Årets konsthantverkare 2016: Calle Forsberg

»I en tid när vi längtar efter det genuina och handgjorda ståtar Forsbergs tidlösa bruksgods också på finkrogarna, där en ny publik möter hans tidlösa formvärld.«

Annons

Drejskivan snurrar hemma i verkstaden hos Calle Forsberg. Det är brådis. Tallrikar, skålar, koppar, fat, glasyrer, heta ugnar, packa och sända. Han är en klassisk krukmakare som tillverkar bruksgods, precis som krukmakare före honom gjort i hundratals år.

– Jag kan finna en ro i att repetera former som sakta utvecklas genom upprepningen, säger han.

Beställningarna till Calle är ovanligt stora. Modern matkultur har förälskat sig i hans keramik och han levererar till ett antal finkrogar och Michelin-restauranger i Sverige och utomlands. Mathantverk måste rimma med handgjord bordskeramik, för uttrycket, känslan och konsekvensen. En människas avtryck är alltid den högsta lyxen.

– En del av krögarna har synpunkter och idéer. Björn Frantzén, till exempel, ger mig utmaningar. Det är spännande att få tänka i andra banor och öppna nya dörrar, säger Calle Forsberg som är autodidakt, en ovanlig och spännande position i ett alltmer akademiserat konsthantverksfält.

Läs mer: 5 frågor till hyllade keramikern Calle Forsberg

Calle Forsbergs keramik har tagit språnget från drejskivan till finkrogarnas internationella toppskikt.
Calle Forsbergs keramik har tagit språnget från drejskivan till finkrogarnas internationella toppskikt.  

Han hade en ovanlig inspiratör i sin faster Hertha Hillfon, mästerkeramikern. Hos henne började han dreja. Ryktet om Calle Forsbergs bruksgods spred sig, speciellt hans generösa koppar blev älskade. På senare år har han utvecklat sina glasyrer. Med en ny gasugn kan han få fram tidlösa asiatiska glasyrer som chün och tenmoku.

Annons

– Jag vill experimentera mera, hitta ett grövre uttryck, inte bara drejad,  symmetrisk bruksfunktion.

Läs mer: Titta in i ateljén hos en av Sveriges mest spännande keramiker just nu

Annons