Så får du krukväxterna att överleva semestern

Äntligen sommar och semester! Men hur ska växterna överleva dina två veckor i Grekland? Här är några användbara tips.

Annons

Våren kom, knopparna brast och nu råder det inte längre några tvivel om att vi har gått vidare till sommar. För vissa av oss väntar sköna semesterresor, men hur efterlängtat och välbehövligt det än kan kännas efter ett års knegande finns det alltid ett problem som måste lösas; hur ska blommorna klara sig?

Läs också: 5 tåliga växter att ställa i badrummet

Om man inte har någon som kan komma och vattna under tiden man är bortrest kan växterna lätt bli ett orosmoment. Men som tur är finns det en del tips och trix att tillgå för att slippa komma hem till vissna och slokande blommor efter semestern. Bland annat finns det smarta bevattningssystem att köpa, och de växter som behöver allra mest vatten kan med fördel stå i badkaret.

Här är 10 tips som håller växterna vid liv

Förbered växterna

Vattna rikligt precis innan du åker. Du kan med fördel doppa växterna i en hink med ljummet vatten och hålla kvar dem tills vattnet slutat bubbla, på så vis vet du att de blir ordentligt mättade.

Annons

Flytta växterna

Flytta växterna från fönstren, så att de inte står och torkar ut i gassande solljus när du är borta. Köksbänken brukar kunna vara en bra plats, där brukar ljuset oftast kunna nå in utan att det blir gassigt.

Plantera om

Det är också bra att plantera om växterna så att de får ny jord innan du åker. Den är fuktigare och innehåller mer näring. Välj hellre plastkrukor än lerkrukor, eftersom de förstnämnda håller vätska bättre, och använd gärna stora krukor som kan ta mer vatten.

Klipp ner

Kryddväxter kan med fördel klippas ner innan du åker på semester. Med färre blad behöver inte rotsystemet lika mycket näring och energi, och då kommer du dessutom hem till fräscha nya kryddor.

Bevattningsmatta

Det finns så kallade bevattningsmattor att köpa, men du kan även använda wettexdukar, papper eller gamla tidningar. Använd en bricka eller en plåt, lägg i wettexduken och fyll på med vatten, ställ växterna i sina innerkrukor ovanpå – vips, så har du en vattningsstation!

Annons

Självbevattning

Även här finns det färdiga alternativ att köpa för den som vill. Men om du har många växter, eller vill vara lite ekonomisk, går det lika bra med en avskuren petflaska. Stoppa ner flaskan med korköppningen nedåt i krukan och fyll på med vatten. Jorden tar bara upp så mycket vatten som den behöver, så du behöver inte vara rädd för översvämning.

Det finns även särskilda bevattningstrådar, bomullstrådar i plasthöljen, som man kan köpa – men även här går det bra att ta något som finns hemma. Till exempel remsor av en nylonstrumpa eller garn vars ena ände läggs i en vattenbalja och den andra änden trycks ned i jorden.

Man kan även klippa en remsa av en wettextrasa och pilla in ena änden i ett av innerkrukans bottenhål och sedan ställa krukan på en vas eller en karaff så att den andra änden av wettexremsan står i vatten.

Badkarslösningen

Har du växter som behöver rikligt med vatten men inte så mycket sol kan de ställas ner i ett vattenbad i badkaret.

Annons

Stäng in fukten

Plastpåsar över växterna stänger in fukten och fungerar som ett litet växthus. Men akta dig för att ha denna anordning i soliga fönster – det kan bli varmt.

Vattenskål

Ställ fram en skål med vatten som kan stå och dunsta, för luftfuktighetens skull. Det är särskilt bra för de växter som brukar sprayas.

När du sedan kommer hem från semestern kan du ösa på med vatten, men ta det varsamt med näringen så att inte växterna får en chock.

Lycka till!

Källa: DN, NA, Allas, Hem&Hyra

Läs också: Trendspaning: Så kommer vi inreda med växter i höst

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Publicerat 12 juni 2017
Annons