Hemma hos Antonia Stackelberg.

Hemma hos modedesignern Antonia Stackelberg

Antonia Stackelberg älskar textilier och gör inget halvdant. Hennes kashmirföretag jobbar med den bästa ullen från Mongoliet. Vi hälsar på hemma på Lidingö.

Annons

Två år av home office har skapat en trend där loungewear, ja det som en gång kallades mjukiskläder, plötsligt är helrätt i alla sammanhang. Pyjamas, munktröja och träningsbyxor är plötsligt lika okej på restaurangen som hemma i soffan. Det mest eftertraktade och uppskattade av alla myskläder är dock ett mjukt, lätt och lagom varmt kashmirset. Det är lyxigt nog att kännas uppklätt och mjukt nog att kännas som ett andra skinn.

Antonia Stackelberg-Bonde

Ålder: 38 år.

Bor: Villa från 1910-talet på Lidingö.

Gör: Ägare, creative director och grundare av Santosh clothing samt inredare.

Aktuell: med Santosh clothing släpper sin andra kollektion med linnekläder i sommar. Kläderna är sydda i Italien.

Någon som var tidig med att inse detta, vi snackar långt innan någon kände till Tegnell och vi började ha Zoommöten i smutsiga joggingbyxor, är Antonia Stackelberg. Antonia är en ödmjuk entreprenör från Helsingfors som hamnade i Stockholm efter att hon träffat kärleken på ett bröllop i Italien. Eftersom Antonia alltid älskat att upptäcka nya platser flyttade hon till Sverige efter ett år av långdistans. Hon tog då med sig sitt företag Santosh Clothing som gör exklusiva kläder och accessoarer i allra finaste kashmir, inte minst lyxiga set med byxor och tröjor.

Annons
Glasveranda med fåtölj och växt.
På entréplan finns en vacker glasveranda med utsikt mot den stora trädgården.  

Företagets resa startade 2011

Företagets resa började 2011. Antonia hade nyligen flyttat hem till Finland efter ett par år i London där hon pluggat marknadsföring för modebranschen och därefter jobbat som visual merchandiser på Burberry. När hon kom hem tedde det sig självklart för Antonia att starta butik. Hennes mamma hade drivit en konst- och inredningsbutik och hennes moster likaså, ja till och med hennes farmor hade drivit eget, i det fallet ett härligt fik.

Annons
Matplats.
Matsalen ligger i anslutning till köket och har köksskåp längs med ena väggen. Utanför ser man de charmiga uthusen.  

Tillsammans med sin syster startade Antonia Nomad, en livsstilsbutik som sålde handplockade varor från hela världen. Väldigt snart kom systrarna på att de skulle vilja ha en mjuk, härlig kashmirsjal i sitt sortiment och sökte med ljus och lykta efter den ultimata sjalen. Men som för så många andra framgångsrika startups så hittade systrarna Stackelberg inte vad de letade efter och bestämde sig för att ta saken i egna händer. De satt sig på ett plan österut och hittade en fabrik i Nepal som kunde producera sjalen och hedar i Mongoliet som sålde kashmir av den kvalitet de sökte.

Annons

»Getherdarna är nomader och de flyttar tillsammans med sina getter, får, kameler, kor och hästar. På vinter är det väldigt kallt på tundran och på sommaren är det torrt och varmt. Det extrema vädret gör att getterna får den fantastiska kvaliteten på sin ull och det är den man gör kashmir av.«

Inbyggd bokhylla bakom Antonia.
Antonia vid skrivbordet på ovanvåningen. Den platsbyggda bokhyllan bakom henne designades av den tidigare ägaren som var arkitekt.  

De herdar som Antonia köper sitt garn av kammar getterna för att få ut långa hårfibrer som de sedan växtfärgar och tvättar. Allt på ett traditionellt och hållbart sätt.

Annons

Sedan det blivit trendigt med kashmir har flera av de stora kedjorna börjat sälja stickade plagg till låga priser med märkningen »hundra procent kashmir från Inre Mongoliet«. Men det innebär i praktiken att det är kashmir från klippta getter i Kina och att priset inte motsvarar råvarans marknadsvärde. Medvetenheten kring denna skillnad ökar och många kunder söker sig till Santosh clothing för att de letar efter mongolisk kashmir där getterna fortfarande kammas på det traditionella sättet.

Skulptur skapad av Kain Tapper.
Skulpturen och piedestalen är både gjorda av den finländska konstären Kain Tapper.  

Innan pandemin brukade Antonia besöka Mongoliet och Nepal ett par gånger per år, »det är verkligen en otrolig upplevelse att se tundran blomma i juni«. I Nepal stickas alla plaggen och de tekniska ritningarna av den design som Antonia tagit fram skapas där.

Annons

»Jag gör en kollektion om året och alternerar färgerna beroende på säsong. Stickade plagg håller länge så jag vill inte pusha ut nya modeller bara för sakens skull. I den mån jag kan tänker jag hållbart.«

Kashmirtröja.
Kashmiren i Santosh clothings produkter är tillverkad av ull som kammats loss från de mongolska getterna.  

Ägaren av fabriken i Nepal heter Santosh, och det var delvis från honom företaget fick sitt namn.

»När vi var i New Delhi på inköpsresa råkade vi få samma taxichaufför tre gånger. Vad är oddsen för det liksom?«

Köksbänk och avokado.
Den vackra kalkstensskivan i köket skvallrar om Antonias kärlek till naturmaterial.  

Det visade sig att taxichauffören hette Santosh. Han tog med systrarna till alla sina smultronställen och var en engagerad guide. Därför valde de att döpa företaget till Santosh, det kändes passande på något sätt.

Annons

Flyttat till Stockholm och förändring för företaget

Det som i början bara skulle vara ett varumärke att att utöka butikssortimentet med konkurrerade snabbt ut allt annat och fyra år efter den första sjalen såldes satsade systrarna helhjärtat på Santosh clothing. Vid det laget hade Antonia redan flyttat till Stockholm och skötte all design och produktion från Sverige medan hennes syster drev butiken i Helsingfors.

Ljust kök.
Eftersom huset bara hade haft två ägare tidigare var det befintliga köket gammalt och behövde bytas ut. Antonia och Nicholas valde att bygga ett grått shakerkök med en kalkstensskiva som matchar golvet.  

»Det blev svårt med distansen, särskilt eftersom jag då hade fått barn, så vi bestämde att jag skulle driva vidare företaget själv.«

Annons

I dag säljs Santosh clothings plagg online och hos utvalda återförsäljare. Antonia gör i stort sett allt själv. Hon designar plaggen, sköter kontakten med fabriken i Nepal, organiserar importen, kommer på koncept för produktplåtningar, arbetar med varumärkesbyggande åtgärder och uppdaterar hemsidan. Hon är bra på att bolla idéer med dem hon har runt sig. Hennes syster, som tidigare var med och startade företaget, är fortfarande ett uppskattat bollplank, liksom de som jobbar i butiken samt de konsulter som Antonia samarbetar med.

Stort ljust vardagsrum.
Det stora vardagsrummet har en mjuk akustik tack vare alla textilier. De senaste åren har Antonia utvecklat en sidoverksamhet där hon hjälper privatpersoner inreda sina hem.  

Företaget drivs delvis hemifrån villan på Lidingö. Hit flyttade Antonia med sin man Nicholas i slutet av 2017 efter cirka ett halvår av renoveringar. Byggnaden, som är från 1910-talet, hade bara haft två ägare innan dem och den senare hade flyttat in redan på 50-talet. Antonia och Nicholas renoverade ytskikten, isolerade väggar och tak och byggde nytt kök och badrum. Det som lockade med huset var närheten till naturen och all den extra yta det innebär att ha trädgård.

Annons
Gammal garderob.
I Antonias och Nicholas sovrum står en garderob som hittades i Antonias mammas butik. Att driva eget går i familjen, hela tre generationer av familjens kvinnor har gjort det.  

Den faluröda villan ligger i ett före detta sommarstugeområde med bevarad skärgårdscharm. Runt huset finns en lummig skog och det doftar av tall och mossa ända in på husknuten.

Målning på garderoben.
Konstnären Irina Zatulovskaya har målat det ena hörnet av garderoben.  

Interiört är Antonias kärlek till textilier tydlig. Vare sig det rör sig om gardiner, överkast eller prydnadskuddar så är de alla av högsta kvalitet. Även andra naturmaterial ligger i fokus. Köket, ett shakerkök som matchar villan perfekt, har till exempel en vacker kalkstensskiva och många av möblerna är i massivt trä. Entréplanet består av kök, matsal, vardagsrum, hall samt ett inglasat rum med utgång till trädgården och ett stort sällskapsrum med öppen spis. På ovanvåningen finns både barnens och föräldrarnas sovrum, samt ett generöst gästrum, ett stort badrum och ett arbetsrum. Utöver dessa två plan finns ett inrett rum i källaren där man kan se på film eller pyssla.

Annons
Faluröd villa.
Det finns gott om utrymme i den faluröda villan och den tillhörande trädgården. Huset ligger inbäddat i skog och det doftar av mossa och barr ända in på tomten.  

Först var familjen osäker på hur länge de skulle stanna men nu har de rotat sig och känner sig säkra på att de blir kvar. Antonia har dock kvar sin äventyrs- och resenerv. Innan hon flyttade till London bodde hon på Seychellerna och volontärarbetade med att dokumentera olika sorters koraller i revet. Och dessförinnan bodde hon i Milano och pluggade italienska.

Fåtölj med filt.
Över fåtöljen i vardagsrummet hänger en stickad filt, en av många hemma hos familjen Stackelberg-Bonde. Flera av dem är stickade av Antonias mamma eller mormor.  

»Jag skulle vilja ge mina barn upplevelsen av en annan kultur och ett annat språk. Vi får se hur det blir. Oavsett kommer vi nog tillbaka hit efteråt. Även om jag är lite av en nomad själv så har jag hittat hem.«

Annons

Dessutom bör hon kanske hålla sig i trakterna eftersom hon har utvecklat ytterligare ett företag som nu börjar ta fart. Sedan ett par år tillbaka inreder Antonia nämligen privatbostäder. Framför allt hjälper hon sina kunder att inreda med textilier.

Gästrum med ett hängande verk skapat av Irina Zatulovskaya.
I gästrummet står en välkomnade dubbelsäng och över den hänger ett verk av Irina Zatulovskaya.  

Hur hon gång på gång vågar kasta sig ut och prova något nytt förklarar hon med att det hör till den finska mentaliteten.

»Jag har fått med mig det hemifrån, mina föräldrar lärde mig att det inte är farligt att misslyckas, det är bara att resa sig och testa igen.«

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Publicerat 18 maj 2022
Annons