Årets lansering 2016: Boksnurran

»Att sända ut en boksnurra i en värld av platta skärmar är ett manifest för det eftertänksamma, ett formsäkert nytag på den gamla läsesalongen.«

Annons

Att skänka världen en boksnurra för fysiska pappersböcker är ett tecken i den platta tiden. Det mesta vi läser finns på skärmar och i e-böcker, men någonstans i effektiviteten längtar vi ändå efter närvaron i omslag och papper och med insikten att någon någon gång har bestämt sig och tryckt sina tankar, liksom för evighete. Folkforms bokhyllor är en nytolkning av den klassiska roterande bokhyllan med flera våningar och plats för stora böcker längst ner.

– Vi tycker om de där möblerna som är lite bortglömda och ville göra en ny version«, säger Folkforms Anna Holmquist. För sin utställning av bokhyllorna under Möbelmässan i februari valde Folkform Rönnells antikvariat med dess vackra lokaler fyllda med böcker från golv till tak. I samband med utställningen publicerades också en bok i 50 exemplar med slutmeningar ur olika romaner, med stilig form av Martin Frostner.

Läs mer: Designduon Folkform presenterar nytolkning av den klassiska boksnurran

Boksnurran "Revolving bookcase" produceras för Svenskt tenn i svartlackad ask på Eriksson & Sönders möbelsnickeri i Vrena, strax utanför Nyköping. Pris: 17 500:-
Boksnurran ”Revolving bookcase” produceras för Svenskt tenn i svartlackad ask på Eriksson & Sönders möbelsnickeri i Vrena, strax utanför Nyköping. Pris: 17 500:-  

– De sista meningarna säger mer än man tror. Boken låter slutet bli en början på något nytt.

Carl Johan De Geer bjöds in och läste under ett par timmar slutmeningar ur sina böcker.

Annons

– Han är en förebild för oss, vi inspireras av hans konstnärskap och texter. Att välja antikvariatet var inte bara för den stämningsfyllda miljön, utan också en kulturmarkering. Vi har alltid gått på Rönnells och vill stötta en av de få oberoende platserna för kultur som finns i staden. Det är en tråkig utveckling att hyrorna driver bort sådana miljöer, säger Chandra Ahlsell, Folkforms andra grundare.

– Vi har alltid försökt hitta andra slags platser, för det finns ingen självklar designplattform i Sverige.

Boksnurrans prototyper var i svartbetsad ek och byggdes av finsnickare Jonas Fjellman. Sedan Svenskt tenn tog över produktionen byggs snurrorna i ask av Eriksson & Söner i Vrena.

Folkform4_0133
 

Läs mer: Svenskt tenn lyfter närproducerat i ny utställning – här är höstens nyheter

Annons