Elin Unnes bästa trädgårdstips – "Gör fint närmast huset, och skit i resten!"

Trädgårdsproffset och rockskribenten Elin Unnes listar de bästa tipsen för vildvuxna trädgårdsdrömmar.

Annons

Elin Unnes är rockskribenten som sadlade om till odlare. Hon har tidigare arbetat som chefredaktör på Vice och Rodeo, skrivit om populärkultur i stort och smått för både SvD och DN – men efter att hon skaffade en kolonilott föddes ett nytt intresse. Trädgårdsintresset blev till en besatthet, hon blev med hyllad blogg (The secret gardener) och har nu släppt tre böcker om odling och trädgård. I mars släppte hon I odödliga odlare sällskap – och i nästa nummer av Residence delar hon med sig av sina bästa trädgårdstips. Redan nu delar vi med oss av Elin Unnes tips – för dig som vill ha en trädgård lika vildvuxen som en stökig rocklåt!

Den 2 maj kan man lyssna på Elin Unnes föreläsning ”Bohemiska trädgårdar – odödliga odlare” på Medborgarskolan i Stockholm, läs mer här

 

Hur ser din ”trädgårdssommar” ut? Har du några särskilda projekt eller drömmar för den här sommaren?

Annons

»Terrasser, terrasser, terrasser! Jag byggde ett 70 kvadratmeter stort, terrasserat grönsaksland förra sommaren, och vill dubblera det den här sommaren. Det är som pallkrageodling, upphöjt med två, plus en massa nya utmaningar. Eftersom varje terrass är upphöjd blir jorden superfluffig, och värms upp ännu tidigare på våren, tack vare det sluttande söderläget. Sluttningen gör också att jag utnyttja det naturliga trycket som skapas i regntunnorna högst upp för att skapa ett droppbevattningssystem. Samtidigt måste jag räkna ut hur jag ska lösa problem med att den högsta terrassen torkar, medan den lägsta dränks. Det är som matematik, ingenjörsskap och odling, samtidigt.«

Potatis på grönt blad.
Foto: Mujo Korach/IBL  

Vad är ditt bästa tips för att öka trivselfaktorn i trädgården?

»Ingen bar jord i landen. Det kallas för täckodling, och om man aldrig sett det förr tar det ungefär två veckor att vänja sig. Efter det ser allt annat än täckodling helt knäppt och naket ut. Man kan täckodla allt, även prydnadsväxter, buskar och träd. I Paris täckodlas alla parker. På vintern lämnar alla sina julgranar i närmaste park, och så flisar kommunen upp julgranarna och sprider granfliset i rabatterna. Det luktar jul ända in i mars. Täckodling gör inte bara att odlingen ser mer inbäddad och ombonad ut, det minskar behovet av vatten och gödsel, och får maskar och mikroorganismer att trivas. Och ju fler djur i trädgården, desto högre trivselfaktor, även om de är underjordiska!«

Bild på potatisar utlagda på en röd flagga från Elin Unnes kolonilott.
Fotografi från Elin Unnes kolonilott, fotograferat av Calle Stoltz.  

Hur och varför blev du med trädgård?

»Jag har varit intresserad av miljö och natur hela livet, men eftersom odling var en del av mina hemmasysslor när jag var liten så tänkte jag aldrig att det kunde vara nåt man gjorde frivilligt. Men nån gång innan jag fyllde 30 tog en vän med mig till det mest dekadenta kolonilottsområde jag sett, och jag bestämde mig för att skaffa en egen lott. Har varit mer eller mindre besatt av odling sen dess.«

Närbild på regnbågsmajs.
Regnbågsmajs från Elins senaste bok, fotograferat av Thomas Klementsson.  

Har du något tips på en lite okänd grönsak eller blomma som är rolig att odla?

»Perenn ruccola! Inte alls ovanlig egentligen, men den är som ruccola med superkrafter. Alla säger att ruccola är så lättodlad, men den funkade aldrig hos mig – det kom två små fesiga blad, sen en lång blomstängel och så den där superirriterande gula blomman som signalerar att allt är kört. Ett år testade jag perenn ruccola och den funkar! Första året sår man på samma sätt som ruccola. Året efter kommer den tillbaka av sig själv, samtidigt som nässlorna ungefär, och om man skördar hela sommaren så går den inte i blom. Sen fortsätter det så, år efter år, utan att man behöver göra nåt!«

Bild på ruccola på skärbräda.
Foto: IBL.  

Är det inte jättejobbigt med en trädgård? Hur ökar man det härliga och minskar det jobbiga?

»Det här är faktiskt nåt vi måste sluta med, helt. Jag menar inte att skuldbelägga folk som tycker att trädgård är jobbigt, men det är HELT onödigt. Naturen har skött det här sen tidernas begynnelse, så om du tappar bollen en månad under en sommar, kommer prick inget dåligt att hända. Tvärtom. Stressade odlare fattar ofta så sjukt dåliga beslut: jag har sett gamla äppelträd kapade på hälften, och underbart vildvuxen murgröna som rivits bort och exponerat nån stackars generad gammal stenmur. Om du behöver rationalisera, tänk så här: för varje ostädad, ofixad kvadratmeter i trädgården ökar den biologiska mångfalden. Gör fint allra närmast huset, allra närmast dörren, precis där du sitter och fikar, och skit i resten så länge.«

Bild på tomatplantor på kolonilott.
Foto: IBL.  

Hur inreder du din trädgård?

»Ganska slumpartat. Jag har turen att känna de som designar märket Massproductions, och de har förklarat för mig att deras svarta Tio-stolar och -bord kommer att se eleganta och dramatiska ut i min vildvuxna trädgård. Och så har jag svärföräldrar från Öland som plockar med sig fårfällar därifrån lite då och då. Och eftersom jag odlar i närheten av Södertälje hamn är det lätt att få tag på rekonditionerade oljefat som jag tänder eldar i. Lite så typ.«

Annons

Har du planerat några nya köp den här säsongen?

»En elgräsklippare. Förra året levde jag som jag lärde och struntade helt i att klippa gräset i min nya, 2000 kvadratmeter stora trädgård. I slutet av året var fästinginvasionen så total att jag funderade på att skaffa ett sånt där antifästing-halsband till min man. Det var också lite stressigt att pulsa fram genom gräset eftersom det bor en väldigt fin huggorm i våran krypgrund. Soliga dagar ligger hon och steker på en sten, men när det är mulet vet man aldrig riktigt var hon håller till«.

 

Publicerat 27 april 2018
Annons