Kika in i Pella Hedebys minimalistiska attefallshus
Mini, minimalistiskt och multifunktionellt – inredaren Pella Hedebys attefallshus imponerar med sitt nätta format och sina skräddarsydda lösningar.
Pella Hedeby
Ålder: 44 år.
Bor: I ett hus på landet i Viksberg utanför Södertälje.
Gör: Inredare, stylist och influencer.
Aktuell med: Sin blogg på Residence: stilinspiration.residencemagazine.se
När stylisten och inredaren Pella Hedeby flyttade ihop med sin Andreas fick hennes barn dela på husets sista rum. Ett attefallshus om 25 kvadratmeter blev lösningen för att skapa extra rum för gäster, arbete och förvaring.
»Interiört gav huset välbehövligt extra utrymme, och tillsammans med garaget som vi byggde i samma veva skapade det en fin inramning till gårdsplanen. Så attefallshuset blev till för att ge såväl plats för arbete och övernattande gäster som rumslig gestaltning.«
Byggde ni själva?
»Andreas ritade Attefallshuset i stil med bostadshuset, utifrån en gemensam tanke om planlösning och funktion. Men efter att ha byggt upp huset helt i egen regi var han rätt trött på snickrandet, så vi tog in hantverkare som murade, putsade och panelade huset utvändigt. Därefter tog vi själva vid igen och färdigställde ytskikt och inredning.«
Hur ska man tänka när man placera ett sådant hus på tomten?
PELLAS BÄSTA TIPS FÖR ATTEFALLSHUSET
- Håll det enkelt och krångla inte till det.
- Bestäm dig för en tydlig röd tråd och håll dig till den, alla delar blir påtagliga på liten yta.
- Satsa på ytskikten så att känslan sätter sig redan i golven och väggarna, då behöver man inte addera så mycket för att skapa en inredning med känsla.
- Planera för platsbyggd förvaring och gör en översikt där var sak har sin plats och enkelt kan stuvas undan.
- Synlig förvaring på knoppbrädor eller kroklister utefter väggarna kan vara ett fint inslag. Där upphängda plagg, keramik och redskap även blir till en fin inredningsdetalj och ett blickfång i rummet. Du behöver sällan addera extra dekor!
- Nätta möbler och möbler med dubbla funktioner är att föredra för att bibehålla rymden i rummet.
- Jag inspireras gärna av japansk inredning, och en futonmadrass på tatamimattor kan bli den perfekta sovplatsen på ett loft med lågt i tak.
- En dagbädd kan fungera som både soffa och bädd. Det är en bra möbel att utgå ifrån, liksom ett fällbord eller ett höj- och sänkbart bord som flexibel matplats/arbetsplats. Därtill stapelbara pallar som kan ställas undan i ett hörn och även fungerar som extra avställningsyta intill en soffa eller som sängbord.
»Placeringen är A och O, samt att exteriören matchar det befintliga huset och tomten förstås. Är man inte själv byggkunnig så skulle jag absolut rekommendera att man tar hjälp av en arkitekt med ritningar och placering. Det finns också en hel del regler kring placering mot grannar och en del annat som man måste ha koll på och ta upp i en bygganmälan, innan man sätter planen i verket.«
Hur tänkte ni kring funktion, vad ville ni ha det till?
»Vi ville att huset skulle rymma en studio/arbetsplats, förvaring för rekvisita och annat, samt att där skulle finnas plats för övernattande gäster. Huset är försett med en köksbänk med vask, ett badrum samt ovanliggande sovloft. Därtill finns förvaring i såväl hallen som under loftet och i rejäla utdragslådor i köksdelen. Rummet är ljust och luftigt med stora fönsterpartier i form av pardörrar i stil med bostadshuset. Det är en inspirerande plats att jobba på.«
Har du några tips hur man ska tänka med inredningen och utmaningen med 25 kvadratmeter – vad kan man välja bort?
»Att inreda för compact living handlar mycket om att anamma ett minimalistiskt mindset – att fundera över vilka funktioner man önskar – och endast inreda med det man verkligen behöver.«
»Låta funktion och estetik samspela med noga utvalda vardagsobjekt som också skänker stil och känsla till inredningen. Nu är vårt attefallshus kanske inte det optimala exemplet på just detta eftersom det ofta är övermöblerat och fungerar som lager mellan mina olika inredningsjobb. Men det finns inget mer inspirerande än att rensa ut allt överflöd och återgå till grundidén.«
»Genom åren har jag regelbundet rensat ut mitt lager av rekvisita och haft loppisar, och den bästa tiden kommer efter en loppisrensning. När jag endast behåller just det jag behöver och var sak har sin plats.«
Ni gjorde både kök och badrum – hur fick ni plats?
»Det finns förstås en uppsjö av olika attefallshus och lösningar att inspireras av, men vi utgick ifrån de funktioner vi önskade få in. Sedan vände och vred vi på planlösningen i kombination med en fasad som skulle passa in på gårdsplanen, i givna mått och utifrån regelverk.«
»Det blev en lösning med hall/förvaring och badrum under sovloftet och ett rum med full takhöjd och kök med förvaring efter ena väggen. I den luftiga delen har vi också ett stort fönster med fin utsikt som vi inte ville avvara. I ett mer slutet hus kan man få in ytterligare förvaring genom att nyttja fler väggar.«
Läs mer: