Spana in Eva Dahlgren och Alexander Lerviks unika utställning

Under Stockholm Design Week presenterar Designgalleriet en ny spännande utställning där formgivaren Alexander Lervik och artisten Eva Dahlgren tagit fram ett unikt glaskonstprojekt på temat ljus.

Annons

I utställningen Dit ljuset leder – som har premiär 7 februari på Designgalleriet i Stockholm – kommer besökarna att få ta del av glasföremål i ett mörkt universum där verken får liv genom ljus och musik.

Eva Dahlgren har specialkomponerat ett musikstycke på temat ljus och även tillsammans med Alexander Lervik specialdesignat handtuftade mattor i samarbete med svenska Ogeborg, som kommer att pryda lokalen.

– Det underbaraste med ett sånt här tekniskt avancerat projekt är ju att man inte får fästa sig vid en idé eller lösning. Det gäller att hela tiden behålla sin öppenhet och lyssna på de andra medarbetarna och deras specialkunskap. Den delade glädjen över slutresultatet blir ju därmed mångdubbel, berättar Eva Dahlgren.

Glasföremålen i utställningen har tagits fram tillsammans med skickliga glasblåsare på Målerås glasbruk som tagit inspiration från Dahlgrens musik.

– Jag har i flera utställningar samarbetat med framstående kreatörer inom olika yrken i kulturområdet och funnit det oerhört utvecklande för projekten. Denna gång ville jag sammarbeta med en musiker för att få till en helhetsupplevelse där alla sinnen berörs och redan från första stund var drömmen att få arbeta tillsammans med Eva Dahlgren, säger Alexander Lervik.

Annons

Dit ljuset leder slår upp portarna 7 januari under Stockholm Design Week (6-12 februari) och pågår februari ut.

Här är de 5 verken som ställs ut:

Trumsetet är en tolkning av olika trummor, cymbaler och baskaggar som skapar en egen liten stad med sina olika former, färger och mönster.
Trumsetet är en tolkning av olika trummor, cymbaler och baskaggar som skapar en egen liten stad med sina olika former, färger och mönster.  
Jorden De första skisserna föreställde en jord som höll på att explodera. Installationen utvecklades under resans gång och fick slutligen formen av en bubblande vulkanisk kreation där tio stycken stenar i glas sakta rör sig upp och ned i takt med musiken.
De första skisserna över Jorden föreställde en jord som höll på att explodera. Installationen utvecklades under resans gång och fick slutligen formen av en bubblande vulkanisk kreation där tio stycken stenar i glas sakta rör sig upp och ned i takt med musiken.  
Sångerskan består av en glaskropp inuti en annan. Det inre objektet är formad som en virvel där orden söker sig ut och runt objektet. En glasbubbla omfamnar sen helheten. På golvet ligger en svart handtufftad matta med ett tredimensionellt mönster, också i form av en virvel, som förstärker ljuseffekten genom att skapa ett skuggspel med sin tredimensionella form.
Sångerskan består av en glaskropp inuti en annan. Det inre objektet är formad som en virvel där orden söker sig ut och runt objektet. En glasbubbla omfamnar sen helheten. På golvet ligger en svart handtufftad matta med ett tredimensionellt mönster, också i form av en virvel, som förstärker ljuseffekten genom att skapa ett skuggspel med sin tredimensionella form.  
En vattendroppe i en sommarglittrande sjö satte formen på installationen Fiolen. Ljudet av löv som flimrar i vinden och solens reflektioner i det djupblå vattnet. Fyra mörkblå glasfat svävar i luften med ett vågmönster likt det som skapas efter att en vattendroppe träffar vattenytan.
En vattendroppe i en sommarglittrande sjö satte formen på installationen Fiolen. Ljudet av löv som flimrar i vinden och solens reflektioner i det djupblå vattnet. Fyra mörkblå glasfat svävar i luften med ett vågmönster likt det som skapas efter att en vattendroppe träffar vattenytan.  
Soluppgången Soluppgången har sitt ursprung i ljudvågens profil från musikstycket som Eva har skapat till installationen. Glasobjektet är en reversering av ljudvågen, där ljuset strömmar ut från vågens
Soluppgången har sitt ursprung i ljudvågens profil från musikstycket som Eva har skapat till installationen. Glasobjektet är en reversering av ljudvågen, där ljuset strömmar ut från vågens toppar. På golvet ligger en handtufftad matta som med en skuggbild av ljudvågens form illustrerar en soluppgång i en daggvåt skogsglänta.  

Läs mer: 

Joy slår igenom som designer – vid 94 års ålder

Höstnyheter från designmässan: Gjutjärn och kalksten

Ikeas nya designsamarbete går i svart och gråskala – och det är så snyggt

Publicerat 01 februari 2017
Annons