Arkitektritade strandvillan På Gotland – gjord i naturmaterial
När arkitekten Holknekt Martina Eriksson ritar hus är naturen medskapare. Med Strandvillan Brissund har hon skapat ett boende i samklang med vinden, havet, solen och tallarna.
Det första Martina gör när hon ska rita ett hus är att undersöka platsen där huset ska stå. Hon går omkring på tomten med skissblock och penna och känner varifrån vinden kommer, var det är lä, iakttar hur solen står och hur ljuset faller innan hon bestämmer husets placering. »Så gjorde bönderna förr i tiden«, säger Martina som använder denna lika enkla som geniala metod för att göra nutida hus klimatsmarta.
»Allting börjar med att placera huset rätt«, säger hon och berättar om studietiden på Bergen Arkitekthøgskole där hon fick tälta på en ögrupp i Nordsjön i en månad. Varje vecka bytte studenterna boplats för att undersöka lokalklimatet, vinden och värmen på just den platsen, för att sedan registrera vad de upplevde och kom fram till i egenritade kartor.
Strandvillan Brissund ligger vid havet strax norr om Visby. Huset är varsamt infogat i naturen där det smälter in bland enar och ängsgräs omgivet av skyddande tallar, träd som Martina lovordar.
»Tallarna är otroligt bra. Från strandvillan syns havet mellan stammarna och det blir en väldigt härlig djupeffekt. Tallridån gör att havet blir mycket mer dramatiskt. Kronorna längst upp splittrar vinden, vilket gör att man får ett mikroklimat runt huset.«
Arkitektritad villa av naturmaterial
Nästan allt material i huset är naturmaterial från Gotland. Ribben och utomhustrallen består av gotländsk obehandlad kärnfuru som kommer att gråna med tiden. Golven är av gotländsk kalksten och den svartbruna panelen är målad med tjära och eller bränd med en japansk teknik som heter shou sugi ban.
Strandvillan ligger mellan två fiskelägen, ett i norr och ett i söder, och husets gråvita och svartbruna färgskala är hämtad från Gotlands stränder och fiskebodarnas tjärade tak. Den svartbruna färgtonen finns också hos släke, uppspolade alger och sjögräs som inte är så populärt bland badturister, men desto mer uppskattat av öns bönder som använder släke som miljövänlig och gratis gödsel på åkrarna.
»De enorma sjoken med svartbrunt släke på de kalkstensvita gotländska stränderna är så vackra och dramatiska. Jag har velat få in den kontrasten i huset«, säger Martina.
Även fiskelägenas småskalighet med tätt placerade bodar har inspirerat henne.
»Jag har placerat husvolymerna ganska tätt ihop och det skapar ett mikroklimat mellan husen. Man kan säga att huset är som små bodar jag satt ihop.«
I naturen mellan huset och havet ligger en allmän strandpromenad. Trots strandvillans närhet till promenadstigen finns inga staket.
»Huset tillhör den stora skalan, det stora landskapet. Det är därför jag inte vill ha staket. Man bor i ett landskap, man bor i natur, man bor i universum, man bor inte på sin lilla fastighet och båsar in sig«, säger Martina.
Hus planerat efter omgivningen
Huset ligger vid havet och ska inte upplevas som privatiserande för människor som rör sig i strandregionen. Därför fick de stora glaspartierna ett skikt av träraster framför glaset som skapar integritet för både de boende och allmänheten.
Trärastret fyller flera funktioner, det bryter vinden som blåser in från havet och utgör ett skikt som bildar rumsligheter. Idén att skapa mellanrum mellan väggens olika lager har Martina hämtat från Japan.
Att placera hus efter väder- och solförhållanden är en av flera idéer som Martina hämtat från äldre byggnadstradition. Planlösningen i strandvillan utgår från hur man förr i tiden på den svenska landsbygden delade upp huset i olika boindelningar med olika temperaturer. Huvudbyggnaden i Strandvillan Brissund har fyra olika temperaturzoner som värms upp efter behov. När man inte är så många i huset kan man stänga en zon som då inte behöver värmas upp. Längan med bastu, utegym och gästrum värms upp endast när man har gäster. Genom att inte värma upp hela huset hela tiden kan man leva mer energisnålt.
Martina har arbetat i många år med uterum och mikroklimat och vet det mesta om hur man gör hus större genom att förlägga livet utomhus med utvecklade uteplatser som är billiga att bygga och inte behöver värmas upp.
Strandvillan Brissund har ett utekök under tak, utedusch och uteplatser som förlänger dagen och årstiderna. Innergården som ligger i lä kan bli sommarvarm redan på våren fast vinden blåser iskall från havet. Från innergården ser man havet genom glaset eller genom ett helt öppnat hus en het och vindstilla högsommardag.
Martina har placerat poolen på innergården vänd bort från havet och stranden för att skydda den från kalla vindar och för att skapa integritet för såväl husets invånare som människorna på strandpromenaden.
Om hösten och vintern är det kolsvart utanför fönstren på Gotland. Martina och textilkonstnären Barbro Lomakka har utvecklat en ylleskärm som fångar upp belysningen i huset och blir som en ljus vägg med vackert silande ljus mot det kompakta mörkret utanför.
Processen bakom för Martina Eriksson
Under sina arkitektuppdrag jobbar Holknekt Martina Eriksson lite som en upptäcktsresande i både den yttre och inre världen.
Hon bor på Gotland men ritar hus i hela Sverige och reser runt och studerar kulturlandskap, lokal byggnadstradition och historia. Hon liknar det vid att hämta näring till huset.
»Det är roligt att åka runt och titta på området där jag ska rita huset. Jag brukar tänka att det är som att hämta näring till huset. Huset är nästan som en svamp som tar näring ur jorden men också har en massa trådar i underjorden. Huset ska växa upp ur det, ska blomma från livet runt huset.«
En viktig del av Martinas arbetsprocess är att intervjua de som ska bo i huset, ta reda på vilka de är och vilka behov de har.
Martina ser sitt husritande lite som att sy en kostym åt någon.
»De flesta människor har två armar, två ben och ett huvud, men när jag provar kostymen så märker jag hur olika vi är. På samma sätt tror man att alla ska ha kök, vardagsrum och sovrum men när jag börjar intervjua folk så upptäcker jag stora olikheter. Alla människor jag ritar åt är olika och därför blir husen unika.«
Holknekt Martina Eriksson
Ålder 55 år.
Bor Gammelgarn, Gotland.
Gör Arkitekt.
Aktuell med Ritar villor i hela Sverige.