Årets miljöprofil 2019 Nirvan Richter, Norrgavel
Vinnare i Residence Stora Formpris årets Miljöprofil tilldelas Nirvan Richter, grundare av möbelföretaget Norrgavel. ”Ekologi, miljö och hållbarhet är vårt DNA, det har det alltid varit och kommer fortsätta vara”.
Norrgavel är en pionjär och en överlevare. I dag är möbelföretagets kompromisslösa miljöprofil helt i linje med sin tid och framtid, men när Norrgavel startade i tidigt 1990-tal var kretsloppstänkande mest något jobbigt och komplicerat för både möbelbransch och den större allmänheten.
Motivering till priset: ”Norrgavels är aktuellare än någonsin. Dess skapare Nirvan Richter är den miljömedvetna möbelproduktionens pionjär. Med etik i fotosyntesens kretslopp har han sedan 1990-talet lanserat kloka möbler och hållbarhetens sobra livsstil.”
– Vi fick till och med lov att tona ner ekologin som är Norrgavels DNA, eftersom vi riskerade att skrämma bort kunder«, berättar Nirvan Richter, Norrgavels grundare. Det var svårt i början. Vi fick lov att kommunicera mer design och bra kvalitet och pratade inte så mycket om kretslopp, säger Nirvan Richter.
Det är bara 25 år sedan. För att bli tydligt startade Norrgavel egen butik nära Stureplan i Stockholm 1993.
– Jag är ingen möbelförsäljare, men insåg att våra möbler skulle försvinna i handeln med dess snabba trender, säger han.
Norrgavels hållbara idéer och estetik fick fäste i 1990-talets längtan efter det naturligt skandinaviska. Det var rejäla möbler i modern shakerstil. En stol med hög, omslutande rygg blev en signaturprodukt som ännu är i produktion.
Med miljökrisens akutläge har tiden kommit i kapp Norrgavel.
– Det händer mycket med Greta Thunberg-effekten, nya spelregler och en ny mognad hos kunderna, säger Nirvan och fortsätter:
– Stora leverantörer kommer till oss och vill lära. Hela EU längtar efter natursubstitut.
Nirvans gedigna miljötänkande kom sipprande från pappan som hade växt upp på ett småbruk i Enviken norr om Falun och sedan pluggat till ingenjör i kooperationens tjänst. Mamman undervisade i konsumentkunskap.
– Byggnadsingenjör och hushållslärare, det lärde jag mig mycket av, berättar han.
Nirvan studerade till arkitekt på KTH, åkte till Japan och skrev en slutuppsats om uttrycken av naturen och tiden i vår byggda miljö. Det är som en programförklaring för Norrgavel. Han älskade hus, men ville arbeta närmare människornas liv och utbildade sig till möbelsnickare på Komvux och Malmstensskolan.
– Jag gick från en flashig examen med studielån över öronen, säger Nirvan.
Laddad med idéer om gott hantverk, japanska läror, de danska möbelmästarna och svenskt kulturarv startade Nirvan Norrgavel 1991. Drivkraften var att förverkliga missionen att det går att inrätta ett modernt liv i samklang med naturens kortare kretslopp och förnyelsebara material.
– Den stora bredden i kulturen har förlorat sig på fossila oljor och plaster. Norrgavel håller sig till de material som återkommande förnyas i den vanliga fotosyntesen. Vi vill väcka nyfikenhet, tänka annorlunda och hitta nya sorters lösningar. Det är klokt och blir riktigt snyggt. Den nya, bekväma, ombyggbara Skalsoffa 100 har alla chanser att bli en Norrgavelklassiker, säger Nirvan.
Text: Petter Eklund Foto: Lina Sköld
Läs mer: