För 25 år sedan klev en man vid namn Nirvan Richter in på Bo 93-mässan i Karlskrona och visade upp de allra första möblerna tillverkade under namnet Norrgavel. Sedan dess har man varit trogna sin grundidé: att leverera tidlöst designade möbler gjorda på naturmaterial av högsta kvalitet, som bidrar till en lång livstid för produkterna från Richters Norrgavel.
Det är Nirvan själv som designar alla möblerna, och har gjort det sedan starten för 25 år sedan.
– Redan 1993 hade jag en tydlig bild av vad jag ville åstadkomma. Mitt mål var att tillverka de möbler jag själv saknade på marknaden, med de kvaliteter jag upplevde hos min fars hemtrakter i Dalarna: enkla men funktionella möbler. Möbler i rena naturmaterial och av så god kvalitet att de håller länge och vid behov kan repareras eller kläs om och användas i generationer, säger Nirvan själv i ett uttalande på Norrgavels hemsida.
Norrgavel har under Nirvan Richter agerat pionjärer inom hållbar möbeldesign, och är fortfarande efter ett kvarts sekel bland de starkaste på marknaden. Vi passade därför på att i samband med att Norrgavel firar 25 år ställa några snabba frågor till Nirvan.
– Vi använder så gott som uteslutande naturmaterial rakt igenom våra möbler. På det sättet kan de återgå till naturens kretslopp utan att lämna spår efter sig. Vi har dessutom en genomarbetad men ofta diskret form. Det gör möblerna mer tidlösa. Den industriella tillverkningen i samband med hantverksinslag gör tydlig skillnad.
– Det har skett en förskjutning från behov och funktion mot begär och estetisk styling. Starkare fokus på materialitet och sinnlighet, även om mycket stannar på ytan. Trender har blivit mer kortlivade, mer som inom mode.
– Flertalet av våra möbler blir klassiker i betydelsen att de finns kvar länge; av tolv möbler vi introducerade 1993 är elva fortfarande i produktion. Mest ikoniska är kanske Länstolen och Träsoffan. Påshyllan och Kroklister är våra till antal mest sålda produkter.
– Konsumera mindre men bättre; köp färre saker, men prioritera hög kvalitet vad gäller form, funktion och fysisk hållbarhet. Utgå från verkliga behov snarare än kortsiktig wow-känsla. Förneka inte begären men hitta smartare sätt att tillfredsställa dem än genom konsumtion.
– Hållbarhet i ett brett perspektiv blir rimligtvis allt viktigare. Ökad medvetenhet kommer generera andra behov; mer energieffektivitet, återbruk och delning, men också nya material framsprungna ur biologi snarare än kemi.
– Börja med att tydliggöra behovet, därefter hur det ska täckas. Släpp idén om att allt ska köpas på en gång, låt hemmet växa organiskt; acceptera ärvt, second hand eller lånat och komplettera med nytt av hög kvalitet efter hand. Unna dig riktigt fina nya möbler, men kräv svar på vad de består av och hur de ska återgå till naturen. Se till att de går att underhålla och renovera.
– Förra årets Easy Chair känns redan som en klassiker. Våra Soffor 85 och 100, liksom förvaringsserierna Massiv och Opal har uppdaterats med nya material, uttryck och varianter för att kunden ska kunna ”specialdesigna” sin egen möbel. Många nyheter ligger i startgropen för lansering under 2019.
– Mitt eget hem är mina möbler; det jag längtar efter ritar jag själv. Besökare blir ibland förvånade att jag inte byter ut möblerna oftare, men något sådant behov har jag inte. Jag ser inget egenvärde i omväxling mer än i den lilla skalan typ snittblommor efter årstid.
– Samma som alltid – att inrätta sitt hem utifrån konkreta behov grundade i var och ens vardagliga sätt att leva. Jag tilltalas av den nyenkla luftigt avskalade trenden; lite som en blandning av skandinavisk nykterhet och japansk zen. Tydlig form, sinnliga material, dov men uttrycksfull färgskala samt hög komfort utan överdrifter.
– Tidigare brukade jag svara Japan och Shaker, liksom danska guldåldern och svenskt folkhem typ 30-40-50-tal; enkelt, måttfullt och lättskött. Jag vill inte längre utsätta mig för lika många intryck, utan finner mer kraft ur rent varande. Djup närvaro är i sig källan till kreativitet.
Samtliga foton från Norrgavel.