Kika in i yogadrottningens ljusa funkisvilla på Lidingö

När Jennie och Per Liljefors flyttade tillbaka till Sverige efter sju år i Italien tog de med sig det allra bästa. Som färgen på himlen, de vackraste  stenarna och den gudomliga maten.

Annons

Den blekrosa skymningen omfamnar Liguriens slumrande berg medan solen doppar magen i ett stilla Medelhav. Ser du det framför dig? Kan ljuset (och allt som badar i det) visa sig från en mer smickrande sida? Efter sju år med Alassio som hem och livsbejakande utgångspunkt finns det få saker som ger yogagurun Jennie Liljefors mer inspiration än den italienska Medelhavssolen. Allra helst sekunden efter att den har gått ner, eller i gryningen precis innan den ska vakna. Därför är det inte så konstigt att familjen Liljefors har förvandlat 50-talsvillan på Lidingö till en enda stor hyllning till skymningssolen.

– Det svävande ljuset är så oerhört viktigt för välbefinnandet. Att hitta det gyllene ljuset inom oss är en stor del av yogan. Himlen strax innan det mörknar är det vackraste jag vet, och jag vill omge mig av den känslan så ofta jag kan. Alla rosa nyanser här hemma är himlen och de fluffiga gråblå mattorna är det tidiga gryningsljuset. Känner du?, undrar Jennie med utslagna armar där hon sitter i Gerrit Thomas Rietvelds 30-talsfåtölj i den perfekta nyansen dusty pink.

Annons

Läs också: Kika in hemma hos Kinfolk-grundaren Nathan Williams

Måttbeställd topp­skiva i granit, Cashmere white. Vas, Pallo, och ljuslykta, Tokyo, av Carina Seth Andersson. Keramikskålar, Enriqueta Cepeda. Skulpturen i form av en grodd är gjord av Britt-Ingrid Persson 1977, utförd i päronträ och stengods. Konst på väggen av Clay Ketter och fotografi av konst­nären Casper Faassen. Soffbordet Mexique är designat av Charlotte Perriand för Cassina. Handknuten silkesmatta från Knut.  
I det ljusterapeutiska vardagsrummet står soffan Hamilton från Minotti på en handknuten sidenmatta från Knut mattor.  

För att förstå varför Jennie sitter invid just det här fönstret, i höjd med just de här trädkronorna, i just den här Italieninfluerade villan, måste vi resa några år bakåt i tiden. Vi befinner oss i mitten av 90-talet. Jennie har brutit med mannen som av många anledningar varit hennes trygga punkt och återvänt till Stockholm efter året på manusförfattarlinjen i New York.

Annons

– Det var en ensam och sökande period. När jag tänker tillbaka på den är det inte så konstigt att det var då jag hittade yogan. Den hjälpte mig att heala och jag hittade tillbaka till mina grundförutsättningar. Jag kunde vara stark, kreativ och målmedveten igen. Det var i samma veva som jag satte in den där kontaktannonsen.

Kontaktannonsen? 

– Ja, det var så jag träffade min man Per. ’Less is more’ skrev jag överst, utan att veta att det också var någon sorts musiker­begrepp. Och så fortsatte texten med ’Jag är 29 år, har bred utbildning, älskar att resa, laga mat och umgås med min familj. Delar du mina intressen och framför allt har du humor – ring jäkligt fort.’ Jag ville skriva jävligt, men man fick inte svära i dagstidningarna så de kompromissade.

En av dem som ringde jäkligt fort var trummisen Per Liljefors. En av deras första dejter var på Thielska galleriet, där de hamnade framför en inramad brevväxling mellan konstnärerna Ernst Josefsson och Bruno Liljefors. Smått magiskt blev det när det uppdagades att Jennie är släkt med Josefsson i rakt nedstigande led och att Per ju är en Liljefors. Deras gedigna konstnärsarv gör sig givetvis påmint i all den vackra konst som ger väggarna en röst i villan där vi står.

Annons

Läs också: Inredningsexpertens hem till salu: Optimal etta med studiokänsla

En samling svart keramik av Enriqueta Cepededa.  
Bokhyllan är exklusivt fram­tagen av Liljencrantz design i samarbete med Halleröd design.  
Hand­tuftad ullmatta från JoV och fåtöljer Utrecht från Cassina. I vardagsrummet står ett av Jennies käraste konstverk, en skulptur på piedestal av koreo­grafen och dansaren Bo Arenander, som tvingades sluta dansa.  
Annons

Efter allt positivt som yogan tillfört Jennies liv bestämde hon sig för att lämna jobbet som fest- och bröllopskoordinator, utbilda sig till yogainstruktör och arbeta med det hon älskar på heltid. Det var i den här vevan som de bestämde sig för att packa sig själva, sina två döttrar och livet som de kände i några välfyllda resväskor för en ny vardag i norra Italien.

– För mig var Italien som en annan värld och jag upplevde samma upprymda känslor som när jag upptäckte yogan. Ganska snart öppnade jag min egen yogastudio i Alassio och namnet Altromondo, en annan värld på italienska, föll sig så naturligt.

Annons

De första klasserna höll Jennie utifrån ett manus med sex olika lektioner som hon skrivit på svenska och skickat på italiensk översättning.

– Det var helt galet egentligen, jag pluggade in mitt manus så som jag gjort under mina år i filmbranschen och ingen fick fråga något utanför manus, haha. Yogan blomstrade, Per jobbade halvtid med mig i studion och resterande tid ägnade han åt att så fröet till businessen med de färdigbakade pizzadegarna från Bergamo som sedan skulle gå under namnet Fat Frank.

När parets tredje dotter föddes väcktes en längtan efter en renare arbetsvärld och ett lite mer obyråkratiskt klimat. När Jennies far insjuknade blev valet att flytta tillbaka till Sverige en självklarhet. Men det bästa från matens och vinets land tog de med sig. Jennies studio på Östermalm andas samma vackra enkelhet som den första i Alassio. Pers koncept med direktimporterade pizzabottnar och italienska råvaror har gjort succé och snart slår Fat Frank upp portarna till sin andra restaurang, den här gången i villaförorten Bromma. Sedan ett år tillbaka bor de dessutom i villan som är som hämtad ur en italiensk 50-talsfilm.

Annons

– Vi föll som furor för det här huset, men som tur var verkade många andra mest tycka att det var gult och fult. Jag visste direkt att vi skulle måla det Italien-rosa.

Läs också: Kika in Elle-redaktörens renoveringsprojekt i Djursholm

Italiensk skymning. Köket är målat i färgen Dead salmon från Farrow & Ball.  
Matsalsbord designat på 60-talet av Peter Hvidt och Orla Molgaard. Även stolarna är av Peter Hvidt. Tevagn och wellpappskåp från Svenskt tenn. Matsalslampa, Serge Mouille. Tavla i köket av Lennart Rodhe.  
Handknuten silkesmatta, Knut. Tavla, Red salt av konstnären James Brown. Glas­dörrar specialtillverkade av Liljencrantz design.  
Annons

Som nybliven villaägare hamnade Jennie bredvid inredaren Louise Liljencrantz på en tjejmiddag, och trots Louises fullbokade schema bestämde de att hon skulle komma och titta på huset.

– När jag väl fick ut Louise minns jag att hon stod i dörröppningen och bara ’okej, ett sådant här hus tar jag mig tid för’. Hon blev lika förälskad som jag och hade en stark vision om att vi skulle plocka fram husets födelseår, 1953. Vi delar verkligen synen på skönhet och har diskuterat varenda liten detalj tillsammans. Ibland har det gått hett till, men det hör väl till? Det har varit en enorm resa och jag känner verkligen att jag har fått en ny vän i Louise.

Annons

Läs också: Mörka toner hemma hos grundarna bakom Perspective Studio

Det nya trapp­räcket, lindat i mjukt läder, är tidsenligt designat av Liljencrantz design. Tavla av Lukas Göthman.  
På övervåningen ligger en mjuk, heltäckande matta i ull från Louis de Poortere. Omklädd fåtölj i ulligt fårskinn och byrå från Montana. Bordslampa Gatto, Flos, och gardiner från Astrid. Den infällda belysningen som ger ett harmoniskt sken i huset under dagens alla timmar är även den från Flos.  
Skåp, hylla, skrivbord och soffbord exklusivt framtagna för huset av Liljencrantz design. Matta i handknuten ull från Knut. Sammetsfåtölj från Sjöström antik.  
Annons

Badrum helt i terrazzo med Louise Liljencrantz specialdesignade kommoder möter platsbyggda möbler i vackra träslag, mjuka strukturtapeter, ljusa heltäckningsmattor och tunga tyger ton i ton. Låga möbler i det låga huset skapar rymd, och sänkta fönster i varje väderstreck släpper in det naturliga ljuset var du än befinner dig.

– Barfotafötter mot trä, sten och mjuka mattor gör att man känner sig grundad. Det är kanske den viktigaste känslan i ett hem, trygghetskänslan. Av den anledningen ville vi bo på entréplan, som ett skydd för våra barn som har sina rum på övervåningen.

Annons

Läs också: Kika in i stjärnarkitektens funkislya på Kungsholmen

Gästtoalett med spegel och handfat i terrazzo, Liljencrantz Design. Strukturtapet från Elitis. Belysning, Michael Anastassiades för Svenskt tenn.  
Ett äkta master bathroom med golv i terrazzo och badkar från Albert & Victoria.  
Rofylld skrivhörna i ett av övervåningens barnrum. Platsbyggt skrivbord, Liljencrantz design och stol, Nikari. Lampan Eximius av Lightworks.  
Annons
Kontoret är inrett med bäddsoffa från Posh living och bord från Svenskt tenn.  
Soffan i äldsta dotterns sovrum är inhandlad på Sjöström Antik.  
Annons
Efter att Jennie och Per hade låtit spränga bort 85 ton sten kunde den vackraste av yogastudior ta plats på stenvillans bottenplan. Det är husets mest älskade rum. Ofta hittar man hela familjen slängd på Louise Liljencrantz’ specialdesignade soffa med textilier från Astrid efter ett träningspass.  
 
Annons

  

Vad är en pizzadegsimportör utan ett fantastiskt familjekök och en yogainstruktör med tre balettdansande döttrar utan en hemmastudio?
Efter beviljat bygglov, anlitad byggnadsarkitekt och en himla massa snigeldynamit sprängdes 85 ton (!) sten bort under huset. Plötsligt fanns där en nedervåning med plats för spa, yoga/balettstudio, kontor och tvättstuga på de nya 180 kvadratmetrarna.

– Yogastudion är husets absoluta centrum. Det var genialt att rita in den stora soffan här så att vi alltid kan ligga och slappa tillsammans efter ett skönt pass. Men det är klart, från köket och vardagsrummet kan vi se skymningshimlen och den älskar jag nästan lika högt som yogan.

Annons

Familjen Liljefors

Ålder: Jennie, 46, och Per, 49 år. Barnen Vera, 14, Alice, 12, och Laura, 7 år, samt katterna Bruno och Viola.
Gör: Jennie är yogalärare som äger och driver Altromondo- yoga, en yogastudio på Grev Turegatan i Stockholm. Per importerar pizzabottnar från Italien till Skandinavien samt äger och driver pizza- och vinbarkedjan Fat Frank, som nu öppnar sin andra restaurang.

Bor: I en 414 kvadratmeterstor funkisvilla byggd 1953 på Lidingö, inredd tillsammans med Louise Liljencrantz.

Text: Josephine Blix

Foto: Erik Lefvander  

Styling: Louise Liljencrantz

LÄS MER: 

Kika in hemma hos Sandra Asplund på Lidingö

Kompositörens unika villa på Lidingö till salu

Publicerat 21 november 2017
Annons