Designklassiker och moderna detaljer i Vasastan

Designklassiker möter moderna detaljer hos kreatörerna i Vasastan

Hemma hos Jesper Holst, grundare av en av landets största reklambyråer, och Lotta Nyrén Holst möts design-klassiker, hantverk och fotokonst.

Styling
Annons
Se 5 stora trenderna: så julpyntar vi 2022
Se 5 stora trenderna: så julpyntar vi 2022
1:01

Vasastan är deras hemma. Lotta Nyrén Holst har bott i just de här Stockholmskvarteren sedan 1981 – minus några år i New Yorks modevärld – och Jesper Holst flyttade hit 1988. Och sedan de väl hade träffats, blivit tillsammans och flyttat ihop i början av 90-talet har de bott här. Först som par, sedan som trebarnsfamilj och nu som par igen. Tre lägenheter har de hunnit med och i den här våningen har de bott sedan 2006.

Keramik i fönstret
I vardagsrumsfönstret står en del av Lotta Nyrén Holsts keramiksamling. »Fråga mig inte vem som gjort vad, jag har ingen aning.«  
Annons
Konst och växter i vardagsrummet
Vad gömmer sig bakom halvväggen i hallen? En rejäl garderob. På bänken från Asplund står Carina Seth Anderssons vas för Marimekko. Fotokonst av Lena Granefelt, Flora supersum. Matta, Norrgavel.  

»Barnen var sex och tio när vi flyttade hit från Gästrikegatan, bara runt hörnet egentligen, och nu har de flyttat ut allihop«, säger Lotta och ser sig omkring i det stora vardagsrummet. Att säga att det ekar tomt är en överdrift, men lugnet går att ta på. »Det är en väldigt fin familjevåning. Vi är vana vid mycket mer liv här, men ja, den är härlig ändå.«

JESPER HOLST & LOTTA NYRÉN HOLST

Ålder: 58 respektive 62 år.

Bor: På 250 kvadratmeter i ett hus från 1912, i Vasastan i Stockholm.

Gör: Jesper är reklamare och medgrundare av Åkestam Holst och Lotta jobbar på Norrgavel.

Annons

Våning på 250 kvadratmeter

Härlig är den. I ett trafikerat gathörn och bara en trappa upp känns den som en egen värld, treglasfönstren gör att trafiken utanför syns men inte hörs. Huset är byggt 1912, en koloss i rött tegel, och våningen är på 250 kvadratmeter med fyra rum i fil mot gatan och lika många mot gården.

»Jag tror att det här är den lägenhet som är minst åtgärdad i hela huset, vi gillar verkligen alla originaldetaljer som finns kvar.«

Jesper Holst och Lotta Nyrén Holst
Lotta i en stol av Kjærholm och Jesper i Jacobsens Svanen. Foto, Irving Penn, och lampa, Flos.  
Coffee table books och ljus
Svenskt foto ligger paret Holst, och särskilt Jesper, varmt om hjärtat.  
Annons

Hallen är ett av favoritrummen och där är både Lotta och Jesper överens.

»Man möts av någonting som är rymligt och härligt och som öppnar upp till resten av lägenheten, samtidigt har den så mycket karaktär.«

Det är ett imponerande rum att göra entré i – »onödigt stor« som de säger – och samtidigt praktiskt. Bakom en halvvägg krönt av en liten balustrad finns det plats att hänga av sig kläderna och ingång till gästtoalett. Hallen är också ett rum som sticker ut med sin sekelskifteskaraktär med höga bröstpaneler, socklar, stuckaturer, toile de jouy-tapeter och spröjsat fönster. Stilen bryts av med Poul Kjærholms dagbädd, moderna lampor och ett stort foto med döda kvistar av Lena Granefelt, från hennes projekt Flora supersum. Det handlar om »dödens skönhet och kampen för överlevnad«. I den här hallen handlar allt om kontrasterna.

Matplats i trä
Wegners CH23 står runt ekbordet från Norrgavel. Matta från samma ställe. Taklampa Arne Jacobsens Royal pendel. Mot väggen en gammal butiksdisk och Wegners The chair. Lampan på bänken inköpt på Habitat i London.  
Annons
PK9 i vinrött läder
Poul Kjærholms stol PK9 i vinrött läder och arbetsbordet PK40, som Jesper fick i 40-årspresent av sina danska föräldrar.  

Om Lotta Nyrén Holst kommer från klädbranschen, för att numera arbeta med möbler och inredning på Norrgavel, är Jesper Holst en erfaren reklamman och kreatör. Han är också en av grundarna av en av landets största reklambyråer, Åkestam Holst. Här har vi alltså två kreativa människor med ett dokumenterat gott öga för färg och form. Självklart syns det.

»Vi är båda lika intresserade av inredning och även om vi inte alltid tycker exakt likadant har vi gemensamma värderingar«, säger Jesper.

Annons

Det är ganska ovanligt, oftast brukar en vara mer intresserad, eller i alla fall mer drivande?

»Kanske tar vi initiativ till olika saker. Som att idén att flytta köket, den kom från mig«, säger Lotta. »Jag har textil bakgrund och tillsammans har vi en bra känsla för färg och proportioner.«

Matsalsinredning konst
I matsalen står en gammal kyrkbänk från Dalarna som inte fick plats på Jespers och Lottas lantställe. Den fick bli kvar här. Foto, Alexander Crispin, svartvit tavla av Daniel Milton och huvudet i ståltråd är ett porträtt av Lotta av Klas Fahlén.  
Dagbädd
Dagbädden och pallen är designade av Poul Kjærholm. Tyglampa, Norrgavel och Oluces Atollo i hörnet. Matta, Design house Stockholm. Kuddar Norrgavel och Chhatwal & Jonsson.  
Annons

Har ni olika fäblesser också?

»Du tycker ju väldigt mycket om stolar«, säger Lotta och vänder sig till Jesper.

»Jag har nog uppskattningen av stolar förankrad i mig«, håller han med.

Stort intresse för möbeldesign

Jesper Holsts föräldrar kom till Sverige från Danmark på 1950-talet, långt innan Jesper föddes, och har alltid haft ett stort intresse för möbeldesign. Det intresset har tydligt gått i arv. Poul Kjærholm är en av favoriterna, här syns förutom dagbädden i hallen hans klassiska PK22-fåtöljer i ljust läder och stolen PK9 i vinrött vid arbetsbordet PK40, det sistnämnda för övrigt en 40-årspresent från mamma och pappa Holst. Hans J Wegners CH23 står runt matbordet. Arne Jacobsens Svanen i ett hörn. Myran runt köksbordet. Sjuan vid skrivbordet. Wegners The chair vid en vägg och Y-stolen i serveringsgången. Idel klassiker.

Smådetaljer på rutig bricka
Stig Lindbergs rutiga fat Domino fyllt med diverse keramik, mest sådant som parets dotter Alma gjort.  
Annons
Minimalistiskt vardagsrum
Gamla soffor från Asplund, Poul Kjærholms klassiker PK22, matta från Norrgavel och lampa, Artemide.  

Det andra specialintresset som blir uppenbart så fort man kliver över tröskeln till Holsts är fotokonst. Ingen slump det heller, eftersom Jesper i sitt jobb som art director har lärt känna många av landets bästa fotografer och dessutom finslipat både intresset och ögat för bilder. Bokstäver i olika typsnitt, som också gärna förknippas med en AD, syns också redan i hallen. Ett E. I matsalen ett tjusigt N med ljuskälla i och i Edvins rum, den utflyttade yngste sonens, står det diverse skrivtecken i olika storlekar och former.

Annons

»Jag gillar måleri, det lite mer taktila i det«, säger Lotta. »Och keramikintresset är mitt.« Hon visar en del av vaserna som står i det ena vardagsrumsfönstret och säger att hon går på känsla och tycke snarare än keramikerns namn.

Inredningsdetaljer stilleben
Den fina ståltrådsskulpturen av Klas Fahlén är ett portätt av Lotta och en 40-årspresent till henne. N:et kommer från Jespers »bokstavsepok«.  
Sovrum
Den utflyttade sonen Edvins rum har blivit mer av ett allmänt rum, och längst bort ligger det så kallade »pingisrummet«, Almas gamla rum. Filten är Pia Walléns moderna klassiker Cross.  
Annons

»Vi gillar båda när det är genuint, riktiga material, att det är tidlöst. Oberoende av när det är tillverkat kan det kombineras.«

»Det gör sig bra tillsammans«, inflikar Jesper och syftar lika mycket på detaljerna som på hela lägenheten.

När familjen Holst flyttade in 2006 låg köket längst in i den bakre delen av våningen, på klassiskt tjänstefolksmaner som i många större lägenheter. Det kändes lite malplacerat och det behövdes en förändring. Efter fem år gjorde de slag i saken och flyttade köket till ett av de stora rummen mot gatan, som sedan dess också är det första rummet man kommer in i från hallen. Ett Kvänumkök sattes in och ett väggfast serveringsskåp kunde flyttas med.

Platsbyggd förvaring
Takhöjden är imponerande och skåpen i den gamla serveringsgången är djupa och rymmer hur mycket som helst. »Ingen får någonsin ta bort de här skåpen«, säger Lotta.  
Annons
Väggfäst förvaring i köket
Köket flyttades till ett rum mot gatan och man satte in ett Kvänumkök som passade stilen från 1912.  

»Vi älskar köket. Många sa ’varför öppnar ni inte mellan kök och vardagsrum?’, men vi gillar rum och att det finns en dörr man kan stänga«, säger Lotta.

Sovrum i vitt
Det gamla köket blev i stället ett rofyllt sovrum in mot gården. Fönsterglasen ger både extra ljusinsläpp till serveringsgången och charm.  

I det gamla köket har nu Lotta och Jesper sitt sovrum och de har behållit fönstren ut mot serveringsgången. Det ger både ljus och charm.

Annons

För ett och halvt år sedan gjordes ytskikten om, golven slipades och väggarna fick genomgående olika grå nyanser. »Hallen är mörkast och sedan är ncs-koden densamma, men i lite olika valörer«, säger Jesper. »Vi ville ha en tydligare enhetlighet och det känns väldigt bra.«

Se också: Blågrå toner och konst - kika in hemma hos skådespelaren Andreas Wilson
Se också: Blågrå toner och konst - kika in hemma hos skådespelaren Andreas Wilson
0:48
Publicerat 16 december 2022
Annons