10 favoriter med Residence nya bloggare Joanna Sundström
Joanna Sundström, grundare av Stockholm Art Week och Residences nya bloggare, känner rus av konst.
Kultur har alltid varit en viktig del i Joanna Sundströms liv. Teatern har varit hennes primära kulturform, och med en pappa som skådespelare och en mamma som kändisfrisör så var det alltid kreatörer runt henne. Efter sin tid som director för konstmässan Market Art Fair startade Joanna 2011 Stockholm Art Week, med syftet att lyfta fram Stockholm och Sverige som en konstdestination.
»Jag är fullständigt övertygad om att vi blir galna om vi inte har konst i våra liv på ett eller annat sätt. Jag känner på riktigt ett rus när jag köper konst.«
Konsten har på senaste tid rört sig allt närmare mode, musik och andra områden och blivit mycket mer tillgängligt, men det finns fortfarande mycket kvar att göra för att sänka trösklarna till gallerier, museum och konsthallar. Och just det är syftet med hennes nya blogg på theartaddict.residence.se.
»Den här bloggen kom till för att jag vill att du ska få mer konst i livet. Oavsett om du är en gallerifluktare, bara går igång på det senaste, köper din konst på sommarauktioner eller samlar på Rothko.«
»Jag guidar dig till hur du kan börja samla konst och se spännande samlingar. Ni kommer att få följa med mig på gallerirundor, resor, auktioner, ateljéer och vernissagefester.« Några av dessa möten bjuder Joanna på i bloggen, liksom glimtar från hennes vardag som innehåller allt från barnkalas till öppningen av Venedigbiennalen.«
1 »Shoplifter, eller Hrafnhildur Arnardóttirs som hon egentligen heter, är en absolut favorit. Hon tröttnade på folks försök att uttala hennes riktiga namn så när någon trodde att hon hette Shoplifter så sa hon ja, och på den vägen är det. Representerar Island på Venedigbiennalen i år.« Pris vid förfrågan.
2 »Lenas verk ger alltid intryck. Hennes självporträtt och stora målningar av barn etsar sig fast. Målningarna är starka och kanske svåra att ha i hemmet, men hennes skulpturer är briljanta men inte lika direkta. I det offentliga kan du se hennes skulpurer dels vid Slussen och på Brunkebergstorg.« Representeras av Galleri Forsblom. Pris vid förfrågan.
3 »Om du ska ha svamp i din hem så är det en svamp av Carsten Höller. En av våra bästa svenska konstnärer och även en internationell gigant. Känd för sina rutschkanor och karuseller. Höller är även doktor i biologi och arbetar ofta med existentiella frågor och utsätter oss åskådare med frågor och dilemman.« Representeras av Gagosian Gallery. Pris vid förfrågan.
4 »Harry var från början serietecknare som blev målare och nu skulptör. Hans verk balanserar på en smal tråd mellan funktion och konst. Och jag älskar det. Du kan se små ledtrådar från hans liv och hans relationer och ofta små budskap till hans älskare, som inte allt för sällan har slitit sönder hans hjärta.« Finns på Nordiska Galleriet, ca 22 000:-.
5 »Jag älskar Bella Ruhnes verk i mohair. Så tunna, och skira men ändå så starka och sammanhållna. Bella är väldigt aktiv konstnär samtidigt som hon är professor på Konstfack. Nu vill man bara ha fyra meter i takhöjd och en stort industrifönster som låter solen sila genom trådarna.« Förmedlas via Galleri Magnus Karlsson, ca 80 000:-.
6 »Yngvild Saeter var död i några minuter sedan såg hon omsvepande trygga sköldar som likt änglavingar skyddade henne. Denna bild har hon haft med sig när hon har skapat en serie magiska stenhårda men vänliga skulpturer. Hennes verk tog Stockholm Art Week med storm när de ställdes ut på medlemsklubben Alma och Market Art Fair. Och hon har precis fått Marianne och Sigvard Bernadotte Art Award 2019.« Representeras av Andréhn-Schiptjenko, ca 130 000 :-.
7 »När jag åt frukost på Ett hem senast kunde jag se en av Hanna Hansdotters bubbliga, svulstiga men ändå eleganta skulpturer eller vaser. När jag såg hennes soloutställning på CFHILL i Stockholm, var det kärlek vid första ögonkastet. Hennes verk sålde slut på ett kick.« Verk förmedlas av CFHill eller Steinsland Berliner, ca 28 000 :-.
8 »Yayoi Kusama, denna japanska excentriska konstnärinna vill måla hela världen med prickar. Hon har själv uttryckt det som att hon är en modern Alice i Underlandet. Hennes verk är ofta stora rumsliga installationer men hon har också skapat en liten mjuk kudde som går att köpa i utvalda museishoppar.« Kuddskulpturerna finns på Amazon, 2 500:-.
9 »Xavier Veilhans skulpturer syns världen över. 2020 kommer Vårberg att få se hans enorma skulptur Vårbergs jättar som är stadens 16 miljoner-satsning på konst. Men han gör inte bara jättelika skulpturer och installationer utan även mindre skulpturer som verket intill. Fantastisk form och väldigt rogivande.« Representeras av Galleri Andréhn-Schiptjenko, pris vid förfrågan.
10 »Tony Cragg är skulpturkungen som har sin i studio och numera även en egen skulpturpark i Wuppertal i Tyskland. Hans vridna verk syns världen över och i Sverige finns hans skulpturer på flera offentliga platser runt om i landet och även i svenska konstnärshem.« Representeras i Sverige av Galleri Andersson/Sandström, pris vid förfrågan.