5 inredningsmissar med belysning – så lyckas du
Rätt belysning gör stor skillnad i hemmet, men det handlar inte enbart om nödvändigt ljus. Belysningen är nämligen mer än bara pricken över i:et – den kan vara avgörande för att lyfta den övriga inredningen. Här är tipsen som gör det lätt att lyckas!
Under årets mörka månader vill vi lysa upp i våra hem. Rätt belysning gör vardagen enklare, kvällarna mysigare och inredningen kommer till sin rätta. Det finns dock några vanliga missar som kan dra ner intrycket när man väljer belysning och inreder med lampor.
Dels gäller det att ha tillräckligt med belysning, tumregeln är minst tre ljuskällor per rum, men allra helst ska det vara fler än så, särskilt om det rör sig om ett stort rum. Dessutom ska det vara olika typer av belysning. Läs vidare för att undvika missarna och för att lyckas när du inreder med belysning i hemmet.
Miss 1: Du har bara en taklampa
Allmänljuset i hemmet, vilket ofta är en taklampa, är grunden för att inreda med belysning och ofta det man börjar med. Men om man lämnar det där och inte kompletterar taklampan blir det varken särskilt praktiskt eller snyggt. Taklampans ljus når sällan till rummets alla hörn och det blir då väldigt mörkt på sina ställen i rummet. En taklampa med väldigt starkt sken löser inte heller problemet, utan bidrar endast till att belysningen uppfattas som omysig.
Så löser du det: Komplettera ditt allmänljus med minst två ljuskällor till. Tänk över var du behöver lysa upp och placera lampor på platserna dit taklampans sken inte når.
Miss 2: Rummet saknar funktionell arbetsbelysning
Känslan av ett mörkt hem uppstår när man glömmer bort arbetsbelysningen, eftersom man då saknar ljus när man gör vardagssysslor. Det kan vara vid bordet där man ibland jobbar, platsen där man gärna sitter och läser eller vid köksbänken eller köksön där man hackar grönsaker.
Så löser du det: Golvlampor är praktiska som läslampor i vardagsrummet, eftersom de enkelt går att flytta runt. Även en vägglampa med arm som går att variera är ett bra val. Glöm inte heller belysningen vid köksbänken om den saknas, sätt in spottar som lyser upp eller häng ett par lampor lägre ner ovanför köksön för att få tillräckligt med ljus.
Miss 3: Du glömmer stämningsbelysningen
Det handlar inte bara om att ha ett väl upplyst hem – det ska finnas lite möjlighet till myskänsla också. Om man bara tänker på det funktionella och att lysa upp med starka ljuskällor i varje vrå glöms det stämningsfulla snabbt bort.
Så löser du det: Variation är nyckelordet för att lyckas med belysningen. Genom att installera en dimmer kan du variera den befintliga belysningen från funktionell till mysig. Du kan även satsa på varmare glödlampor i dekorationsbelysningen eller inreda med ljusslingor. Komplettera gärna med levande ljus vid särskilda tillfällen när du vill maxa mysfaktorn.
Miss 4: Det finns ingen punktbelysning
Punktbelysning må kanske inte vara en nödvändighet, men den är desto snyggare i inredningsväg – och dessutom riktigt praktisk. Som inredningsdetalj sätter ljuset fokus på det du vill och det kan verkligen lyfta hela inredningen till en ny nivå. Brukar du bli irriterad när du rotar i garderoben? Då kanske du saknar punktbelysning på en typisk plats i hemmet.
Så löser du det: Spotlights, en riktad lampa och en klämspot är alla utmärkta val när du vill lysa upp på ett specifikt ställe. Det kan vara in i garderoben, i ett mörkt hörn eller en tavla som du vill sätta fokus på. Särskilt praktisk är den i garderoben där man vill se plaggen ordentligt och slippa rota runt i mörkret. Vill du få ett rum att kännas luftigare och större kan du använda dig av lampor som är riktade uppåt och belyser väggarna.
Miss 5: Du tänker bara praktiskt
Funktionalitet, arbetsbelysning och tillräckligt många ljuskällor samt myskänsla. Det är lätt hänt att man fastnar i det praktiska när man ser över belysningen i hemmet och försöker få till rätt ljussättning. Men lampornas form och design är en del av inredningen och kan såväl höja som sänka intrycket.
Så löser du det: Lamporna du väljer kan komplettera den helhetskänsla du är ute efter. En lampa kan även fungera som blickfång i inredningen och de har i dag blivit en av våra mest älskade, exklusiva inredningsdetaljer. Tänk på hur en lampa ser ut både när den är tänd och släckt när du skaffar ny belysning. Våga prova olika färger och former. Alla lampor i ett rum (eller ett hem för den delen) behöver inte matcha.