Köksdröm hemma hos Sanna Lundell på Stora Lundby
Harmoniskt, vackert och funktionellt – Sanna Lundell beskriver familjens nya kök som en kopp japanskt te med ekdetaljer.
På Stora Lundby gård, knappt fyra mil söder om Stockholm, bor journalisten Sanna Lundell med skådespelaren Mikael Persbrandt och sina fyra barn. När familjen flyttade in på Stora Lundby för sex år sedan hade 80-talet ännu inte släppt greppet om herrgårdsbyggnaden, Sanna beskriver inredningen som något hämtat ur tv-serien Falcon Crest. »Det var kul, men det var inte vi. Köket var dessutom väldigt opraktiskt och märkligt planerat, förvånansvärt litet i relation till ett så stort hus. Från första dagen här blev det vår stora dröm – att göra ett riktigt bra och härligt kök som rymmer många. Samtidigt som det kändes viktigt att bygga någonting som håller länge.«
Hållbarheten i köket handlade inte bara om att göra rätt val när det kom till material, kvalitet och stil utan om hur familjens behov kan komma att förändras och utvecklas under de kommande åren. För att få vägledning kontaktade de HTH Odenplan, som hjälpte Sanna och Micke att sortera sina idéer och tankar om det nya köket.
»Visionen var ett högfunktionellt kök som ändå är vackert. Här tycker jag verkligen att vi lyckats med det, vi har inte tummat på någonting. Köket är klassiskt men ändå personligt och det knyter an till omgivningarna här på Stora Lundby på ett sätt som vi bara hade fantiserat om tidigare. Att integrera element som finns kring gården gör att köket kändes som hemma direkt, det är en otroligt harmonisk känsla att komma in här. Som en kopp japanskt te med ekdetaljer«, säger Sanna och skrattar.
Klassisk stil med funkiskänsla
Stora Lundby gård i norra Sorunda har rötter som sträcker sig ända till 1500-talet, men har sedan dess härjats av bränder i olika omgångar. Herrgårdsbyggnaden som nu är familjen Lundell-Persbrandts hem byggdes år 1948, men själva platsen är urgammal med stora ståtliga parkträd – ekar och lindar som har flera hundra år på nacken. Inslag som plockats upp genom mörkbetsad ek, väl avvägda och varma nyanser av beige och grön.
»Det är befriande på sättet att vi har ett relativt nytt hus på en gammal plats. Även om huset är byggt i gammal stil, för att efterlikna det som brann ner på 1940-talet, så finns det gott om funkisdetaljer. Därför behöver vi inte förhålla oss till historisk byggnadsvård eller någon specifik tidsperiod, man får vara hur modern man vill här. Vi har flera byggnader på gården, vissa från 1600-talet och andra som byggdes nyligen. Det finns ingen riktig enhetlighet på det sättet men blir väldigt fint ändå, som ett lapptäcke där man plockat det bästa ur varje tidsperiod.«
Mer ytor och förvaring
Något som Sanna och Micke saknade i det gamla köket var bänkytor, de ville ha plats för matlagning även när man är många. Det gamla husets planlösning var inte anpassad för den moderna familjen och genom att göra om en gammal groventré till serveringsgång har man inte bara gjort gott om plats för förvaring och nya ytor, man har även knutit ihop köket med uterummet där familjen ofta samlas.
»Det är ett superlyxigt tillskott där man kan pyssla med sådant som inte riktigt hör till de mest självklara kökssysslorna. En extra diskho där vi kan diska ur hundarnas matskålar och fixa med växtnäring till blommorna, ett litet kaffehörn där vi har alla maskiner och koppar – det blev oväntat härligt faktiskt.«
De små dedikerade utrymmena i nya köket var överraskande för Sanna. En köttbänk i anslutning till kylskåpet, en diskbänk direkt vid diskmaskinen, en yta för bakning – och alla tillhörande attiraljer inom armlängds avstånd.
»Om det är något
jag har lärt mig av den här processen är det att man inte ska vara rädd för
att ta hjälp av personer som verkligen kan, för de ser möjligheter man själv
missar. Något vår köksplanerare framförallt var väldigt mån om var att
vi skulle skapa de här olika stationerna och sedan planera utifrån dem. Jag tyckte
att det kändes onödigt och trodde inte att vi skulle utnyttja det – men jag
underskattade verkligen skillnaden det gjorde. Allt blev bättre!«
»Spisen från Ilve har också överträffat våra förväntningar. Den är som ett vackert smycke i sig, men också helt överlägsen att använda. Vi lagar så otroligt mycket mer mat nu än vad vi gjorde innan, bara för att få vara i köket. Det är otroligt att det kan vara så stor skillnad på hur man nyttjar ett kök, nu är det ren njutning att bara få tillbringa tid där.«