Hemma hos Magda och Alexander på Söder
Med en känsla av Prag – mitt i Stockholm. Den tjeckiske arkitekten och tidiga modernisten Adolf Loos är en av inspiratörerna till Magdas och Alexanders spännande lägenhet på Söder.
En av Södermalms äldsta gator är den mytomspunna Bastugatan där varje gatusten dallrar lite av Stockholms historia. På denna del av Mariaberget byggdes under 1920-talet lägenheter för bland annat dem som slet på Münchenbryggeriet.
Magda och Alexander Havelda köpte för några år sedan en av dessa lägenheter, eller rättare sagt en trea som tidigare hade bestått av inte mindre än sex enrummare. Deras 70 kvadratmeter hade således sex fönster på rad åt ett håll och en hisnande utsikt över Stockholm och Stadshuset.
Lägenheten renoverades under 70-talet så taket var sänkt och de mest tidstypiska detaljerna hade försvunnit. Alexander och Magda anlitade en arkitektkompis, Einar Rodhe, som är ena halvan av arkitektbyrån Norell Rodhe, för att ta lägenheten ur dess 70-talsstuk. De inspirerades delvis av ingen mindre än den tidiga funktionalisten Adolf Loos Villa Müller i Prag. Adolf Loos hatade jugendstilens ornament och skrev en bok som hette Ornament och förbrytelser. Han var radikal motståndare till meningslösa utsmyckningar och tyckte att de var ett kriminellt slöseri med material och begränsade livslängden på möbler och ting. Alexander och Magda som båda är väldigt formintresserade har kanske inte en extremt stram stil, men är i alla fall väldigt behärskade när det gäller prylsamlande. Dessutom blev de kära i Loos Villa Müller på ett av sina många besök i Prag.
Alexander är till hälften tjeck, hans pappa flydde från Prag under Pragvåren 1968. Alexander är född och uppvuxen i Sverige, men pratar tjeckiska och ser till att upprätthålla språket även med döttrarna Dasha och Milada. Familjen tillbringar en hel del av året i Prag, där de disponerar en lägenhet.
– När vi renoverade lägenheten på Mariaberget bodde vi ett halvår i Prag. Det präglade också vårt sätt att inreda sedan. Vi tog med oss väldigt mycket tjeckisk konst, lampor och möbler.« Faktum är att det blev en hel buss med grejer som åkte upp till Stockholm.
– För mig var det viktigt att återerövra pappas hemland genom att bygga in det i ett nytt familjehem, säger Alexander.
– Vi vill omge oss med föremål som betyder något för oss, som har en själ. Möbler och konst som våra vänner i Prag har gjort till vår lägenhet, blir som att ha en del av dem här i Sverige.
Magda, som till vardags är kläddesigner på H&M, jobbade tajt ihop med Einar Rodhe när de ritade om lägenheten. De bestämde sig för en väldigt öppen planlösning för att kunna njuta av alla fönster i fil. Lägenhetens snackis är det stora innerfönstret som vetter mot det lilla sovrummet.
– Den lösningen är lite inspirerad av Alfred Loos Villa Müller öppna planlösning. Det blir ett annat ljusflöde i lägenheten, som man upplever som mycket större. För besökaren blir det ett lite häpnadsväckande och djärvt tilltag. Vem har sitt sovrum på display? Men det är lätt att trolla bort fönsterlösningen med generösa gardiner i rå bomull.
Slående är hur småbarnsfamiljen har inrett minimalistiskt men också med mycket värme. Lägenheten domineras förutom av alla fönster av en stor bokhylla med en mängd svenska och tjeckiska skönlitterära verk. Köket som också ansluter öppet till vardagsrummet är litet men superfunktionellt. Den mest iögonfallande pjäsen är en köksö i rosa marmor som också flirtar med tjeckisk art déco. Marmor som material återkommer som en sittbänk och fönsterbänk i det stora fönstret mot sovrummet. Alexander jobbar som skribent och är dels på en byrå, dels inblandad i en mängd egna kreativa projekt som spänner från videokonst till tv-serier och egna bokprojekt. Paret har nyligen fått sitt andra barn (i Magdas mage på bilderna här) och planerar att tillbringa en stor del av föräldrarledigheten i Prag.
– Vi har ett helt kompisgäng där som vi umgås med, det känns väldigt privilegierat att ha tillgång till två länder på det här sättet.
När Residence är på fotografering i lägenheten är det i grevens tid. Magda ska föda bara någon vecka senare och två dagar efter intervjun stundar flytten.Trots detta är det städat och inte det minsta nedpackat.
– Vi är ganska konsekventa när det gäller prylar, säger Alexander och ger Dasha ett set med speciella kritor för att rita.
Flytten går till en annan del av Söder och en lika historisk lägenhet på Östgötagatan. Men hur livet blir där är en annan historia.
Text Imke Janoschek Foto Andy Liffner
Läs mer:
13 miljövänliga byten i hemmet, rum för rum