Så målar du med linoljefärg – expertens knep och tips
Att måla med linoljefärg är både enkelt, vackert och miljövänligt. Följ färgexperten Björn Olsens guide och lär dig att måla med linolja som ett proffs!
Linoljefärg har funnits i över 500 år och är en av våra äldsta och mest älskade färgtyper. Den består av kallpressad kokt linolja och färgpigment, vilket gör den till en ren naturprodukt, fri från kemikalier. Det är inte bara den miljövänliga aspekten som gjort linoljefärgen så populär, utan även dess flertaliga användningsområden. Färgen fungerar nämligen på de flesta underlag som trä, plåt, järn, puts, tapet, gips, lera och tegel – både inomhus och utomhus.
Frågor och svar om linoljefärg
Björn Olsen är marknadsansvarig på Engwall o. Claesson, en av Europas ledande linoljetillverkare. Här svarar han på några av de vanligaste frågorna om linoljefärg.
Vad är det bästa med linoljefärg?
– Linoljefärgen har en unik förmåga att skydda trä mot fukt- och rötskador. Den tränger in i träets porer där den torkar och effektivt hindrar framtida vatteninträngning. Färgen är väldigt dryg då den inte innehåller något vatten som dunstar av. En liter färg räcker upp till femton kvadratmeter. Linoljefärg är dessutom väldigt lätt att underhålla då den kritar istället för att flaga och behöver därmed inte skrapas inför en ommålning.
Berätta mer om kritning. Vad innebär det?
– Kritningen är en naturlig process som innebär att det yttre färgskiktet bryts ned av solens UV-ljus. Det betyder att linoljan pulveriseras för att sedan regna bort. I samband med kritningen bleknar mörka pigment, vilket gör att gammal linoljefärg ändras i såväl glans som kulör med åren.
Hur får man färgen att hålla så länge som möjligt?
– Det är främst viktigt att färgen målas rätt. För tjocka färgskikt riskerar att få linoljeblåsor när solen trycker på, eller om färgen inte hunnit torka ordentligt innan nästa skikt målas. Man kan bättra mindre ytor som snickerier och fönsterbågar med en blandning av lika delar färg, kokt linolja och lacknafta eller terpentin om det känns angeläget.
Rekommenderar du att måla med pensel eller roller?
– Linoljefärg ska målas med pensel. Det bör vara en rund eller oval pensel av bra kvalitet, helst naturborst, som håller färgen bra och som släpper ut den jämnt. Fönsterbågar kan med fördel målas med en snedskuren pensel.
Måla med linolja: steg för steg
Så målar du med linoljefärg inomhus:
1. Rengör underlaget. Se alltid till att du har ett rent och torrt underlag att måla på. Fuktkvoten får inte överstiga 15%.
2. Spackla över skador. Inomhus kan du använda linolje- eller alkydoljespackel. Spacklingar måste dock alltid grundmålas en gång extra då de annars suger åt sig väldigt mycket färg.
3. Grundmåla. Måla med en grundfärg som hindrar att linoljefärgen suger in ojämnt och blir flammig.
4. Slutmåla med linoljefärg. Därefter räcker det med ett lager linoljefärg vilket underlättar torkprocessen, som sker genom att linoljan oxiderar med hjälp av luftens syre. Många linoljefärgsskikt förlänger torktiden avsevärt inomhus där luftcirkulationen är betydligt sämre än utomhus.
Så målar du med linoljefärg utomhus:
1. Rengör underlaget. Se alltid till att du har ett rent och torrt underlag att måla på. Fuktkvoten får inte överstiga 15%.
2. Laga skador. Utomhus ska man aldrig använda spackel eller fogmassa. Små sprickor kan först målas och sen fyllas med linoljekitt. Större skador trälagas eller bara målas igen så gott det går.
3. Tvätta bort kritning. Målar man om en tidigare linoljefärgsmålad yta som kritat ned tvättar man bort kritningen och målar ett eller två nya skikt beroende på hur långt kritningen pågått.
4. Måla tre lager linoljefärg. Utomhus målas omålade ytor alltid med minst tre skikt linoljefärg. Färgen ska vara mager längst in och fet längst ut. Spä därför färgen med cirka en tredjedel lacknafta eller terpentin vid första strykningen, med hälften av det vid andra strykningen och alltid helt outspädd vid slutstrykningen.
Lyckas med linoljefärg: Expertens 4 tips
Björn Olsens bästa tips för att lyckas med målingen:
- Ha aldrig bråttom när du målar med linoljefärg. Låt den gärna torka 2-3 dygn mellan strykningarna.
- Måla aldrig i starkt solljus. Då riskerar du att få yttork, vilket kan ge skrynklingar eller blåsor i slutmålningen.
- Skydda målningen från kraftig dagg eller regn innan den torkat. Får du dagg eller regn i blöt färg riskerar den att bli flammig (eller prickig) vilket tyvärr inte försvinner utan måste övermålas.
- Om du inte hinner måla klart huset på sensommaren kan du låta huset stå över vintern bara grund- eller mellanstruket. Till våren kan du tvätta av ytorna och slutmåla.