Kika in inredaren Daniel Östmans vackra orangeri mitt i stan

Daniel Östman är en inredningsdoldis som påverkar mångas vardag genom att inreda åt stilikoner. Vi har hälsat på hemma i Bandhagen, där han bor galet fint med ett egenritat orangeri.

Annons
Så dukar du med jordnära färger
Så dukar du med jordnära färger
0:57

Dörren till Daniel Östmans 50-talsvilla i Stockholmsförorten Bandhagen är väderbitet ruffig. Om han under något av sina okristliga arbetspass skulle få för sig att snida en skylt skulle där kunna stå: Stig på. Här bor en stenhård estet.

Hans yrke: att förverkliga sina uppdragsgivares inredningsvisioner. Bland kunderna: företag som bostadsrätts­aktören Oscar Properties, där Daniel möb­lerar lägenheterna inför visningar och fotograferingar. Men han jobbar framför allt åt privatpersoner som vill ha hjälp med att total­inreda och renovera allt från lägenheter till hela hus. Från scratch till inflyttningsfest.

»Jag frågar inte mina kunder om vilken soffa de vill ha, jag vill veta hur de vill leva sina liv, och så väljer jag soffa efter det«, säger han på sitt drastiskt exakta vis. »Bra projekt får ta tid.« Det är framför allt i sin ateljé inne i stan som han håller till. Men också hela det nedre planet i det terrasserade huset andas praktiserad kreativitet. Symaskiner. Verktyg. I garaget drivor med träskivor, redo att förvandlas till hans arkitektoniska signum: vikväggarna, som trollar fram ett rum i rummet, på en sekund.

Läs också: Kika in i Victoria Skoglunds privata trädgård

Daniel Östman i ingången till sitt orangeriet, belägen i Bandhagen i Stockholm.
Daniel Östman i ingången till sitt orangeriet, belägen i Bandhagen i Stockholm.  

Och nu kliver vi uppför trappan till övervåningen, där ett svartlackat järnräcke skapar känslan av att stiga ut på däcket på en båt. Och även om det inte stormar och allt står helt stilla i köket är det rätt omtumlande att gå husesyn hos inredningsdesignern Östman. »Mycket av dagens inredande handlar om att slänga in produkter i tomma kuber, och det tycker jag är fullkomligt ointressant. Ängsliga klassiker i vita rum är inget för mig. Jag komponerar rummen som helheter i stället, både i jobbet och här hemma.«

Annons

Hur då, menar du? »Det är som när man gör en målning, har en duk att fylla: där behöver jag något ljust, där måste jag förstärka med färg. Det handlar om ett samspel mellan möbler, tyger och färger som skapar en känsla, en stämning.« Han berättar att han medvetet gör »fel«, testar saker som är på tvärs mot inredningsreglerna.

Fönster och dörrar i orangeriet är inköpta från rivningshus i Danmark. Orangeriet är sedan ritat och byggt utifrån dessa. Möbler och krukor är ett hopplock av auktionsinrop och en del egen design, eller »sammansamplade« av andra delar.
Fönster och dörrar i orangeriet är inköpta från rivningshus i Danmark. Orangeriet är sedan ritat och byggt utifrån dessa. Möbler och krukor är ett hopplock av auktionsinrop och en del egen design, eller »sammansamplade« av andra delar.  
 
I sovrummet råder asketiskt lugn med lite lurv på sänggaveln. Säng och vikskärm är i egen design. Lampor inropade på auktion. Överkastet är en Kelimmatta.
I sovrummet råder asketiskt lugn med lite lurv på sänggaveln. Säng och vikskärm är i egen design. Lampor inropade på auktion. Överkastet är en Kelimmatta.  

»Ta sängens placering«, säger han när vi stegat in i sovrummet, där väggarna är ljust träbruna och där den existentialistiske psykologen Rollo Mays bok Modet att skapa väntar på nattygsbordet. »Det är inte ’tillåtet’ att placera sängen med huvudänden mittför fönstret, som jag har gjort här, och så en vikskärm bakom, i stället för gardiner … Men jag är nöjd och sådant går inte att komma på genom att stirra på en ritning, man måste prova sig fram.«

Läs också: Blågrå toner och konst hemma hos yogadrottningen Estelle Nordenfalk

Stolar från formgivaren Ole Wanscher, ljusstakar Carl Malmsten, skål och fat från Upsala-Ekeby.
Stolar från formgivaren Ole Wanscher, ljusstakar Carl Malmsten, skål och fat från Upsala-Ekeby.  

I stereohögtalarna: rapparna Wu-Tang Clan. Att han gillar den amerikanska hiphopgruppen är ingen tillfällighet. För likt dem »samplar« Daniel Östman gärna, plockar saker, idéer och inspiration »från överallt«. Redan rätt medtagen av hans sparsmakat nordiska men expres­sio­nistiskt inredda hem sjunker jag ner i en surrealistiskt långhårig stålfåtölj.

Annons

»Jag ropade in stommen på aktion, den var konstig och ful, men där fanns någonting, och så hittade jag en tysk leverantör av teddy­fluff … Jag tog alltså den här manligt kromade looken, och lurvade till den«, säger Daniel. Flera av hans möbler har genomgått en liknande påklädningsakt, och egentligen är det just så han vill arbeta med sina projekt. »Jag har alltid haft min händighet att falla tillbaka på«, säger han, och berättar hur allting började.

En inredare at work. Textilprover, skisser och en kopp kaffe. Men det mesta arbetet sker i alla fall på plats, »när man flyttar runt grejorna«.
En inredare at work. Textilprover, skisser och en kopp kaffe. Men det mesta arbetet sker i alla fall på plats, »när man flyttar runt grejorna«.  

»Redan som liten snickrade jag och sydde och var igång. Mina föräldrar höll alltid på med renoveringar så det fanns alltid oömma material att använda och jag behövde inte vara rädd för att stöka till det. Och jag minns alla mina kompisars hem, kan fortfarande gå

Annons

igenom dem exakt i huvudet, planlösningarna, färgerna, möblerna. När jag tänker tillbaka är det egentligen självklart att jag skulle arbeta med det jag gör.«

Så småningom: Carl Malmstens skola, och utbildning i möbel­snickeri och design. »Det gav mig en förståelse och känsla för materialen jag använder i dag. Men det är när man jobbar som den egentliga utbildningen börjar.«

Läs också: Unikt penthouse – inrett med svensk och dansk design

De stora golvlamporna är designade av Hans- Agne Jakobsson för Markaryd. Vit urna, Anna Lisa Thomsom (Uppsala Ekeby).
De stora golvlamporna är designade av Hans-Agne Jakobsson för Markaryd. Vit urna,Anna Lisa Thomsom (Uppsala Ekeby).  
I Daniels ateljé på Kommendörsgatan samlas diverse material­prover och böcker på skrivbordet. Stolar, Philippe Starck.diverse lampor. Prickig vikskärm, egen design.
I Daniels ateljé på Kommendörsgatan samlas diverse material­prover och böcker på skrivbordet. Stolar, Philippe Starck.diverse lampor. Prickig vikskärm, egen design.  

[factsbox] Daniel Östman
ÅLDER 45 år.
BOR Hus i Bandhagen söder om Stockholm.
FAMILJ Singel.
GÖR Inredningsdesigner och formgivare. Aktuell med möblering av Oscar Properties projekt Norra tornen och Industriverket. En totalrenovering av en större våning på Östermalm.[/factsbox]

Annons

På inredningsaffären Room fick han praktisera sina kunskaper, och uppdrag att inreda och rita möbler till restauranger och andra miljöer. Men det var kontakten med ett visst klädmärke som förlöste honom: det visuellt medvetna, svenska modehuset Acne.

»När jag började jobba med scenografier till visningarna av Acnes kollektioner, och inredningen till deras butiker, och vi höll på tills det kändes rätt i magen, då kände jag, det är ju så här jag ska arbeta, men med inredning!«

Han förklarar, »min kund är ju en person som ska använda och röra sig i rummen som jag skapar. Och när jag klipper och draperar och syr, och provar och testar med möbler och färger, det blir ett inredande som påminner om när man nålar fast tyger på en modell.«

»Jag kände mig aldrig hemma bland arkitekternas skrivbord. Men i kontakten med modevärlden klickade det.«

Han är besatt av teater, älskar Ibsen, och ja, tänker jag, våra hem sägs ju vara ett slags scengolv, där vi spelar upp våra liv. I gästrummet väntar dramatiskt nog ett avhugget huvud. Nästan, i varje fall. Det är den kritvita fejan på en antik gipsbyst som han, tja, mejkat lite grann.

Annons

»Jag målade röda läppar på honom, han såg så allvarlig ut … Men en blöt kväll för några veckor sedan åkte han i golvet.«

Läs också: Kika in Elle-redaktörens renoveringsprojekt i Djursholm

De egendesignade dörrarna går ända upp i taket för att skapa en illusion av högre takhöjd. Handtagsknopp av brons, foto Hans Gedda.
De egendesignade dörrarna går ända upp i taket för att skapa en illusion av högre takhöjd. Handtagsknopp av brons, foto Hans Gedda.  

Vi passerar dörren till toaletten som på »lagårdsvis« klätts med vertikalt uppskjutande brädor och går ända upp till tak. »Ett trick för att skapa höjdkänsla. Jag ska inte berätta hur många betsprover jag gjorde innan jag blev nöjd med träets nyans.«

Vidare ut i orangeriet. Det tillbyggda uterummet och växthuset som sväljer »de mest fantastiska kräftskivor«, och där Daniel ordnat en inomhusrabatt: en jordbädd med fikon, vildvin och tomater. Han återkommer till sitt arbete.

I biblioteket står en Howardsoffa i sammet, den prickiga lampskärmen i siden har han målat själv.
I biblioteket står en Howardsoffa i sammet, den prickiga lampskärmen i siden har han målat själv.  

»Bra projekt börjar med att jag får drömma med mina kunder. Jag arbetar mycket med referensbilder, visar fotografier från konsthistorien och andra starka visuella källor, för att ringa in känslan de vill få fram. Det kan till och med hända att vi reser till olika städer och miljöer, besöker antikvitetsaffärer och möbelmässor. De tankar av sina idéer på mig, jag omvandlar dem till inredning.«

Annons

Dags för plåtning i trädgården. Och besiktning av den storslagna buskpionen: »Ni skulle se den när den blommar, kom tillbaka senare i sommar.« Drömförverkligaren Daniel Östman tänder en ljusbrun cigarill och ler listigt som en varietédirektör mot kameran. Blåser ut röken som skingras över de sömniga villakvarteren.

Egen textilklädd och målad vikskärm. Den lila pallen är ritad av den amerikanske möbeldesignern Milo Baughman, en av Daniels favoriter. Foto på skärm, Strömholm. Omklädd 70-talsfåtölj, sidobord i egen design, bordslampa, Jean-Michel Frank. Konst i bibliotek, Andy Warhol.
Egen textilklädd och målad vikskärm. Den lila pallen är ritad av den amerikanske möbeldesignern Milo Baughman, en av Daniels favoriter. Foto på skärm, Strömholm. Omklädd 70-talsfåtölj, sidobord i egen design, bordslampa, Jean-Michel Frank. Konst i bibliotek, Andy Warhol.  

Läs också: Kika in hemma hos Kinfolk-grundaren Nathan Williams

Annons