Dusty Deco.

Vi hälsar på i dusty decos drömvåning på mallorca

För tre år sedan stängde Lina och Edin Kjellvertz sin butik och flyttade till Mallorca. Där har de jobbat med att bygga upp Dusty deco till något helt nytt.

Annons

En smal bakgata i norra delen av gamla stan. Genom en järngrind, över en gård med två höga palmer, genom en portal och en mäktig stentrappa upp. Där, i 1700-talspalatset, har Lina och Edin Kjellvertz inrett Dusty decos drömvåning. Komplett med fönster från golv till tak och fönsterluckor och franska balkonger.

Från gatan känns det dammigt, »lite dodgy« som Edin säger, men på insidan är känslan en helt annan. »Helst vill man bara hasa runt i en rökrock hela dagarna, med en konjakskupa i handen och lyssna på jazz«, fortsätter han när vi ses på Stockholm design week.

Lina & Edin Kjellvertz

Ålder 41 och 43 år. Bor I Palma-stadsdelen El Fortí, Mallorca. I Palmas gamla stad har de sitt showroom på Carrer de les Caputxines. Gör Driver och designar för Dusty deco. Tar inredningsuppdrag.

Aktuella med Ny kollektion och under 2023 nya butiker.

Och precis så känns det. På 600 kvadratmeter är Dusty decos kontor och showroom, öppet by-appointment-only, en glamourdekadent och romantisk inredningsdröm. I sovrummen kan gäster eller affärskontakter sova över. Och Lina och Edin själva bodde här när de renoverade huset de bor i, i El Fortì, tio minuters promenad norrut. De två barnen Lola och Max går i skolan och efter tre år på Mallorca pratar både nio- och sexåringen spanska som infödda.

Annons
Balkong, Dusty Deco.
Välkomna in. På den ruffiga bakgatan Carrer de les Caputxines i Palma döljer sig något ganska fantastiskt: Dusty Decos 600 kvadrat-meter stora showroom.  

Stor satsning på varumärket

Men nu är Edin i Stockholm för att visa Dusty decos nya möbler och den stora satsning de gör på varumärket.

»Under pandemin hade vi två år när vi tillbringade nästan all tid med att fundera på hur vi ska ta DNA:t från gamla Dusty in i det nya. Vi gör allting tillsammans – Lina mer mattorna och jag mer möblerna – men ingen av oss är formgivare så det handlar om learning by doing och stor hänsyn till hantverket som det var förr.«

Annons
Ett av rummen i Dusty Decos showroom.
Takhöjden är imponerande och kristallkronorna satt i taket när Dusty deco flyttade in. Blandningen av lokal och svensk konst – och en tavla som Edins och Linas dotter Lola målade när hon var sju år – och en sengustaviansk soffa tillsammans med den egna kollektionen sätter stilen.  

Dusty decos tolvåringa historia, kortversionen: Det som började som en inredningsbutik 2010, med tonvikt på vintage i den populära industrichica stilen, är nu ett möbelvarumärke i high end-nischen. Från rostiga cola-skyltar och Tolix-stolar till egen möbelproduktion, samarbeten med välkända formgivare och hantverk i keramik, trä och sten. Att lyfta in konst, och lyfta fram nya konstnärer, är en viktig del av konceptet.

Lina och Edin Kjellvertz kom båda från modebranschen, från H&M respektive Acne, och de har alltid haft en fäbless för att köpa prylar till sitt eget hem. Lite för många prylar.

Annons
Huvudvardagsrummet.
Vid förra sekelskiftet hade en mallorkinsk konstnär stora fester här och det sägs att både Picasso och Miró har svirat i de här rummen. Huvudvardagsrummet är vackert med sina bjälkar i taget, inrett med Dusty decos Arco-fåtöljer och Bamboo bracelet-bord. Tavlan till vänster är målad av den mallorkinska graffitikonstnären Fátima de Juan.  

»Vi startade Dusty deco för att bli av med saker, så var det. Vi köpte på oss på loppisar och Blocket och började med att öppna en liten butik på Gärdet, sedan en lite större på Söder, en ännu större på Söder innan vi flyttade till Östermalm och blev lite av en designdestination«, säger Edin.

Precis före pandemin stängde de butiken i Stockholm – sällsamt lyckosam tajming – och flyttade till Palma. Där, när de inte suttit i lockdown, gör de inredningar och säljer sitt ständigt växande sortiment av möbler, mattor och dekoration på webben och på Nordiska galleriet, som också gått in som delägare i Dusty deco. Men längtan efter en egen butik är stor och under nästa år är planen att öppna nytt i både Stockholm och Palma.

Annons
Tavelvägg.
»Vi möblerar om och hänger om tavlorna hela tiden.« Tavelvägg med blandade verk där det mesta är till salu.  

»Vi tittar på lokaler, det är viktigt att det blir rätt och en bra adress. Vi vill visa att vi menar allvar med vårt varumärke genom att göra det ordentligt.«

Dusty Decos nya uppdaterade stil

En av nyheterna som Dusty deco visar inför hösten är stolen Alba. Den är ritad av Atelier Alba. »De ritar egentligen hus men är svinduktiga på möbler. Vi gick till dem och sa ›vi behöver en matbordsstol som funkar med vårt DNA och i vår värld‹ – och det är kul att lyfta in andra människor.«

Annons
Ingång till Dusty Decos showroom.
En pampig dubbeltrappa upp, bakom en imponerande dörr, öppnar sig Dusty decos värld.  

Träkonstnären Niklas Runesson har formgivit en ny fåtölj som heter Easy chair och Elias Svedberg har ritat den svängda soffan Paris. Den senare designades för världsutställningen just i Paris 1937, av Svedberg som också var arkitekt och senare chef för NK:s möbelavdelning.

»Vi har fått licensen från familjen Svedberg och det är något vi försöker göra mer, leta efter gamla licenser som går i linje med vad vi vill visa.«

Vardagsrummets detaljer.
Detalj från vardagsrummet med ett foto av modefotografen Blaise Reuterswärd och blandad keramik och loppisfynd. Den blå vasen är gjord av Haidar Mahdi.  

Soffan passar perfekt in Dusty decos uppdaterade mid century modern-stil, men vad är egentligen det här DNA:t som Edin hela tiden återkommer till?

Annons

»Det är det här«, säger Edin och gör en svepande gest över den tillfälliga utställningen, Dusty decos möbler och konst från galleriet Loyal. »Känslan när vi bygger ett hem. Det ska vara fint, lugnt att titta på samtidigt som alla sinnen ska bli kittlade. Det är så himla svårt att sätta ord på det, men det är klart att det finns en speciell estetik i blandningen av vintage, gammalt och nytt.«

Dusty Decos terass.
Till terrassen är det utgång från kontoret. »Nobis bygger hotell alldeles intill, Wingårdh ritar det och vi flirtar konstant med dem«, säger Edin.  

Och, måste tilläggas, en ganska unik tonträff. Det där att lyckas slå an något hos så många – vad är det?

Annons

»Tur! Eller, vår tanke är aldrig att det ska vara för någon annan. När vi handlar på loppisar eller antikmarknader är det inte för att sälja vidare, även om det är det vi gör, vi köper sådant vi gillar. Det ska hugga till i magen och hjärtat, för tvekar man är det sällan bra.«

Tavelvägg i Dusty Decos showroom.
Blandning av den egna kollektionen och inköpt. Den egna produktionen började med mattor, som också är Linas baby. Mattan i vardagsrummet heter Zigzag.  

Edin visar ett träfat med frukter i trä och keramik, köpt för en hundring på en sunkig loppis på Mallorca. »Kanske mitt bästa loppisfynd någonsin. Jag kommer aldrig att sälja det vidare. Men principen med att välja med hjärtat gäller det vi designar och tillverkar också. Nu ska vi göra matbord eller stolar, men det kan lika gärna bli en vas.«

Annons

På bordet där vi sitter står tre oregelbundna ljusstakar i marmor.

Bordet Bamboo bracelet.
Bordet Bamboo bracelet, marmorljusstakarna Sphere och Edins bästa loppisfynd någonsin: ett fat med frukter i trä och keramik.  

»Vi såg de här som bokstöd i så fina pyramidformer och frågade om vi kunde göra dem som ljusstakar. Det är inte rocket science, men precis som de sfäriska marmorljusstakarna blir de väldigt fina i grupp.«

Om Edin Kjellvertz måste nämna inspiratörer blir det klassiska namn som italienska Carlo Scarpa och Mario Bellini, franska Jean Prouvé och Pierre Jeanneret och tidigare nämnda Elias Svedberg. Men den största inspirationen kommer från gatan. Ovanifrån och underifrån.

Annons
Matsal och hunden Teddy.
Här ligger pudeln Teddy och vilar på mattan som är uppkallad och färgmatchad efter honom. »Det är en otroligt motiverande och inspirerande arbetsplats, särskilt när vi tänder brasan här på hösten«, säger Edin.  

»Vi såg ett golv i Portugal som inspirerade oss till en matta och till fåtöljen Arco tänkte vi både på bågarna runt portarna i Palma och på triumfbågarna i Paris och Barcelona under pandemin när vi saknade att resa. Huvudinspirationen är ändå alltid livet.«

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Publicerat 04 november 2022
Annons