6 stilrena ostronknivar från budget till lyx
Hur öppnar man ett ostron och vad behöver man för redskap? Vi har skrivit en steg för steg-guide och valt ut 6 snygga ostronknivar från budget till lyx.
Ostron är en underbar delikatess som kan ta tid innan man lär sig att uppskatta dess smak. De kan tillagas på flera sätt men de flesta avnjuter ett ostron i sin råa form, kanske med ett tillbehör i form av citronsaft eller rödvinsmignonette.
Att öppna ett ostron kräver att du är både försiktig och fast på handen. Du behöver en ostronkniv, ett ostron, en handduk och en handske som skyddar handen du håller ostronet i.
Så här gör du för att öppna ett ostron:
1. Om du är högerhänt tar du handduken i vänster hand och lägger ostronet med den kupade sidan nedåt i handflatan. Det så kallade gångjärnet, ostronets kraftiga muskel, ska du ha mot dig.
2. För in kniven vid gångjärnet och vicka lite grann. Om det är ett platt ostron för du istället in knivseggens långsida på samma ställe.
3. Vicka lite så att kniven kommer in. Skär av den inre muskeln och sedan längs hela ostronets insida.
4. Dela på skalhalvorna och servera på en bädd av is med färska citronklyftor eller andra önskvärda tillbehör.
6 snygga ostronknivar från budget till lyx:
1. Ostronkniv, 39,95 kronor hos Mathem
2. Fransk ostronkniv i trä, 149 kronor hos Delices de France
3. Ostronkniv, 199 kronor hos Cervera
4. Chroma Type 301 Ostronkniv P24, FA Porsche, 429 kronor hos Solhem Inredning
5. Victorinox Ostronkniv Fibrox, 459 kronor hos Bagaren & Kocken
6. Laguiole En Aubrac Ostronkniv Mattpolerad, 1249 kronor hos Bagaren och Kocken
Läs mer:
Stjärnkocken gör kökskollektion för Åhléns – se produkterna här
Expertens sista minuten-tips: Så fixar du snyggaste dukningen