Hemma hos Kim Grenaa – Mellan ordning och uppror
Han klär sig lekfullt, men hans hem är en stringent studie i ordning och kontinuitet. Kim Grenaa, modekonsult och grundare av modemagasinet Dansk, trivs med ett liv av ytterligheter.
En omstart. 2018 var förändringens år för Kim Grenaa, ägare till Grenaa creative och en av grundarna av modemagasinet Dansk. Året började med att han, tillsammans med pojkvännen Morten, lämnade Köpenhamns heta meatpacking-distrikt, Kødbyen, till förmån för en av stadens nordligt belägna förorter. Kims reboot slutade inte där – efter sommaren valde han att göra sig av med sitt kontor och dra ner på antalet anställda från de tidigare 25 till en enda, innan han och Morten drog i väg på en månadslång vandring av pilgrimsleden till Santiago de Compostela.
”Mitt liv behövde helt enkelt levas annorlunda”
Livskris, tänker kanske de flesta. Men Kim återger det händelserika året med sådant lugn att jag har svårt att tro att en kris eller ett trauma skulle ligga till grund för förändringarna. I stället tolkar jag omstarten som en rad väl övervägda och medvetna val.
– Mitt liv behövde helt enkelt levas annorlunda. En ny generation, som tänker och jobbar annorlunda, är på intågande i arbetslivet. Samtidigt händer det mycket i världen. Det är dags att se över hur man arbetar, bor och lever, berättar Kim.
Ett nytt liv har utkristalliserat sig, bestående av stillsamt villaliv och ett företagande där Kim och hans personliga assistent Elina-Maria använder sig av ett nätverk av frilansare som handplockas för varje enskilt uppdrag. Kontoret har han numera i ett snyggt coworking-space i centrala Köpenhamn, en kvarts bilfärd från hemmet. Kim drar inte ner på takten, han tänker bara om. Hans önskan är att leva och arbeta smartare. Modernare.
På stengolvet i köket i den modernistiska enplansvillan i Hjortekær står en skinande ren hundskål i rostfritt stål. Hushållet väntar tillökning och tidigare samma morgon har Morten gått upp för att köra de sex timmarna till norra Jylland för att hämta hem den nya familjemedlemmen – en mjölkchokladsfärgad pudel. Dagens nyinflyttning har föranletts av en gedigen övertalningskampanj – »pudlar hårar inte«, »det är enkelt att flyga med en pudel« och »den är verkligen ursnäll« – för att få Kim att mjukna.
– Jag är väldigt energisk av mig och därför var min förra hund Agnes, en lat bullterrier döpt efter min mormor, en bra kontrast. Pudlar är mer energiska, vilket gör mig lite nervös, säger Kim.
– Och för att säkerställa att en lite queen-y hund som en pudel inte ska få storhetsvansinne så har vi bestämt oss för att ge honom ett lite nördigt och gammaldags namn. Han är döpt till Hjalmer, efter min morfar, fortsätter han.
”Det sägs att ett hem aldrig blir färdigt. Men jag ser annorlunda på saken. Vi har renoverat och möblerat, och nu är vi klara. Jag gillar inte att flytta runt på grejerna. Var sak har sin plats”
För Kim, som flyttade hemifrån vid 19 års ålder, är bostaden hans tionde hem, medan det för den 18 år yngre Morten är det första egna hemmet. Den gulteglade villan, som uppfördes av den danska arkitekten Holger Tangaa Hansen 1963, ligger i ett område med snarlika hus av samma arkitekt utplacerade längs en snirklande återvändsgata.
Lite längre upp för gatan hade Tangaa Hansen tidigare sitt eget arkitektkontor i ett liknande hus. Just Kims och Mortens hus ägdes av arkitektens nära vänner, ett par som varit husets enda ägare sedan det byggdes. Tack vare det goda skick de lämnade huset i, har Kim och Morten varit rörande överens om att behålla så mycket av husets ursprungskaraktär som möjligt.
Den L-formade huskroppen är uppdelad i två sektioner. Planlösningen har lämnats intakt: den ena delen består av sociala ytor – hall, vardagsrum, matrum, kök, gästrum och toalett – medan den bortre delen är privat och består av sovrum, klädkammare, badrum och gym. De största modifieringarna som gjordes under den tre månader långa renoveringen var att byta ut badkaret mot dusch och att slå ihop det lilla arbetsköket med tvättstugan för att skapa ett rymligare kök.
Inför flytten skapade Kim och Morten ett moodboard för varje rum, som tilldelades en egen funktion. Merparten av möbler och accessoarer kommer från Kims tidigare lägenhet, medan Morten har kompletterat med vintagemöbler han hittat på auktion.
– Jag är för otålig för sådant, jag tenderar att vilja ha saker snabbt, på en gång. Det är lite mer bullterriern Agnes över Morten, han letar i godan ro upp fynden, säger Kim.
Hemmet, vars mustiga, smått nostalgiska interiör för tankarna till det John Lautner-designade hus där Tom Fords A Single man filmades, känns stundom som en välstylad filmkuliss. Nästan som om Julianne Moores glamorösa rollfigur Charley skulle dyka upp runt hörnet med en cocktail i handen.
– Det sägs att ett hem aldrig blir färdigt. Men jag ser annorlunda på saken. Vi har renoverat och möblerat, och nu är vi klara. Jag gillar inte att flytta runt på grejerna. Var sak har sin plats.
Att se hemmet som något oföränderligt går stick i stäv med Kims filosofi kring mode.
– Jag har ingen hobby – mode är min passion. Till skillnad från min inredningsstil är min smak när det gäller fashion i ständig förändring. Jag drar på mig en skjorta ena dagen, för att en kort tid senare inse ’Omg, vad ful den är!’ För mig är mode lekfullt – inte något som ska tas på blodigt allvar. Men hemmet är konstant, långsiktigt och något jag kan lita på.
Med 25 år i branschen är han en av Köpenhamns modepionjärer.
– När Uffe Buchard och jag träffades så var modescenen i Köpenhamn i sin linda – näst intill obefintlig. Vi uppfann oss själva, säger Kim.
Skapandet av redaktionella modejobb ledde 2002 till att duon grundade Dansk, ett experimentellt och banbrytande modemagasin som de än i dag ger ut två gånger om året. De var även med och startade Danish fashion week, som i dag anses vara den viktigaste modeveckan i Norden. När Kim inte är anlitad för att göra omvärldsanalyser och trendrapporter eller ordna med kampanjer och visningar tillbringar han mycket tid på visningarna i modestäder som Paris, Milano och New York.
– Jag kommer aldrig att bli särskilt gammal i modeindustrin. Jag vägrar bli en av de där moderelikerna, som en gång i tiden åstadkommit något. Jag vill vara en aktiv del av scenen, göra bra grejer och sedan lämna den bakom mig, säger han.
Under åren har Kim sett det skandinaviska modet få en allt starkare internationell ställning, vilket han tror kan fortsätta om vi sätter hållbarhet överst på agendan. Därför engagerar han sig i Copenhagen fashion summit, ett årligt event som samlar internationella aktörer inom mode för samtal kring hållbarhet.
– Det finns så mycket av allt. För många influencers, för många modeller och för många varumärken. Hållbarhet passar in i den skandinaviska estetiken och livsstilen. Det är hög tid att tänka annorlunda, vara konsekvent i det vi gör. Om vi inte vågar omvandla oss själva till ett fyrtorn som visar vägen, så kommer vi att försvinna i dimman.
Text: Micha van Dinther. Foto: Erik Lefvander
Om Kim Grenaa
Ålder: 45 år.
Gör: Kim driver Grenaa creative, en consulting- och varumärkesbyrå inom mode och livsstil. Han är även en av grundarna till det oberoende modemagasinet Dansk.
Bor: Tillsammans med Morten Vega, som studerar för att bli hotellchef, och pudeln Hjalmer i en modernistisk villa i Hjortekær strax norr om Köpenhamn.
Läs mer:
Hemma hos fashionkvinnan Linn Eklund