Hemma hos modedesignern Yvonne Koné i Köpenhamn
Modedesignern Yvonne Koné i Köpenhamn inreder i ett ständigt flöde av nya färger och ting.
Den gamla arbetarstadsdelen Vesterbro i Köpenhamn är nummer fyra på tio-i-topp-listan över världens mest hipstriga kvarter när resesajten Thrillist själv får välja. Här bor många konstnärer och designer och här ligger inte minst foodiesarnas egen favoritgata Værnedamsvej, kantad av coola vinbarer, restauranger och matbutiker med handplockade råvaror och delikatesser.
För drygt tio år sen flyttade Yvonne Koné hit med sin familj. Stilikonen Yvonne gör skor och väskor i läder och accessoarer i kashmir under eget märke, maken Rasmus Juul är illustratör. Yvonnes färgkänsla är vida känd och har genererat 50 000 följare på hennes instagram, @yvonnekone.
Hennes butik som ligger i centrala Köpenhamn på Sandstræde är utflyktsmål och inspirationskälla för inredningsbloggare från hela Skandinavien. Det är inte så konstigt att Yvonne hade förmågan att se att det dolde sig en vacker skatt bakom lägenhetens flagnade tapeter, målade masonitgolv och igensatta fönster när de kikade in i kungsvåningen på 195 kvadratmeter för första gången. Det hade bott en dam där nästan ett helt liv och allt behövde göras om. Här skulle en familj med tre barn, Bror, 16, och Johanna och Hasse, 10, leva och trivas.
– Jag kände mig faktiskt hemma direkt. Vi stod inte själva för renoveringen men vi fick bestämma hur rummen skulle fördelas, att de fantastiska furugolven skulle tas fram och slipas. Eftersom golven var täckta med masonitplattor fastspikade med nubb, tog det många timmar att bara dra ut alla dessa, säger Yvonne.
Själva fastigheten är byggd 1910 av den art nouveau-inspirerade arkitekten Anton Rosen och har utsikt mot Vesterbros torv och den pampiga kupolen på Det Ny Teater, dit köpenhamnarna går för att se på föreställningar ända sedan teatern slog upp portarna 1908.
Yvonne låter sig inte dikteras av trender vare sig i sitt jobb som modeskapare eller när det kommer till inredning. I stället är det vardagens behov och att erbjuda ett socialt hem som styr. En platsbyggd bänk att krypa upp i och ett stort, fyrkantigt bord att samlas många runt är tecken på det. Tyngdpunkten ligger på att skapa en känsla som hela familjen känner sig hemma i, och inställningen att ett hem är en plats där livet levs är den viktigaste parametern för Yvonnes inredningsfilosofi.
Som många kreativa själar har hon en perfektionistisk hjärnhalva, hej disciplin och hårt arbete. Den andra halvan står för kaos och otålighet.
– Minst en gång om året målar vi om. Det ger mig en känsla av nystart, det är som att stå vid en ren duk och börja måla en tavla. Jag bryr mig inte heller så mycket om saker, jag är nog rätt osentimental och när jag gör om hemma ser jag det mycket som ett utbyte av saker i stället för konsumtion. Jag säljer något och hittar något nytt, säger hon.
Dessutom vill hon och Rasmus bo i ett hem som lever och perfektionisten i henne har helt enkelt fått lära sig att det ibland blir väldigt stökigt och rörigt med tre barn.
– Bortsett från vår inbyggda bokhylla och Rasmus däckstol, byter vi även ut möbler eller tar hit en snickare som hjälper oss med enkla, inbyggda lösningar. Jag gillar idén att allt går, och att ingenting är så viktigt att det inte kan ersättas. Jag har bara ett fåtal saker med affektionsvärde, prylar som har följt mig under många år. Jag är inte på något sätt en samlare, vilket nog syns i vårt hem«, säger Yvonne, som är särskilt nöjd med den stora inbyggda bokhyllan i vardagsrummet eftersom det är ett enkelt sätt att förvara allt från vaser till böcker och barnens teckningar och spel.
Det är inte bara där hemma det målas om, även hennes butik på Stora Strandstræde i centrala Köpenhamn får sig en ansiktslyftning då och då.
– Det är ju så lätt att måla om. Och visst kan jag tycka om kritvita väggar i perioder, i andra vill jag ha färger, från mörkt blå till pasteller som är så ljusa att man nästan bara anar dem.
Yvonne berättar att hon brukar välja två till tre olika toner från färgkort och målar upp dem för att se hur de fungerar på en lite större yta. Därefter väljer hon den färg som känns bäst. Väggarnas speciella matta yta har skapats med silikatfärg från det australiensiska företaget Keim.
Silikatfärg består av kvartssand och pottaska med tillsats av oorganiskt färgpigment. Även om företaget har en egen färgskala blandar Yvonne alltid sina egna nyanser för att matcha sin egen unika estetisk. Enkelt, rent och nordiskt med en touch av något odefinierat afrikanskt är ledord för hennes stil, en stilmix som följt henne hela livet. Något som de afrikanska masker av papper, som skapats av konstnären Marianne Eriksen Scott-Hansen, för Yvonne Konés senaste kampanj, är goda exempel på.
– Den enda input hon fick av mig var att de skulle påminna om traditionella masker från Elfenbenskusten, där min pappa har sina rötter. Annars fick hon fria händer och resultatet blev en sammansmältning av två kulturer, något gammalt och något nytt, säger Yvonne.
– Inredningen berättar om vår estetik. Jag har en viss rastlöshet och då målar jag om, byter plats på möbler och vips skapas en helt ny atmosfär. Men tittar jag tillbaka på hur jag inrett de senaste tjugo åren finns det en tydlig linje i det, säger hon.
Yvonne Koné
Bor: I en kungsvåning i centrala Köpenhamn.
Gör: Accessoardesigner, främst väskor och skor, under det egna märket Yvonne Koné.
Missa ej hennes instagram @yvonnekone där hon bjuder på fantastisk färginspiration.
Av: Mille Collin Flaherty
Foto: Line Thit Klein
Styling: Pernille West
Läs också:
12 snygga inredningsdetaljer från Dusty Decos hem
Regissörens vackra sommarhus på Dalarö
Kika in i Granit-grundarens vackra hus i Kapstaden
Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!
Bekräfta din mejl
Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.
Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.
Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook