Måla med äggoljetempera – 5 saker att tänka på
Äggoljetempera är en miljövänlig färg med massor av fördelar. För att lyckas med målningen behöver du dock en del kunskap om färgen. Här är 5 tips för att lyckas med äggoljetempera!
Många väljer äggoljetempera på grund av dess miljövänliga egenskaper. Färgen är fri från både tillsatser och lösningsmedel, någonting som annars är vanligt i mer moderna färger. En stor fördel är dessutom att färgen går att måla på allt från trä, papp och puts till plåt och tyg. Målar man direkt på trä behövs dessutom ingen grundfärg.
Äggoljetempera är inte bara bra ur hälsosynpunkt, den är också en så kallad ”levande färg”. Den ändrar nyans efter dygnets alla ljusskiftningar och är framför allt mycket populär att använda i gamla trähus.
Vad är äggoljetempera?
Äggoljetempera är en miljövänlig färg som har använts i århundraden för att måla allt från väggar till möbler inomhus. Färgen är en så kallas emulsionsfärg som består av ägg, antingen i rå form eller pulverform, samt linolja, vatten och färgpigment. Färgen blir helmatt men kan poleras upp till önskad glans när den torkat.
De senaste åren har allt fler influencers och inredare visat upp sina hem, målade i äggoljetempera. Programledaren Brita Zackari Wahlström har bland annat målat sovrummet i äggoljetempera i en mörk nyans. Influencern Emma Sundh har valt det motsatta och njuter av en ljusrosa ton i familjens kök.
Lyckas med äggoljetempera – 5 saker att tänka på
För att lyckas med äggoljetempera behöver du kunskap och rätt förutsättningar för att färgen ska bli fin och slitstark. Här är de fem viktigaste sakerna att tänka på inför målningen!
1. Rätt konsistens
För att lyckas med äggoljetempera gäller det att ha en lagom tjock konsistens på färgen. I regel bör du tänka att hellre måla med en lite tunnare färg, än en lite tjockare. Om färgen är för tjock fastnar och torkar den för fort och ger ett fult resultat. Späd ut färgen med vanligt vatten till en tunn vällingliknande konsistens. Är färgen väldigt tjock kan du behöva späda med mer emulsion, det vill säga ägg, linolja och vatten.
2. Respektera torktiden
När man målar med äggoljetempera gäller det att ha tålamod och respekt för färgen. Annars kan resultatet bli allt annat än det du drömt om. För att äggoljetempera ska genomhärdas och torka krävs ljus och syre, så se till att ha god ventilation. Efter en timme är färgen dammtorr, efter 12 timmar är den övermålningsbar med annan temperafärg och först efter 2-7 dagar är den yttorr. Det är först då som den inte riskerar att färga av sig. Det är dock viktigt att komma ihåg att färgen är helt genomhärdad först efter 3-4 veckor, så var försiktig med ytan fram till dess.
3. Rätt mängd färg
När du skall räkna ut hur många liter färg du behöver till ditt projekt behöver du ha objektets underlag i åtanke. En liter färg räcker generellt till tio kvadratmeter. Skall du måla på puts eller lumppapp räcker färgen däremot bara till cirka 4-6 kvadratmeter per liter. Det beror på att underlaget suger upp färgen. På redan målade ytor eller hyvlat trä kan du tvärtom räkna med att en liter håller till 13-15 kvadratmeter. Tänk på att du dessutom behöver måla 2-3 lager med färg och därför behöver lägga in det i beräkningen.
4. Undvik vissa underlag
Äggoljetempera är känt för att kunna målas på de flesta underlag – men det finns undantag. Ytor som är målade med limfärg är ingen hit, men det går om du skrapar bort limfärgen ordentligt först. Samma sak gäller för ytor målade med slamfärg. Om ytan däremot är målad med tjära så kan du inte ta bort tjäran och måla med äggoljetempera ovanpå. Kan inte färgen absorberas in i underlaget så härdar den inte.
5. Kort hållbarhet
Tänk på att äggoljetempera har en betydligt kortare hållbarhetstid än andra färger. Om du köper färgen färdigblandad på burk håller den i cirka två månader. Om du däremot gör egen äggoljetempera genom att blanda pigmenten med ingredienserna hemma så måste du behandla färgen som en färskvara. Då håller den högst två veckor. Om du har möjlighet att förvara färgen lite svalare än rumstemperatur så förlänger du hållbarheten på färgen något.
Källa: Norrgavel, Ovolin, Ekologiska byggvaruhuset