Årets arkitekt 2016: Petra Gipp

»Vägledd av tron att byggnader är så mycket mer än summan av alla villkor har Petra Gipp skapat formstarka projekt som är lika mycket arkitektur som konst.«

Annons

Hon tror på arkitekturen. Det gör Petra Gipp naturligtvis helt rätt i eftersom det är den hon lever av, men hon hävdar bestämt att arkitekturen har ett värde i sig själv – bortom det som på de svartkläddas språk kallas »programmet«. Det som vi andra skulle kunna beskriva som byggnadens funktion och syfte.

Det här är det som hon menar att de flesta arkitekter vill. Men det är lätt att drunkna i floden av krav. Lätt att förstå – det är många hänsyn att ta: kommunala planer, budgetar och tighta tidsramar. Ett av kraven som Petra Gipp håller hårt på är att arkitektur måste få ta tid. Först då blir det riktigt bra, vilket är skälet till att Bruksgården i Höganäs blivit en av årets mest uppmärksammade byggnader.

– Arkitektur kräver tid, fokus och koncentration, säger Petra Gipp utan att låta bekymrad.

Läs mer: Nu kan du provbo i prisbelönta arkitekters hem

Bruksgården i Höganäs, en konvertering av en k-märkt Höganäs-byggnad för Lindén-gruppen och Becker.
Bruksgården i Höganäs, en konvertering av en k-märkt Höganäs-byggnad för Lindén-gruppen och Becker.  

Projektet Bruksgården har fått ta sin tid. Sju år. Förväntningarna har hunnit växa till sig. Men Petra Gipp levererar – som vanligt – oavsett om det är fritidshus (som den uppmärksammade Skogvaktarstugan som Petra Gipp tillsammans med Katarina Lundeberg vann Arkitekturs Debutpris för 2007), hus som den intrikata villan Örnberget som visar att Petra Gipp även har en stark tro på betongen, den svarta uppfinnarverkstaden Katedralen eller de gipsskulpturer, ett slags abstraherade arkitekturmodeller, som hon ställt ut under arkitekturbiennalen i Venedig.

– Folk vet att jag är knasig i modeller, säger hon.

Modell av bruksgården i Höganäs.
Modell av bruksgården i Höganäs.  

Många är arkitekterna som har samma känslor för modeller, men skulpturerna som Petra Gipp skulpterar fram kan ses som en fortsättning på den konstnärsbana som startade för drygt tjugo år sedan. Hon valde mellan att bli skulptör och att bli arkitekt, började på KTH men hoppade av för att ägna sig åt måleri. Kom på andra tankar igen och utbildade sig till slut till arkitekt vid Konstakademien i Köpenhamn. Det tog tid, men när beslutet väl fått mogna blev det helt rätt och en källa till glädje för alla som, i likhet med Petra Gipp, tror på arkitekturen som konstnärligt uttryck.

Läs mer:  Unikt arkitektritat sommarhus i Norrtälje – se alla bilder här

Annons