RESIDENCE STORA FORMPRIS Årets Inredare: Sophia BRATT
Juryns motivering: ”För den osvikliga känslan, den stora fantasin och det säkra ögat för detaljen som gör helheten.”
Det viktigaste när man tar sig an ett inredningsuppdrag är att lära känna kunden för att få veta vad hon eller han kommer att trivas i på lång sikt. Men stilen får gärna vara lite oenhetlig med oväntade krockar i inredningen, tycker Årets inredare, Sophia Bratt. Ett exempel är villan som hon inrett åt entreprenören Shabnam Aslani i Lissabon under året med en blandning av stilar. På grund av coronapandemin kunde hon inte själv vara på plats utan fick ta hjälp av digitala verktyg som Zoom och Facetime. Det var svårt men det gick. Svårast var när de skulle hjälpas åt att hänga upp tavlor, minns hon med ett skratt.
Klimatförändringar ställer saker på sin spets
»Pandemin har gett många nya tankar. Många frågor som redan väckts av klimatförändringarna har ställts på sin spets. Vad behöver jag egentligen i mitt liv? Vilka produkter kan jag arbeta med? Jag måste också bidra på mitt sätt«, säger Sophia Bratt. Hennes bas är hemmakontoret i Linnéstaden i Göteborg där hon bor med sambon Niclas och döttrarna Francis och Vicky. Förutom inredningsuppdrag för privatkunder och företag stylar hon bilder för reportage och kampanjer. Två olika sorters jobb, men inte utan likheter.
»Även om stylingjobb är ganska styrda så tycker jag om att lägga till någon liten detalj som ger en lite poetisk känsla,något som man inte ser vid första anblicken. Det blir mer intressant då. Det är ju också de sakerna som märks, som gör att jag får nya jobb,« berättar hon.
Känslan och fantasin får styra
Om hon själv är AD för bilderna så låter hon gärna känslan och fantasin styra i ännu högre grad.
»Jag utgår från en viss färg eller ett visst tema och bygger upp historierna därifrån i bilderna. Vilka är gästerna runt bordet? Vilka glas skulle de använda och vilka blommor?«
I fjol började Sophia Bratt samarbeta med arkitekten Henrik Schulz om både privathem och lite större projekt.
Några blir klara under året. För designveckan i februari var hon inplanerad med ett utställningsprojekt The Library på Stockholm Furniture & Light Fair, en kurerad presentation av nyheter från företag som inte finns representerade med en egen monter på mässan. Nu är mässan uppskjuten till september.
»Det är kul att göra utställningar. Jag brukar försöka se bilder när jag bygger upp dem, inte minst för att skapa maximal spridning på sociala medier«, berättar hon.
Sophia Bratt läste mönsterkonstruktion, modedesign och utbildade sig till modist innan hon fastnade för inredning. Efter studierna arbetade hon med projekt för en inredningsbutik under tio år och trivdes.
Men det var när hon började arbeta med att göra kampanjbilder för butiken som hon verkligen hittade hem och bestämde sig för att starta eget som stylist och inredare.
Det är vi väldigt glada för!