Naturnära och nedskalat – hemma hos Anna Teurnell
Som designchef på Arket har Anna Teurnell lärt sig att skala ner och fokusera på få ting. På landet kopplar hon av helt – här är fokus på det vackra i vardagen. Vi ser tillbaka till tiden när grönskan var total, passar ju utmärkt en dag som denna!
På familjen Teurnells lantställe på Väddö i Stockholm är det som att alla sinnen får vila på naturliga material. Med konstant närhet till naturen får både kropp och själ återhämta sig från den stressiga vardagen i stan. Här är det fokus på några få utvalda ting.
– Jag har det jag gillar och behöver. Det är en befrielse att åka till landet och inte släpa en massa saker, säger Anna Teurnell som till vardags bor på Södermalm i Stockholm och jobbar som designchef på Arket.
I stället har Anna valt att inreda med det mest väsentliga och funktionella. Hon älskar kontrasten mot det lekfulla och organiska, så som vaser fyllda med nyplockade blommor, kärl som hon plockar bär i och korgar för svamp.
– Det är en lockelse i att bygga ett hus och tänka att det inte är så mycket som man behöver. På ett lantställe går man ofta bara i samma kläder. Vi behöver inte en massa ytor för garderober. I stället är det vissa specifika ytor för förvaring, som vi har kontroll över. Det är en behaglig känsla att inte ha mer ting än vad man klarar av, säger Anna.
Det kan vara glas gjorda av nära vännen Carina Seth Andersson, eller lekfull keramik från Arket gjord av portugisiska Bordallo pinheiro. Anna ger plats åt det lite brokiga och slumpmässiga.
– Personligen gillar jag att tweaka till det. Som när ett barn ritar en teckning. Något oväntat, med andra proportioner och dimensioner. Samtidigt som jag gillar det klassiska och nedtonade kan jag älska en stor bukett rosa liljor. Det är också viktigt, värme och själ. Det måste inte vara så seriöst.
Att skapa ett lantställe från grunden blev också ett sätt för Anna att bygga gemenskap och inleda vardagliga samtal. Hon beskriver hur familj och vänner rör sig på tomten, några hjälps åt i köket, någon står och grillar, barnen pysslar och någon fiskar i viken.
– På landet handlar mycket om att få tiden att gå. Att planera måltider blir som en ritual. Vi dukar gärna med fint porslin som förgyller vardagen. De små sakerna i livet bli viktiga när man är ledig och är på landet. Det har man behov av. Här är jag mer rofylld, och har lägre varvtal. Jag uppskattar det, säger hon.
Lyckligtvis kan Anna hämta mycket av sin inspiration på jobbet, hennes roll som designchef på Arket passar bra in i hennes personliga filosofi. Konceptet bygger till stor del på kvalitativa basplagg, garderobens favoriter som många kunder vill ha i sin garderob igen och igen, gärna med en twist. Transparens är också en viktig beståndsdel.
– När man får veta hur en fabrik tillverkat, kanske sedan generationer tillbaka, är det inte så konstigt att produkten känns extra fin. Jag tyckte om det med Arket när jag började. Det är plagg och produkter som du älskar och inte blir trött på. Vi pratade mycket om att bygga en kollektion med högkvalitativa produkter och presentera det på ett sätt så att kunden ska känna sig inspirerad; det ska vara härligt att vara i vår butik. Det länkar till den känslan jag vill ha själv. Jag gillar det tänket jättemycket. Man vill ha inspiration, inte bara funktion, säger hon.
Det vegetariska kaféet som finns i Arkets butiker har blivit som en samlingsplats, och enligt Anna är det jätteviktigt att skapa den här typen av upplevelse för människor.
– Dagens konsumenter vill hitta den här fina känslan. Arket handlar inte bara om kläder, det är en kombination av produkter, mat och mode. Jag älskar att se på Arket som en modern marknadsplats, att känna doften av nybakta kanelbullar när du stiger in, att ta kunna ta en god kopp kaffe, och att hitta inspiration. Jag älskar att retail kan skapa en känsla på det sättet.
Har du själv förändrat ditt sätt att konsumera på senare tid?
– Jag tänker efter mer när jag köper saker. Jag tänkte att nu får det vara nog, när jag hittade kläder med prislappar kvar i garderoben. I stället frågar jag mig själv: Vad vill jag ha, vad stärker mig, vad blir jag glad av? Det är samma sak med inredning, jag vill inte ha dyra vaser som bara står där. Att omge sig i vardagen med objekt som har kvalitet, är vackra att se på, har för mig en inbyggd energi, säger Anna.
Hur skulle du beskriva din vision som designer?
– Jag drivs mycket av att förverkliga drömmar och önskemål genom att skapa något från grunden. Kläder som har väl genomtänkta idéer och gjorda hantverksmässigt bra lyfter mig. Detsamma gäller inredning – när jag omges av saker som är välgjorda av människor jag beundrar berikar det mitt liv och gör det vackert och funktionellt. Jag förstod det från en väldigt tidig ålder.
Var fick du det ifrån?
– Min mamma hade alltid en idé om att man kan göra vardagen lite vackrare. Både min mormor och farmor var så också. De var inte speciellt intresserade av sällsynt extravagans, utan snarare av det enkla livet. Under min uppväxt kunde mamma investera i vackra kläder och intressanta inredningsdetaljer. Vi besökte auktioner. Jag älskar fortfarande vintage. Men det måste heller inte vara saker. Som barn plockade vi ofta bär. Det gör jag fortfarande, och syltar och lägger dem i fina keramikskålar. Det är vardagslyx för mig.
Hur översattes detta till att designa kläder?
– Jag har alltid haft en önskan men också ett driv att förverkliga mina drömmar. Jag drömde om en riktig häst, men min storebror och jag fick ingen så vi gjorde en i trä. Jag kommer också ihåg att jag drömde om högklackade skor så jag skapade dem av plankor, tyg och häftstift (helt oanvändbara så klart). Känslan av att skapa något tillsammans i ett team har fastnat hos mig. Min man frågar mig ofta hur jag kan ha så stor passion för mitt jobb. Men jag tycker om det jättemycket – det faktum att jag kan förverkliga drömmar med mina händer och kreativitet, gärna ihop med andra, är oslagbar, säger Anna.
Text: Jonna Dagliden Hunt Foto: Erik Levfander Styling: Annaleena Leino Karlsson
Läs mer:
Residence Stora Formpris 2019 – här är alla vinnare!