Två härliga utomhuspooler att inspireras av

Detaljerna att tänka på innan du bygger pool – stor inspirationsguide

Det bubblar i poolbranschen. Pandemin gör svenskarna alltmer intresserade av att fixa paradis-känsla på hemmaplan. Vi har samlat tipsen som tar dig närmare pooldrömmen.

Annons
Exklusiva bilderna: Alvar Aaltos hem i Helsingfors
Exklusiva bilderna: Alvar Aaltos hem i Helsingfors
1:04

Redan 2017 började poolbranschen berätta om att »proppen hade gått ur« och att svenskarna hade fått smak för poolbyggande. Uppskattningsvis 65 000 villor hade tillgång till pool då. Efter pandemiåret 2020 är det åtskilliga fler och nu under pandemivåren 2021 berättas det om en riktig boom där telefonerna går varma hos företagen. Svenskarna räknar inte med att kunna åka utomlands i år heller och letar efter andra sätt att maxa sommaren.

Allt fler väljer pool

Offentliga badhus har delvis varit stängda och känns i och med smittorisken också för många som ett »no go«. Många familjer har varit hänvisade till att umgås enkom med sig själva, och nu så här inne på år två av pandemin känner allt fler att de vill ha lite mer möjligheter i sin coronasäkrade fritid. Andra aktiviteter än att sitta i soffan med var sin telefon i näven efterlyses. Och en av de stora föredelarna med pool är, förutom att du förlänger badsäsongen, att det faktiskt är rätt svårt att ta med sin Iphone i plurret.

Annons

»Vi noterar en ny grupp kunder, par med utflugna barn som har konstaterat att vi inte kommer att resa lika mycket framöver. Även när pandemin tar slut kommer resandet inte riktigt att vara samma sak som innan. Kunderna räknar på hur mycket pengar de sparar på att inte åka utomlands tre gånger om året, och så investerar de i sitt boende i stället«, säger Lars Gidfeldt, projektledare och kundansvarig på Mondial pool Sweden på Gotland.

Vacker pool med fantastisk stenläggning kring poolen.
Vilken dröm att njuta vid en pool under ljumma sommarkvällar.  



Detaljer att tänka på innan du väljer pool

Att bygga pool är en stor investering och kan kosta allt från 150 000 för en enklare markpool med liner till uppåt en miljon för en gjuten pool. Och mer pengar går så klart att spendera beroende på val av sten och andra extras. Vad ska då den hugade tänka på?

Annons

»Att göra poolen lagom stor för huset och tomten. Man vill inte att poolen ska dominera. Det måste finnas plats kvar för växter, uteplatser, grillplats«, säger Per Söderbergh, arkitekt med poolerfarenhet.

»Solen flyttar sig under dagen så tänk på att ha uteplatser inte bara på ena sidan om poolen, ta reda på var man helst vill sitta på morgonen, dagen och kvällen. Och placera poolen så att det är sol i och runt poolen så länge som möjligt under dygnet.«

Vacker pool med detaljer på botten, klädd i gotländsk kalksten.
Pool helt klädd i gotländsk kalksten från Stenfabriken i Burgsvik med olika slipningar  

Sofie Gidfelt som jobbar med inredning runt poolen för företaget Mondial pool Sweden, håller med. Mondial pool Sweden har funnits i fyra år, ägs av Stenfabriken och bygger mestadels påkostade pooler på Gotland. »Markförhållanden styr allt ifrån val av storlek till hur du bäst placerar och skapar en helhetsmiljö runt hela poolområdet.«

Annons

Så lång tid tar poolbygget

Ett normalt poolbygge från grävning till badklart tar i genomsnitt åtta veckor, om allt går bra. Processen beskriver Sofie så här: »Generellt gäller: Grävning och markförberedelser med dränering och dragning av vatten och el; sätta stomme och trappkonstruktion; gjutning av stomme, bottenplatta och trapp; sätta alla detaljer som rör och el; återfylla runt poolen; låta marken vila sedan, beroende på lösning runt poolen som kan vara allt från betongplatta till trädäck eller stenläggning. Sätta ytskick i poolen, liner eller kalksten, fylla poolen med havsvatten och starta den. Och så till slut: Bada.«

Poolsarg i kalksten intill platsbyggt trädäck
Poolsarg i kalksten möter ett vackert platsbyggt trädäck, Mondial pool Sweden.  

Det vanligaste måttet på en pool är fortfarande 4 gånger 8 meter. Men Mondial har också byggt pooler som är 5 gånger 10 meter stora. En standardpool i storleken 4 gånger 8 med helgaveltrappa, kalksten i poolen och poolsarg och normala markförhållanden med automatiskt poolskydd, kostar runt åttahundrafemtiotusen till en miljon kronor.

Pool med snyggt trädäck runt.
Skönt avskalat med en mjuk estetik hemma hos Johanna Haglund, grundare av Design of, i skärgårdsbyn Saxemara.  

En som byggde pool för bara något år sedan är Jari Visuri, vd för Skargaarden som producerar utemöbler. Han har ett nybyggt hus utanför Gävle ganska nära intill havet.

Annons

Men havet är inte badbart mer än några veckor om året, och barnfamiljen kom från ett annat hus med pool. »Vår första tanke var att placera poolen närmare havet för att inte få den så nära huset. Det ställde dock stora krav på höjd över hav och kostsamt markarbete för att inte få problem från havets påverkan. Vi är glada att vi inte placerade poolen som vi tänkte från början. Placeringen intill huset ger skydd mot kalla havsvindar som tyvärr förekommer några dagar varje sommar. Storleken vi valde efter en hel del funderingar landade på 11 gånger 4,5 meter. Det är tillräckligt stort, samtidigt som den inte tar allt för stor plats arkitektoniskt av tomten.«

Inspirerande infinitypool med medsänkt sitthörna.
Infinitypool på Gotland av Mondial pool Sweden. Nedsänkt sitthörna med skydd för vind och väder. Foto: Emma Jönsson Dysell  

Det är viktigt att tänka till kring omgivningen. Mestadels sitter man ju vid poolen och inte i den. Så tillräckligt med plats för att kunna sola och umgås är en poäng. Per Söderberg tipsar om att tänka på belysning som ger en extra dimension nattetid. Att kunna byta om någonstans och att ha möjlighet att ta en dusch utomhus så att inte alla badgäster måste tåga in i badrummet är också bra tips.

Annons

Och så är det bra att tänka till kring hur mycket tid man vill lägga på skötseln.

»Vi vill att det ska vara enkelt att att sköta poolen så vi har som standard ett automatiskt poollamellskydd, autoklor och vattenpåfyllning helst med tank från regnvattnet. Tänk på hela utomhusmiljön och skapa en plats som du aldrig vill lämna«, säger Sofie Gidfelt.

Foto Emma Jönsson Dysell m fl

Publicerat 03 maj 2021
Annons