Här är 15 favoriter från Stockholms designvecka 2022!
Även om årets möbelmässa blev inställd så presenterades ett flertal inredningsnyheter under Stockholm design week – här är våra favoriter.
Komfort
Massproductions lanserade schäslongen 4PM som är designad av Chris Martin. Möbeln utforskar hur man kan skapa maximal komfort av ett hårt material, i detta fall laminerat körsbärsträ eller douglasgran. Formen är en kombination av släta och böjda delar av laminatet och har ett både piggt och personligt uttryck samtidigt som den är klassiskt elegant.
Talking to Åke
I samband med Stockholm design week kunde man se en utställning om möbeldesignen Åke Axelsson på Sven-Harrys konstmuseum. Utställningen, som var kurerad av Hanna Nova Beatrice, hade fokus på samtid och framtid, hållbarhet och produktion och visade Åkes designklassiker jämte inredningar och verk som sällan visats förut. Dessutom hade man bjudit in formgivarna David Ericsson, Emma Olbers, Folkform, Färg & Blanche och Halleroed att skapa ny design som inspirerats av Åkes livsverk.
Stubbar
Hem samarbetar än en gång med stjärndesignern Faye Toogood. Under årets Milanomässa förhandsvisade de den nya kollektionen Stump som innefattar två soffbord och ett sidobord i mdf. Under designveckan lanserades äntligen kollektionen som spås bli en succé. Borden har Fayes typiskt mjuka, rundade former och har lackats i en sidenmatt finish.
Kan själv
På förgående sida kunde vi se Massproductions senaste design – schäslongen 4PM. I samband med att den släpptes lanserade företaget även 4PM self build, en nedladdningsbar gör det själv-guide så att man med material från sin lokala bygghandel kan göra sin egen möbel för runt 500:-. Idén kom till när designteamet skapade snabba versioner av möbeln i jakt på den bästa komforten. Det är även en hommage till den italienska designern Enzo Mari som släppte nitton guider till möbler att bygga själv.
Labba
Inför nyöppningen av Nationalmuseum 2019 tog formgivningsduon Taf arkitekter fram sidobordet Museum NM&.045 tillsammans med String furniture. Nu har de vidareutvecklat konceptet och gjort en ljusstake på samma tema. Ljusstaken Museum finns i brunt, grönt och vitt.
Display
Under designveckan presenterade Design house Stockholm hyllan Frame. Den öppna konstruktionen är tänkt att kunna ställas både mot en vägg och mitt i ett rum som rumsavdelare. Konstruktionen är öppen och luftig och släpper igenom ljus samtidigt som den skärmar av. Tanken är att man ska kunna visa upp sina favoritföremål på ett fint sätt snarare än att massförvara prylar.
Flätad på ön
För åtta år sedan etablerades den svenska möbelproducenten Ringvide som tillverkar alla sina möbler på Gotland. Under designveckan lanserade de möbelserien Weave vars möbler är tillverkade med en speciell korgflätningsteknik. I serien ingår en dubbelsidig skänk, ett skrivbord och ett sängbord.
Mjukt under foten
Stella är en ny kollektion mattor som ingår i Ogeborg design collection. Mattorna är handtuftade i ull och viskos och har en generös lugg som gör dem mjuka och ombonade samtidigt som de känns eleganta. De går att få både enfärgade och tuftade i en gradient. Ogeborg presenterar Stella i elva färgmixar, men möjlighet finns även att själv välja färgkombination. Viskosen är tillverkad av cellulosa från miljöcertifierad eukalyptus och har blandats med fintrådad ull.
Comeback
Carl-Axel Ackings fåtölj Trienna har tidigare producerats av Nordiska kompaniet och Källemo. Nu är det Verks tur att producera den tidlösa klassikern och denna gång har fåtöljen uppdaterats med några små detaljer som gör den ännu mer hållbar – nämligen en konstruktion för att spänna lädret när det töjts.
Stilfulla färger
A.S. Helsingö är kända för att göra lackade luckor till Ikeas stommar. Nu lanserar det finska företaget ett eget färgvarumärke. I Milieus första lansering presenteras 31 nyanser som tagits fram tillsammans med arkitekter och designer. Kulörerna sträcker sig från nyanser av vitt till mjuka, jordnära toner. Väggfärgerna är ekologiska och förpackade i vackra förpackningar som smidigt beställs på företagets hemsida.
Örongodis
Vem har sagt att ljudabsorbenter måste vara fula? Med akustikpendeln Shell har Monica Förster bevisat att form och funktion definitivt går att foga samman. Shell, som produceras av Okko, är tillverkad av hampafibrer, helt återvinningsbar och koldioxidnegativ vid framställningen.
Färggrann sits
Danska Montana är känt för sina flexibla förvaringssystem och härliga färger. Nu breddar de sitt utbud med en stol i återvunnen plast. Marée är designad av Jens Martin Skibsted och finns initialt i åtta färger. Benen går att få i krom eller lackerad finish.
Lyfter testunden
Carina Seth Andersson berättar att hon gärna sitter på golvet och arbetar. Har hon med sig en bricka med te kan det lätt spillas när man ska lyfta brickan från golvet. Därför har hennes egen bricka Bridge små ben som gör att den lyfter från underlaget. Benen ger även brickan en vacker siluett och gör att den blir som en blandning av ett litet podium och en bricka. Bridge, som är i ekplywood, tillverkas av Design house Stockholm.
Gemenskap
Lisa Hillands senaste design, puffen Lumi, är konstruerad av en stomme i trä och en stoppning av återvunna petflaskor. Tack vare formen behövs inte mycket material men puffen är ändå stabil och bekväm. Puffen har även varit del av NK Inrednings intiativ Together vilket i det här fallet inneburit att formgivare som Magniberg, Pia Wallén, Maxjenny och Remake/Stockholms stadsmission har skapat egna versioner av puffen.
Nya familjemedlemmar
Maze interior fortsätter att bredda sitt sortiment och lanserade under Stockholm design Week en stol, ett bord och ett soffbord. Same chair och Same table är designade av Louise Hederström och tillverkade i Italien utanför staden Trieste i regionen Friuli-Venezia Giulia. Modellen är klassisk och funktionell och fungerar i de flesta inredningar. Även soffbordet Anyday har en tidlös design och matchar fint med Mazes övriga produkter.