Snøhetta färdigställer Europas första restaurang under vatten
Under ytan finns plats för 40 personer, men byggnaden kommer också agera center för marin forskning.
I den lilla norska byn Båly sticker en märklig konstruktion upp ur havet längs med kusten, precis invid klippor härdade av ett vildsint hav. Det är arkitektbyrån Snøhetta som designat en betongtub med ett panoramafönster under vattenytan, precis invid restaurangen som gör att gästerna kan njuta av undervattensutsikten, på inget sätt konstgjord som i ett akvarie.
Med tiden hoppas man på att alger och mollusker ska klamra sig fast vid betongen, och sedermera skapa ett slags rev som med tiden rengör vattnet runt omkring och lockar dit djurlivet i havet.
Restaurangen heter alltså Under och man behöver ingen högre utbildning för att förstå namnet. Insidan av betongperiskopet är klätt med ek, vilket skapar en stark kontrast till den kalla betongen på utsidan. Förhoppningen är att interiören av ek ska motverka eventuella klaustrofobiska känslor.
För att gästerna ska kunna se någonting ut från det enorma panoramafönstret har Snøhetta valt att använda sig av dämpad interiörsbelysning som är utplacerad på havsbotten. Ovanför restaurangen finns också en champagnebar.
Utöver restaurangen och champagnebaren kommer Under att husera ett center för marin forskning, vars syfte är att informera allmänheten om den biologiska mångfalden i de närliggande vattnen.