renovera badrum

Experten tipsar: 4 viktiga saker att tänka på när du ska renovera badrummet

Vilket material är bäst, bör man investera i golvvärme och hur hittar man en pålitlig firma? Frågorna är många när det kommer till badrumsrenovering.

Annons

Är det något rum som hemmafixaren bör hålla sig borta från så är det badrummet.

– Att renovera ett badrum är dyrt eftersom det krävs speciell kompetens. Det kommer dessutom nya regler hela tiden på vad man får och inte får göra, säger Per ”Pirre” Starrin, känd från Nya Arga snickaren på Kanal 5.

– Det handlar om fukt och gör du fel kan det få katastrofala följder, exempelvis svartmögel som är skadligt för människor.

Tv-snickaren förklarar att det är anledningen till att badrum kostar en hel del att renovera – det är trots allt mycket som man inte klarar av eller får göra själv.

– Det är tidskrävande, man kanske ska lägga kakel kakel och golvvärme – det är på en helt annan nivå. En köksrenovering är mycket enklare.

Men att veta vart man ska vända sig för att få proffshjälp kan vara lättare sagt än gjort.

– Stora, väletablerade firmor är oftast säkra, men då kostar det också mer. Det bästa är att gå efter personliga referenser, det kommer du långt på.

Annons

Per Starrin påpekar också att du aldrig ska nöja dig efter en offert.

– Du måste få ett hum om var prisbilden ligger. Det kan slå på 100 000 kronor. Ta inte den dyraste, men inte heller den billigaste. Att lägga sig mittemellan brukar vara vettigt, säger han.

– Många kanske tar in en offert och får på 250 000 kronor och en annan på 150 000 kronor och väljer den, utan att fundera över varför den firman är så mycket billigare. Väljer du den billigaste offerten kan du få räkna med att det kanske inte riktigt blir som du tänkt dig.

Även om du anlitar extern hjälp till din badrumsrenoveringen är det ändå en del beslut du själv måste fatta.

1. Med eller utan golvvärme?

– Det är värt att lägga golvvärme när du ändå har valt att investera i en badrumsrenovering. I sammanhanget handlar det om en ganska liten summa och det är väldigt skönt med golvvärme.

2. Kakel eller våttapet?

– Här handlar det bara om tycke och smak på själva ytskiktet, tätskiktet som sitter bakom och skyddar mot fukt är detsamma. Väljer du kakel, tänk på att det ska sitta i 10 till 15 år – så det är bra om det kommer funka under en lägre tid.

Annons

Läs även: Så lyckas du med köksrenoveringen – tv-snickarens 7 bästa tips

3. Klinkers eller plastmatta?

– Mattan kan spricka medan klinkers är hårdare. Dock kan en plastmatta vara det bästa alternativet i vissa miljöer – och det går fortare att lägga.

4. Budget eller lyx?

– Billigare kakel från de stora varuhusen funkar jättebra, den enda skillnaden kan vara kvaliteten just när man jobbar med det. Ett budgetkakel är oftast lite tunnare och kan lättare gå sönder, medan ett kakel från exempelvis Höganäs känns kvalitet, är tjockt och har en härlig glans. Det är inte heller maskingjort alla gånger, men allt beror ju helt på vad man har råd med och tycker är fint. Själv är jag förtjust i klassiska vita 15 x 15-kakel.

Startbild via: Bricmate, Vanitas, Kvänum

Publicerat 12 april 2016
Annons