Unikt radhus till salu i Gamla Enskede – se bilderna!
Det är inte ofta man får chansen att köpa Sveriges första radhus – men nu ligger den unika fastigheten ute till försäljning. Kika in i det engelska radhuset i Gamla Enskede!
Vi var många som föll för det charmiga radhusområdet i Gamla Enskede när det uppmärksammades i tv-programmet Husdrömmar tidigare i år. Bara ett stenkast från radhuset i svt-serien finns nu chansen att förvärva en likadan husdröm!
Sveriges första radhus
Niclas Claeson är Fastighetsmäklare på Skandiamäklarna i Enskede. Det var han som sålde radhuset i Husdrömmar – och det är han som tar hand om försäljningen av radhuset som nu är till salu på Margaretavägen 21.
– Dessa fantastiska, K-märkta och över 100 år gamla hus byggdes runt 1909 i engelsk stil. De ritades av Victor Bodin och benämns av Riksantikvarieämbetet som Sveriges första radhus, säger mäklaren Niclas Claeson.
Från början var tanken att bygga många fler än de 37 stycken radhus som uppfördes i början av 1900-talet. Problemet var att Stockholmarna ratade husen och de fick hyras ut, istället för att säljas. Men tiderna har sannerligen förändrats.
– Numera räknas radhusen till några av de mest attraktiva husen i hela söderort och Gamla Enskede. Varje år arrangeras en gatufest då det dukas långbord och alla samlas kring god mat och trevlig samvaro. Likaså arrangeras en loppmarknad varje höst där grannarna ställer ut sina loppisbord och öppnar trädgårdskafé. Båda tillställningarna är mycket omtyckta och välbesökta.
122 kvadratmeter historia
Radhuset som nu är till salu byggdes år 1909 och rymmer två plan med källare och inredd vind. Boarean ligger på 88 kvadratmeter och har en biarea på 34 kvadratmeter.
Totalt finns fem rum och kök i bostaden. De flesta rummen är målade i en dov grön färg och inredda i naturnära toner. Niclas menar att boendet kan tilltala en bred målgrupp.
– Den klassiska köparen till dessa radhus är en som säljer sin lägenhet i stan och vill ha samma känsla av charm och karaktär i bostaden, men ändå inte hamna så långt från stan. Jag har sålt väldigt många av dessa hus under mina 30 år i området. Många av dem flera gånger. Kunderna vill oftast bo kvar i området men ha ett större hus, säger Niclas Claeson.
Bevarade detaljer
Huset är renoverat i omgångar men tidsenliga detaljer såsom spröjsade fönster, spegeldörrar och originalträgolv är bevarade.
1994 förmedlade Niclas sitt första engelska radhus som mäklare. Då såldes det för strax över en miljon. Kort efter att Husdrömmar sänts på tv såldes ett av radhusen för 14 miljoner kronor, vilket blev nytt rekord. Nu kan alltså radhuset på Margaretavägen 21 bli ditt för 12,5 miljoner.
Totalrenovering 2019
När nuvarande ägarna köpte radhuset 2019 tog de hjälp av en inredningsarkitekt. De totalrenoverade köket med blå luckor från mälarkök, nya vitvaror och stenskriva. De har även dragit ny el i hela huset, målat samtliga väggar och tak, lagt ny golvvärme och byggt platsbyggda garderober.
Högst upp i huset ligger den inredda vinden. Här har man valt att slå ut innertaket och låta rummet vara öppet upp till nock, med charmigt synliga takbjälkar. På vinden finns två stora takfönster som badar i ljus samt ett rejält förråd som är tio kvadratmeter stort.
Lummig trädgård
Tomten till huset är friköpt och trädgården är ritad av Bengt Isling, flerfaldigt prisbelönad landskapsarkitekt. Stenläggningen är lagd i danskt tegel och cortenplåt löper längst hela rabatterna för att hålla gångarna rena och fina. På tomten finns även en röd liten bod med el indragen.
Området och bebyggelsen runt radhusen på Margaretavägen är idag nästan densamma som när de var färdigbyggda för omkring hundra år sedan. De små tomterna ger inget utrymme för nybyggnad och den förtätning som sker i många äldre villaförorter saknas.
– Till folk som frågar ”varför det är så dyrt i Gamla Enskede?" brukar jag uppmana att ta en promenad runt Margaretaparken, Triangelparken och kvarteren runt kyrkan. Då kommer de också känna att de vill bo här. Här finns en magisk miljö med idylliska kvarter, men ändå oslagbart nära stan. Det bästa av två världar, säger Niclas Claeson.