Därför dör dina växter – 7 vanliga orsaker

En av årets stora trender är att fylla sitt hem med växter, men alla föddes inte med gröna fingrar och hur man än gör verkar växterna inte trivas. Här är 8 vanliga misstag som leder till blomdöden.

Annons
Växtguiden - trendiga inomhusväxter 2021
Växtguiden - trendiga inomhusväxter 2021
1:04

Dör dina växter trots att du talar med dem varje dag och vattnar dem med omsorg? Det kan bero på ett antal saker, bland annat att du vattnar fel – men det kan också bero på att vattnet är för hårt. Här är några av de vanligaste orsakerna till att krukväxterna inte trivs i ditt hem.

1. Det är för varmt och torrt

Så märks det: Om växten inte växer som den ska och torkar ut kan det bero på låg luftfuktighet eller för höga temperaturer runt omkring.

Lösning:

  • En växt som står varmt och torrt kräver mer vatten – men det är inte säkert att mer vatten väger upp den höga temperaturen eftersom luftfuktigheten runtomkring är så låg.
  • Spraya växten regelbundet med vatten.
  • Ställ gärna ut en skål med vatten nära elementet som kan dunsta i rummet för att höja luftfuktigheten. Det är inte bara bra för växterna – utan även för torr hud under vinterhalvåret.

2. Det är för mörkt

Så märks det: Växter som står för mörkt blir ofta långa, rangliga och får ibland missbildade och torkade blad.

Lösning:

  • Alla växter trivs inte i direkt solljus. Återigen är en bra tumregel att titta på bladen. Ljusgröna, ludna och silverfärgade blad växer ofta på soliga platser, medan mörkt gröna blad ofta växer naturligt på skuggiga platser.
  • Ställ växterna så ljust som möjligt under vinterhalvåret. Vill du hellre ha dem längre in i rummet kan du ge dem extra belysning i form av antingen lysrör eller lågenergilampor.
  • Snurra på krukan då och då – det förebygger gulnade blad.

3. Det är för dragigt

Så märks det: Särskilt blommor som härstammar från ett tropiskt klimat är känsliga för drag. Det kan märkas genom att bladen rullar ihop sig, men inte torkar, eller om bladen får bruna kanter.

Lösning:

  • Ställ inte växten vid ett fönster eller en dörr som ofta står öppen, särskilt inte dem som är känsliga för drag som till exempel hortensia och fikus.
Ställ gärna ut ett vattenglas eller en skål över ett element under vintern. När vattnet dunstar höjs luftfuktigheten i rummet. Foto: Shutterstock
Ställ gärna ut ett vattenglas eller en skål över ett element under vintern. När vattnet dunstar höjs luftfuktigheten i rummet. Foto: Shutterstock  

4. Du vattnar fel

Så märks det: Övervattning märks genom att bladen gulnar och att stjälken ruttnar, och ibland angrips växten även av svampsjukdomar. Om du vattnar för sällan märks det istället genom slokande blad som sedan vissnar och blir bruna. Långsam tillväxt kan bero på oregelbunden vattning.

Annons

Lösning:

  • Vattna underifrån, precis som odlaren, och ha en kruka med dräneringshål på ett stort fat.
  • Låt aldrig växten stå i vatten, då riskerar rötterna att kvävas eller ruttna. Om du märker att det fortfarande är vatten kvar i fatet efter någon timme – häll bort det.
  • Vet du inte hur mycket vatten din växt kräver? En bra tumregel är att titta på bladen. Är de tunna och späda behöver växten förmodligen mer vatten, och är bladen tjocka och grova behöver de mindre vatten. Det beror på att de senare har en vätskereserv i bladen.
  • Blommade växter behöver generellt mer vatten än gröna växter, detta gäller även orkidéer. Under den tid de står utan blommor och ”vilar” kan du dra ner på vattningen.
  • Tycker du att din planta växer långsamt? Det kan bero på oregelbunden vattning. Se till att ha rutiner för dina blommor.
  • Så hur ofta ska man vattna? 1 dl veckan är normalt, 1, 5 dl varannan eller var tredje vecka är sparsamt, och att genomvattna växten två gånger i veckan röknas som rikligt. Prova dig fram!

5. Det är för dammigt

Så märks det: En dammig växt blir mer mottaglig för ohyra och sjukdomar då bladen inte kan andas ordentligt. Detta kan visa sig på flera olika sätt, bland annat genom bruna fläckar på växtens blad.

Lösning:

  • Torka av bladen med en fuktad, ren trasa med jämna mellanrum.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock  

6. Det är för trångt

Så märks det: Åkomman kallas för rotsnurr och innebär att rötterna inte har tillräckligt mycket utrymme i krukan. Rötterna får då sämre kontakt med jorden och blir sämre på att ta upp näring vilket gör växten instabil och ledsen.

Lösning:

  • Plantera om växten när du märker att plantan har vuxit ur sin kruka. Om rötterna har snurrat ihop sig bör dessa klippas upp så att de kommer loss och kan växa nedåt istället för runt sig själv.

7. Vattnet är för hårt

Så märks det: Att vattnet är hårt innebär att det är mineralrikt, och främst avser detta höga kalcium- och kalkhalter. Är vattnet för hårt kan växten gulna och bli tunn.

Lösning:

  • Många krukväxter föredrar mjukt vatten som till exempel sjövatten eller regnvatten.
  • Låt vattnet stå i någon dag, och vattna inte med det allra sista i kannan.

Källa: Plantagen, Blomstertorget, Odla, Bayer Garden

Läs mer:

Så planterar du om dina krukväxter – steg för steg
6 växter att inreda med i höst och vinter
Guide: Så torkar du dina hortensior – i 3 steg

Publicerat 13 augusti 2016
Annons