Designduon Folkform presenterar nytolkning av den klassiska boksnurran
Under Stockholm Design Week visar designduon Folkform upp sin senaste nyhet – en nytolkning av den klassiska boksnurran. "Den klassiska boksnurran kändes bortglömd och vi ville lyfta fram denna karaktäristiska möbel på nytt", säger Folkform.
Designduon bakom Folkform, Chandra Ahlsell och Anna Holmquist, har grävt i arkivet och gjort en nytolkning av den klassiska boksnurran. Under Stockholm Design Week visar de upp resultatet.
Berätta – varför en boksnurra?
– I den ökade digitaliseringen av text tror vi att boken som fysiskt objekt blir allt viktigare och att läsaren hellre lyfter fram ett fåtal väl valda böcker i en vacker hylla än att tapetsera en hel vägg i hemmet. Vi har ju under en längre tid arbetat med objekt med nära koppling till litteraturen och boken som objekt, till exempel bokstöden för Skultuna. De nya bokhyllorna blir en naturlig fortsättning på detta arbete. Bokhyllorna är en nytolkning av den gamla klassiska boksnurran, med tre eller fyra våningar med plats för stora böcker längst ner.
Varifrån kom den initiala idén?
– Den klassiska boksnurran kändes bortglömd och vi ville lyfta fram denna karaktäristiska möbel på nytt. Vi har gjort tre modeller i olika storlekar, den största modellen är mer av en solitär i rummet för större böcker, den minsta är bara 30 cm hög och passar för att ha på skrivbordet, där kan man förvara brev och manuskript. I samband med utställningen kommer vi tillsammans med den grafiska formgivaren Martin Frostner publicera en egen bok unikt till bokhyllan, bestående av slutraderna från romaner hämtat ur bokhandeln Rönnells samling. Boken låter alla sluten, bli början på något nytt. Titeln på boken och utställningen ”Now You Are At The Beginning, Again” är de sista raderna ur en roman skriven av den unga författaren Amelia Atwater-Rhodes. Dessa rader symboliserar formgivningen och processen bakom den nya bokhyllan som går att vrida runt, runt, i rummet – ett slut och en början i samma cirkulära rörelse.
Läs även: Folkforms 10 favoritlampor
Varför har ni valt att ta fram den själv snarare än att arbeta med en producent?
– Vi ville jobba helt kompromisslöst och skulpturalt med formgivningen och skapa vår egen utställningen i antikvariatets vackra lokaler, i rum som är fyllda med gamla böcker från golv till tak. Vi ville göra en egen utställning utanför den traditionella mässkontexten, helt oberoende och utan en större aktörer i ryggen.
Var visar ni kollektionen? Kan ni berätta lite om ert kommande vernissage?
– Under vernissagen på Rönnells antikvariat i Stockholm kommer konstnären och författare Carl Johan De Geer läsa texter ur bokhyllan. Han är en förebild för oss, vi inspireras av hans konstnärskap och tycker om hans texter.
Utställningen går att se på Rönnells antikvariat i Stockhom under Stockholm Design Week och är kvar till den 20 februari och öppnar för allmänheten den 11 februari. Håll utkik på vår sajt nästa vecka för tips på fler utställningar!