Så väljer du rätt gardiner – baserat på dina fönster
Gardiner gör hemmet mer ombonat och mysigt, dämpar ljud och är en snygg inredningsdetalj. Se till att välja rätt gardin för just ditt fönster och hem. Här tipsar vi om hur du ska tänka för att lyckas!
Gardiner gör hemmets alla rum både hemtrevligare och snyggare. Men precis som gardiner kan göra hela intrycket i ett rum så kan de även sänka det om de inte väljs och hängs upp med omsorg och eftertanke. Därför gäller det att ha koll på vad man ska tänka på när man väljer gardiner.
5 övergripande tips för dig som ska hänga upp gardiner:
- Tänk på att hänga gardinerna högt upp. Det förstorar rummet. En gardinskena är ett smidigt val för att få gardinerna att hänga ända från taket, men det går även att placera gardinstången högt.
- Häng brett. Gardinstången eller -skenan ska vara längre än vad fönstret är brett, då kan du placera gardinerna på sidan om fönstret och maxa ljusinsläppet.
- En bra tumregel är att välja gardiner som är dubbelt så breda som fönstret, då ser det snyggt ut även när gardinerna är fördragna.
- Material- och färgval påverkar intrycket i allra högsta grad, så det gäller att tänka till ordentligt. Hotellkänsla med sammet och satin, ledigt med linne och knytband eller wow-effekt med ett mönster? Varma färger gör rummet ombonat, medan svalare kulörer får det att kännas luftigare.
- Välj rätt längd. Korta gardiner är sällan ett snyggt val, satsa istället på ett par som slutar precis ovanför golvet eller – om du är ute efter en ledigare känsla – ett längre par som lägger sig på golvet.
Alla knep fungerar emellertid inte i alla hem. En del har högt i tak, andra har sneda väggar och ibland kan fönstret vara placerat på en plats som gör det utmanande att sätta upp gardiner. Det gäller att inreda med gardiner utifrån hur det ser ut i bostaden och baserat på hur fönstren är utformade och placerade.
Här tipsar vi om hur du lyckas med gardinerna i hemmet – baserat på dina fönster:
Gardiner i ett centrerat fönster
I ett klassiskt, centrerat fönster som är placerat mitt på väggen gäller det att följa de mer övergripande riktlinjerna för gardinupphängning. Tänk på att placera gardinerna högt och att låta gardinstången eller -skenan sträcka sig en bra bit utanför fönstret. Gardinerna får gärna täcka väggen på sidan om fönstret när de inte är fördragna, så det inte blir för glest.
Ett bra knep för att få till den fylliga, lyxiga känslan är att satsa på dubbla gardiner. Ett par mörkare och ett par ljusare, något transparenta gardiner gör att du kan variera ljusinsläppet och skyla från insyn utan att förlora dagsljuset, men fortfarande sova i mörker om nätterna.
Gardiner i dubbla fönster
Om man har dubbla fönster är det fint att låta gardinerna omge dem. Häng upp en gardinlängd vid varje väggyta och häng gärna dubbla gardinlängder mellan två fönster. Det ger en fin, fyllig känsla och det blir dessutom snyggt när gardinerna dras för.
Samma upphängningsprincip gäller även om man har fler än två fönster på rad i ett rum samt om du har flera fönster i ett burspråk. Tänk även på att välja samma gardiner i rummets alla fönster för att det ska hålla ihop och vara enhetligt.
Gardiner i fönstret med asymmetrisk vägg
Det kan kännas klurigt att hänga upp gardiner i fönstret som har olika mycket vägg på vardera sida. Hänger man upp gardinerna på samma sätt som vid ett klassiskt, centrerat fönster blir gardinen på den ena sidan mycket fyllig, medan den andra sidan blir väldigt gles.
Ett snyggt sätt att styla gardinerna i rummet med olika mycket vägg på vardera sida är att låta dem hänga enbart på den bredare delen av väggen, vid sidan av fönstret. Se till att ha en tillräckligt bred gardin, alternativt två längder, så man kan dra för hela väggpartiet när rummet ska mörkläggas.
Gardiner i ett blickfångande fönster
En del fönster är som vackra inredningsdetaljer i sig. Oavsett om det är fin spröjs, djupa nischer eller en kontrasterande färgsättning som fångar ögat så är det fönstret som ska vara i fokus, och eventuella gardiner ska komplettera och lyfta det.
Då är en mer diskret gardin ett bra val för att fortfarande kunna dra för. En enkel bred längd på ena sidan låter fönstret skina, men finns där när man vill mörklägga rummet. Även subtila plisségardiner kan vara ett bra val. Eller så skippar du helt enkelt gardinerna om du vill låta fönstren få all uppmärksamhet!
Gardiner i ett smalt rum
Ett smalt, avlångt rum där fönstret är placerat på kortsidan med knappt om vägg på vardera sida. Är det så det ser ut hos dig? Plisségardiner och persienner är för många det självklara valet, men vill du ha mer textil och en lång gardin så passar även det bra.
Låt gardinlängden hänga på ena sidan av fönstret för att skyla så lite som möjligt av dagsljuset. Välj gärna en variant som släpper in ljus och reflekterar det vidare i rummet, men se till att gardinen är tillräckligt bred så att den kan dras för fönstret om du har det behovet.
Gardiner på stora ytor
Om du har stora fönsterytor, som exempelvis väggar i glas, kan lamellgardiner vara ett bra val. Då blir det lätt att skärma av för insyn och solens varma strålar, samtidigt som det fortfarande kommer in dagsljus i hemmet.
Lamellgardiner är ett populärt val i nyproducerade bostäder med stora väggar i fönsterglas, men passar även utmärkt i fönster i rum med snedtak, eftersom man kan variera längden på varje enskild lamell.
Gardiner i köksfönstret
I kökets fönster kan matos och fläckar lätt sätta sig på klassiska gardinlängder, vilket leder till att de måste tvättas och strykas ofta. Därför är hissgardiner, som passar i de flesta typer av fönster, ett praktiskt val i köket. De är enklare att rengöra och går att dra upp för ett maxat ljusinsläpp, samtidigt som de kan erbjuda skydd från sol, drag och insyn.
Genom att hänga hissgardinen högt kan du även fuska dig till en känsla av ett större kök. Om du föredrar flexibla plisségardiner passar även de bra i köksfönstren.