Lisa och Gusten renoverade sekelskiftesvilla på småländska landsbyggden
I Faggemåla, på småländska landsbygden, står i dag ett inbjudande och vackert gult sekelskifteshus. Lisa Petersson och Gusten Lantz tog sig an utmaningen att renovera den fallfärdiga villan från 1912. Läs om deras projekt och se den fantastiska förvandlingen här.
Sekelskiftesvillan på den småländska landsbygden var i stort behov av kärlek. Lisa Petersson och hennes sambo Gusten Lantz hade mycket kärlek att ge när de köpte villan år 2016. Vägen till det färdiga resultatet var lång och paret var helt utan tidigare erfarenhet, men det var inget som avskräckte dem.
Husköpet blev startskottet för Lisas passion
»Innan vi köpte huset hade jag knappt målat en möbel. Dock har intresset för inredning alltid funnits hos mig. Att hitta olika kreativa lösningar blev snabbt ett intresse när vi började renovera. Eftersom vi skulle göra i princip allt själva i huset letade vi hela tiden efter lösningar som gick att göra själva och som vi hade råd med. Jag har lagt otroligt många timmar att söka inspiration på Instagram och Pinterest efter olika lösningar och sparat ner tusentals bilder av inspiration för att hitta vår stil. Nu är det ett av mina största intressen och vi har projekt igång konstant.«
Lisa driver instagramkontot @faggemala1912 där hennes många följare får följa hennes intresse för renovering, bygnadsvård, DIY, inredning, hållbarhet och trädgård. Hon postar flitigt inspirerande och uppskattade före- och efterbilder på hemmets alla utrymmen, både interiört och exteriört.
Beslutet att köpa huset växte fram
»Huset har funnits i min sambo Gustens släkt, hans farmors kusiner är uppväxta där och det var även en kusin som bodde i huset ensam innan vi tog över det... men det stod tomt i några år mellan«, säger Lisa till Residence.
Lisa berättar för oss att hon aldrig tänkte att hon skulle flytta ut till landet, men att husets potential fick henne att tänka om. Allt jobb de skulle behöva lägga ned på renovering var inget hinder. De skulle ju aldrig kunna hitta ett lika vackert hus någon annanstans.
»När vi träffades åkte vi och kollade på huset som stod tomt och öde och jag blev kär direkt. Det var fina kakelugnar, stora rum med högt i tak, dubbeldörrar och glasveranda. Vi pratade om i några år till och från hur vi skulle göra innan vi bestämde oss för att stycka av tomten och köpa huset.«
Renoveringen tar lång tid och kräver uppoffringar
»Vi köpte huset 2016 och började renovera den hösten. Det mest utmanande var att allt skulle göras med huset; ny värme, el, avlopp, tak, fönster, fasad, utbyggnad och alla ytskikt. Det var ett så stort projekt att jag verkligen inte förstod hur mycket tid det skulle ta. På helgerna ställde vi klockan och var i huset från tidig lördag morgon till söndag kväll. Varje semester, extra ledig dag var vi i huset och jobbade.«
»Det svåraste med ett sådant stort projekt var att göra avkall på allt annat. Vi fick sätta det övriga livet på paus. Inte resa, inte umgås med så många, ut och äta med mera… vi jobbade hela tiden. Vi höll på så i 2,5 år innan vi tillslut flyttade in och då hade vi precis fått barn. Jag var med och renoverade så mycket jag kunde när jag var gravid ända tills den dagen vattnet gick.«
Jag var med och renoverade så mycket jag kunde när jag var gravid ända tills den dagen vattnet gick.
Som alltid när det kommer till renoveringar och våra hem, så blir man ju aldrig riktigt klar. Paret har fortfarande konstant olika projekt på huset igång. Det senaste projektet är köksträdgården som blivit ett stort intresse. Nu står ett odlingsrum högt upp på Lisas önskelista.
Vad ska man tänka på om man tar sig an ett sådant här projekt?
»Att vara beredd på att det tar längre tid än vad man tror, och kanske ta lite i taget om det går. Vi gjorde allt på en gång men det var otroligt slitigt. Jag tycker det är viktigt att renovera efter husets stil och tidsepok, att värna om detaljerna och försöka välja hållbara material.«
»Vi har exempelvis cellulosaisolering istället för plast, vi har riktiga träfönster istället för aluminium. Vi la stort fokus på detaljer som att ta fram exakta kopior av husets gamla lister, att ta fram en exakt kopia av husets panel när vi bytte den. Allt för att få den rätta känslan. Jag tycker man ska värna om huset och dess historia, renovera varsamt och välja detaljer som passar husets stil.«
Paret har bevarat husets originaldetaljer
Det var viktigt för Lisa att behålla husets stil under renoveringen. Stuckaturer, trägolv och andra originaldetaljer har bevarats på ett smakfullt sätt. »Jag är glad att vi kämpat för att behålla alla gamla vackra detaljer för vi har faktiskt inte slängt något« säger Lisa.
Vi har faktiskt inte slängt något.
»Det var mycket jobb att bevara vissa gamla brädgolv som var otroligt ojämna. Gusten slipade vissa av dem med en handslip för att jämna till dem innan vi behandlade dem med hårdvaxolja. Eller två originaltak som vi fick måla om flera gånger för att färgen inte fäste ordentligt.«
Men i dag kräver inte huset så särskilt mycket underhåll, eftersom att det mesta är nytt.