Inredarens moderna townhouse i naturnära toner på Mallorca – kika in
Efter 20 år fick Maria Whyte äntligen chansen att förverkliga sin dröm om ett eget hus på Mallorca.
Känslan att flyta i höjd med takåsarna, med bara himlen och fåglarna som ser på, till ljudet av poolskvalp och kvarterets grannar där nere någonstans. Den känslan är oslagbar, tycker Maria Whyte. Det är här hon hittar lugnet, energin och återhämtningen.
»Och jag har aldrig känt mig så trygg någon annanstans«, säger hon. »Det kanske låter konstigt, men det är något väldigt rogivande att vara omgiven av bruset från stadslivet samtidigt som det är lugnt omkring en. Det är lite som när man var barn och somnade till sorlet från föräldrarnas middagsbjudning.«
MARIA WHYTE
Ålder: 47 år.
Bor: Tillsammans med barnen Ester, 15, och Julie, 12, och labradoodlen Bon bor hon i Stockholm och i Palma, i ett modernt townhouse med tre sovrum, takterrass och liten bakgård.
Gör: Grundare och kreativ chef på designstudion Whyte Lilja.
Maria Whyte och hennes exman Patrick byggde sitt moderna lilla townhouse i Palmastadsdelen Son Espanyolet och det stod klart för drygt ett år sedan. Traditionellt bodde här fiskare, och jämför man med intilliggande Santa Catalina är området betydligt lugnare och stadsbilden lägre med två- och trevåningshus. Inte särskilt många fiskare bor här längre, men många av de rosakalkade husen med gröna fönsterluckor bebos fortfarande av äldre mallorkiner.
»Huset som stod där innan var väldigt fallfärdigt och jag tror att vi var de sista i hela Palma som fick lov att bygga en pool på taket«, säger Maria, som på traditionellt spanskt vis också har döpt sitt hus. »Det heter Casa Amagada, som betyder ‘gömd’ på mallorkin för det är verkligen en ’hidden gem’. När man ser huset utifrån förstår man inte riktigt vad det innehåller, man kan varken ana takterrassen eller att det finns en lummig innergård på baksidan.«
Det var på en bilsemester som Maria Whyte föll för Mallorca. »För 23 år sen jag körde jag och min exman hans blåa lilla cab genom Europa och jag blev så förälskad i den här ön, med sina vindlande vägar och vackra små stränder och byar, och sedan dess har jag haft en dröm och vision om att vara där. Samtidigt har jag byggt mitt bolag som jag älskar i Stockholm.«
Bolaget är Whyte Lilja och Maria startade det tillsammans med sin kompanjon Caroline Lilja 2006.
»Whyte Lilja är en designstudio som jobbar med uppdrag från koncept till utpräglad inredningsarkitektur, både privat och kommersiellt. Primärt är vi inredningsarkitekter men vi arbetar även med strategi och branding för att bygga starka varumärken. Det är väldigt spännande att fundera över ett företags ’why, what och how’ – och hur det ska se ut, från den grafiska profilen ner till till kaffekoppen man får i handen på mötet. Uppdragen kan sträcka sig över många år.«
Grundare av designstudion Whyte Lilja
Maria och Caroline delade på sig mitt under covid, och Caroline tog hand om dotterbolaget WL Systems som ritar möbler och förvaring. »Helt vänskapligt«, säger Maria när hon visar runt i sitt luftiga takvåningskontor i Stockholm. Ett av flera roliga projekt hon jobbat med nyligen är med krögaren Pontus Frithiof, där Marias team först inredde finrestaurangen La Tour på tjugotredje våningen i DN-skrapan och nu gör nästa del.
»Le Bar är jättespännande. Tanken är att gästen ska få en helhetsupplevelse från fantastiska drycker i en rätt rock’n’rollig miljö och röra sig därifrån till La Tour som har en helt annan känsla. Båda utrymmena har hela Stockholm som horisont och det är magiskt.«
Tillbaka till den där visionen om att någon gång ha något mer permanent på drömmarnas ö. »På något märkligt och otroligt lyckosamt sätt kunde mina två olika världar mötas. En del av mina svenska kunder började utveckla bostäder på Mallorca och på Spanska solkusten och då tog de in oss. De arbetar alltid med lokala arkitekter, men man har traditionellt sett inte varit lika starka på inredningsarkitektur där nere. Och det är tur för mig, att arbeta med båda marknaderna är otroligt givande.«
Maria Whytes favoritprojekt
Och kanske är också den skandinaviska stil som Maria behärskar eftertraktad. Ett av hennes favoritprojekt är Impremta garden, en gammal skola från mitt i Palmas gamla stad. Bakom portarna öppnar sig en hemlig värld.
»Vi var med och byggde om skolan till tolv underbara våningar, vi fick verkligen skapa en estetik som kändes bra och där konceptet följde med in i den fysiska verkligheten.«
Ett annat projekt är en jättevilla i Marbella, 1 200 kvadratmeter, och bostadsprojektet Bendinat Panorama. I det senare har Bianca Ingrosso köpt en lägenhet.
»Det var tio våningars stålstruktur som bara stod där i många år på en av Mallorcas finaste tomter, men nu ska det bli tio fantastiska lägenheter med spa, pool och en ljuvlig liten strand nedanför.«
Jordi Herrero, arkitekt från Mallorca, har ritat våningarna som alla har 180 graders utsikt över Palmabukten och Whyte Lilja ritar inredningen. Maria Whyte är noga med att samarbeta med lokala producenter och material.
»Jag tycker att det ska kännas att vi är på Mallorca, väljer man att köpa ett hem just här vill man väl det också? Det finns många fastighetsutvecklare som bara tänker ekonomiskt och praktiskt och väljer fejkmaterial.«
När Maria slog till och byggde eget i Palma var det härligt att få bestämma hundra procent.
»Det kom så intuitivt vad jag personligen trivs i för miljöer. Även om vi rev ett befintligt townhouse och byggde ett nytt var det viktigt att välja traditionella material. Mallorcas vibe är nästan något andligt för mig, och jag ville att materialen skulle reflektera det. Huset är harmoniskt och nästan lite terapeutiskt«, säger Maria med ett litet skratt.
»Mallorca har en lång tradition av att använda cementplattor som i sin tur kommer från den moriska traditionen från tidig medeltid, när Mallorca var befolkat av morer. Nu har en far och son gjort varenda golvplatta till huset för hand. Det är svalt och tyst men samtidigt taktilt.« Maria har också ritat alla snickerier, som köksön, garderober och badrumskommoder.
»En lokal snickare har byggt allt av massiv valnöt och all belysning kommer från en mallorkinsk firma som heter Contain. Den börjar bli internationellt uppmärksammad för sina fantastiska lampor.«
Maria Whyte började sin karriär som modell och utbildade sig sedan till marknadsekonom. »Jag är ett litet svart får i den här branschen! Jag jobbade som projektledare ett år och var konstant frustrerad över hur okreativ min roll var, jag skyfflade mest offerter. Parallellt köpte och utvecklade jag lägenheter i Stockholm väldigt framgångsrikt och en kompis frågade om jag ville göra om hans husbåt. Det blev så bra att jag fick rita om ett gym i Monaco på 800 kvadratmeter till privatbostad. Efter alla de här åren behärskar jag det arkitektoniska, men jag kan också knyta till mig talangfulla medarbetare och det är nog så viktigt.«
På frågan vad det är Maria gillar så mycket med inredningsarkitektur funderar hon ett litet tag.
»Det är som ett spela ett skådespel. Man skapar en ny värld, det finns så mycket dramaturgi i det! Vi har supertydliga processer men varje projekt är ett nytt äventyr i en ny värld, och även om vissa steg är jobbiga när man ifrågasätter sina egna idéer och kämpar med budgetfrågor, innehåller det så många komponenter att det aldrig blir tråkigt. Och kicken att se människor flytta in och njuta av det eller när någon varit på La Tour och gillat miljön, den kicken är oslagbar.«