustunnel i trä med anslutande uteplats i Josefin Nymans hus.
Inne i tunneln är panelen oljad till skillnad från panelen på utsidan av huset som solen kommer att färga mer och mer silvergrå för varje sommar som går. Panelen är sågad i en specialprofil för att underlätta arbetet för hantverkarna och minimera materialåtgången.  

Och givetvis – ljus! Josefin beskriver all bra svensk arkitektur som ljusmaximerande, något hon ställer i kontrast till andra kulturer som av naturliga skäl oftast formger sina hus kring skuggan.

Som att huset med den magnifika pergolan, de vackra fönsterbandet och den hemliga tunneln alltid har stått i den vilda trädgården, och alltid kommer att göra det.

Den här artikeln publicerades först i Residence nummer 4/2017. Huset visades i Husdrömmar episod 8/2016.

Publicerat 23 mars 2021
Annons