Eklektiskt hemma hos fashionistan Linn Eklund
Fashionistan och modebloggaren Linn Eklund har bara en stilregel: Bryt mot reglerna.
Av dem som har träffat Linn Eklund ute i vimlet eller bara sett henne på modeveckornas snapshots skulle nog få höja på ögonbrynen om de klev innanför dörren till den 22-åriga fashionistans lägenhet.
Färgstark, fartfylld och liksom vibrerande av energi är omdömen som klär modebloggarens personlighet lika bra som hennes kulörta klädexperiment. Smaken för personlig stil och ett eget uttryck har hon fått naturligt under uppväxten; Linn tillhör den fjärde generationen i Bolon-släkten, golv- och mattföretaget som startades 1949 av Nils-Erik Eklund och som i dag drivs av Linns mamma och moster.
Linn Eklund
Ålder: 22 år.
Gör: Jobbar på Bolon, modeskribent och bloggare på ELLE.
Bor: Vasastan i centrala Stockholm.
»Självklart har det påverkat mig mycket att växa upp inom ett designföretag. Min mamma Annica och hennes syster Marie är mina största inspirationskällor, och min mormor är min absolut bästa kompis. Men mamma har alltid låtit mig göra vad jag vill och har aldrig försökt påverka mig i någon riktning. Snarare har hon pushat mig att hitta min egen stil, och det var nog först när jag flyttade hemifrån och blev självständig som intresset för inredning kom på riktigt. Först då började jag forma min egen omgivning och insåg att jag omedvetet plockat upp saker under hela min uppväxt.«
Flytten till Paris
Flytten gick till Paris som 19-åring för att studera mode, där intresset för det personliga uttrycket fördjupades bland de lika stolta som chica parisarna. Förutom modestudier i Frankrike har hon hunnit med ett halvår på Hawaii och fler jobbresor än vad den sprängfyllda kalendern borde tillåta. När hon inte hjälper till i familjeföretaget pluggar Linn marknadskommunikation och jobbar som bloggare och modeskribent för ELLE, och klämmer på något vis in några timmar i veckan i Stella McCartneys butik i Stockholm.
Släkten inspirerar henne mest
På frågan om vad som inspirerar Linn så återkommer hon till släkten. Modet att sticka ut och ha kul med möbler och kläder kommer från mamma Annica.
»Mamma och hennes syster Marie är varandras motsatser. Marie vill att allt ska vara på sin plats, färgkoordinerat och stilrent. Om hon skulle vara ett varumärke hade hon varit Céline. Mamma är…en virvelvind av allt. Hon har haft sin egen stil både vad gäller inredning och mode, och gett mig modet att hitta min egen stil. Hon har alltid gått emot normerna. Vi kommer från en liten stad, där det krävs ganska mycket självförtroende för att våga sticka ut. Att jag är uppvuxen med det självförtroendet som mamma visat upp både i sitt arbete och sin personlighet har gett mig mycket.«
Linn Eklunds inredningsstil
Det flitiga resandet och den färgsprakande släkten har fått Linn att inse att hennes personliga stil kanske inte alltid passar in i den lågmälda skandinaviska minimalismen:
»Jag är nyfiken som person, är alltid glad och tycker mig ha en färgstark personlighet. Sverige kan faktiskt kännas lite tråkigt – vackert och fint, men lite för minimalistiskt för min smak«, säger hon.
Drömboendet är i stället Tokyo. Människorna där är lika svenskar, menar Linn, men har ett mer individuellt sinne för stil, något som är viktigt för någon vars lägenhet har ett uttryck långt ifrån något svenskt svårmod. Linns lägenhet är fluffig och bullig, putande och gnistrande. Mönster, färger och former slåss om betraktarens uppmärksamhet – i vardagsrummets mitt hittas till exempel en fåtölj som är nedklottrad med ett recept på potatismos.
Många renoveringar i lägenheten
»Jag har nog gjort om lägenheten sjutton gånger sedan jag flyttade in. Jag har insett att det är omöjligt att trycka in alla stilar jag gillar i samma lägenhet. Först var det minimalistiskt och vitt med klassiska möbler, som en Gervasoni-soffa och en Barcelona-stol. Jag vågade inte ta ut svängarna för att jag var rädd för att göra fel, men efter ett tag insåg jag att det blev tråkigt. Jag målade om i mörkgrått utan att veta om det var trendigt eller inte, det förstod jag först efteråt. Köket målade jag om efter en lite väl sen kväll under en modevecka. Dagen efter blev jag tvungen att gå hem efter en visning och råkade passera en färgaffär på hemvägen. Jag gick in, pekade på en färg, gick hem och målade om. Det är min favoritplats i lägenheten nu.«
Bland designklassikerna gömmer sig också vintagefynd från hela jordklotet. En taklampa som i Stockholm betingar samma pris som en mindre bil hittades på en marknad i Berlin för 45 euro. Linns vintagerundor är många och noggranna, hennes grundregel för att fynda är tålamod.
»Gå två varv när du är på loppis, det är alltid på andra varvet som man hittar godbitarna. Underskatta heller inte lite udda loppisar och marknader, även när utbudet är högt och lågt. Jag brukar fynda mycket utomlands. Mamma har alltid haft inställningen att ingenting är omöjligt att frakta hem. Vi var i Indien för några år sedan och skickade hem en hel container med grejer. Stora träpelare, en jättestor urna… Vi var tvungna att använda lyftkran för att få in allt i huset. Med rätt inställning så går det.«
Så ser Linn på framtiden
Passionen för inredning är i dag lika självklar som den är för modevärlden, och Linns framtid tror hon ligger i inredningsvärldens kanske något långsammare, men varmare miljö.
»Min största dröm är att bo i Tokyo och driva Bolon. Jag tycker att inredningsbranschen känns mer intressant. Modevärlden är härlig, men svår och ytlig. Jag kan se mig själv tydligare i inredningsbranschen i framtiden, även om min stora inspiration kommer från modevärlden.«
Att inreda en inspirerande lägenhet menar hon fungerar på samma sätt som vid komponerandet av en perfekt outfit.
»För mig går de två branscherna hand i hand, oavsett om det gäller färger, former eller mönster. Jag använder mig aldrig av några ramar eller koncept på förhand. Jag plockar ihop saker jag tycker är fina utan så överdrivet mycket tankar om hur det ska sitta ihop. Oftast brukar det bli bra ändå«.