Skandinavisk maximalism av Studio Lawahl
En familj, fyra lägenheter och sjutton trappor leder oss till en av Stockholms mest storslagna utsikter – Apt M93 var på många sätt ett unikt projekt för inredningsstudion Studio Lawahl.
Höstljuset flödar in genom fönstren på den sjuttonde våningen i ett av Södermalms senast färdigställda bostadsprojekt. Balkongerna klättrar ett helt varv runt huskroppen och ger en spektakulär panoramavy över Stockholms takåsar, och de närliggande parkernas gulnande trädkronor. Familjen som bor här fick tidigt upp ögonen för nybyggnadsprojektet i det historiska kvarteret Tobaksmonopolet. De attraherades framför allt av tanken på ett så pass högt hus mitt i stan och utsikten som skulle följa med på köpet – och de blev inte besvikna. Inflyttningen i början av året föranleddes av en nästan två år lång process i Studio Lawahls regi. För inredarna Joanna Lavén och David Wahlgren var Apt M93 ett blankt blad, som behövde fyllas med något som matchade fastighetens läge.
»Det speciella med det här projektet, för oss som inredare, är de naturliga avbrotten mellan ytorna. Och att det är ett så pass modernt lägenhetshus. Vi jobbar ofta med moderna villor, men sällan med moderna lägenheter«, säger Joanna.
»I en sekelskifteslägenhet kan man få mycket gratis genom att knyta an till husets historia, där finns en given utgångspunkt från start. Men här har man inget sådant att hålla sig i, det är verkligen ett blankt blad. Och som med alla blanka blad är det befriande, men också svårare att direkt hitta rätt väg. Man måste prova sig fram.«
De naturliga avbrotten Joanna syftar på består i det här fallet av ytterdörrar och trapphus. Projektet började nämligen med att familjen köpte en lägenhet, sedan tillkom fler undan för undan. I dag består Apt M93 av fyra separata lägenheter som breder ut sig över ett och ett halvt våningsplan – husets sjuttonde och artonde våningsplan för att vara exakt. Till en början var planen att slå ihop lägenheterna, men genom att hålla de olika ytorna åtskilda skapades en ny kreativ möjlighet.
»Avsikten var att slå samman lägenheterna, men under tiden det diskuterades började vi istället fundera på om det kanske var mer spännande att hålla dom åtskilda? Och snarare renodla deras användningsområden. Det fanns redan tydligt formulerade tankar om att de olika delarna skulle fylla väldigt olika funktioner«, förklarar Joanna.
Förutom bostadslägenheten – som är familjens privata sfär – finns alltså ett kontor, med arbetsplats, gott om plats för möten med ett separat pentry och en musikstudio. Samt en lounge avsedd för sociala sammankomster, där man kan ordna fester och bjudningar utan att oroa sig för musikvolymen. På våningen ovanför väntar den fjärde och sista lägenheten med gästrum och gym.
»För oss som inredare underlättar det alltid med en kund som är öppensinnad, men i det här fallet uttrycktes även en specifik önskan om att vi verkligen skulle luta oss in i det lekfulla och ta ut svängarna.« Medan loungen har influerats av 70-talets estetik och sinne för disco har den privata familjebostaden klätts i en jordig färgpalett med lugnare färgskala och mjuka naturmaterial.
Studio Lawahl ägnade ungefär ett halvår vid ritbordet innan renoveringen drog i gång. Apt M93 genomfördes i etapper, men den totala renoveringstiden landade på ungefär ett och ett halvt år. Och innebar en hel del utmaningar då den utspelade sig högt upp över Södermalms gator och trottoarer.
»Det blir mycket tidskrävande logistik i den här typen av projekt, när allt ska levereras med hissar i ett hus som samtidigt rymmer en andra lägenheter och boende. Man kan inte bara ställa ut en container på gatan och hiva ut saker genom fönstret, samtidigt som vi hade mycket skrymmande specialsnickerier, stenskivor och möbler som skulle installeras.«
Varje rum är ett eget kapitel
De logistiska utmaningarna togs dock i beaktning redan under den inledande designprocessen, som anpassade inredningens olika element för att de också skulle kunna levereras till och monteras på sjuttonde våningen. Loungens välvda gröna soffa består till exempel av flera små sektioner och alla stenskivor har beräknats med hissen i åtanke. Och även om de olika lägenheterna fått egna personligheter, har de en tydlig samhörighet i inredningsstudions signatur och stilkänsla. »Det här projektet var annorlunda eftersom det är en och samma familj som ska bo och leva här, samtidigt som lägenheterna är uppdelade. Man har ett trapphus som rent fysiskt utgör ett mellanrum och skiljer dom åt. Men det innebär ju också en större frihet för oss som inredare, vi kan välja hur de ska hänga ihop«, förklarar Joanna. »De kommer så klart att knyta an till varandra eftersom vi har en viss signatur och materialitet som vi föredrar att jobba med, men i det här fallet underlättades det också av att kunden hade en så tydlig bild av vad de olika ytorna skulle ha för syfte.«
Förutom återkommande material och färger som håller samman de olika enheterna, strävade man efter att installera en naturlig progression i varje sammanhängande yta. Och inte röja alla hemligheter redan i första rummet. »Vårt mål är alltid att du ska öppna ytterdörren, kliva in och känna hur nyfikenheten väcks till liv. Man ska vilja se mer. Inte få känslan av att du redan vet hur allt ser ut, av att bara stå i hallen. För så är det ofta. Se istället hemmet som en berättelse där varje rum är ett nytt kapitel som gör att man vill veta vad som ska hända längre fram – kanske ändras ljuset, färgerna, konstrasterna eller stämningen. Det är variationen man vill åt, inte bara mer av samma.«
För bostadslägenheten fanns önskemål om att skapa en lugn och trygg oas för en modern barnfamilj. Som uppskattar nedtonad estetik och samtidigt är väldigt intresserad av musik och teknik – ett intresse som Studio Lawahl lagt mycket tid på att integrera. »Det var inneburit väldigt mycket pyssel att göra tekniken osynlig på ett snyggt sätt, vi gjorde bland annat en teknikmöbel där vi lagt in dolda högtalare och baslådor bakom gröna paneler och installerat en projektorduk. Själva möbeln har även ett lock, under det hittar man ett helt piano«, säger Joanna och ler.
Som kontrast till den senaste tekniken har familjen även en förkärlek för vacker vintage, vilket också har inneburit ett särskilt stort nöje för inredarna. »Det har varit fantastiskt att få samla på sig en massa skatter via auktioner och antikhandlare. Vi har kommit över massvis med spännande lampor och möbler som inte går att hitta någon annanstans, det är ju ofta de riktigt unika pjäserna som gör ett helt rum. Här har vi framförallt en svart och vit armatur som jag är särskilt förtjust i.«
Studio Lawahls signatur
Moodboardet för Apt M93 har varit brett, snarare fokuserat på en specifik mix av influenser än enstaka inspirationskällor. För att vara ett skandinaviskt hem kan man skönja en sällsynt stark lutning mot maximalistisk form och design.
Studio Lawahls tydliga signatur sitter i att hitta rätt variation i materialen. Enligt Joanna tenderar de att oftast utgå från mörka träslag som känns varma och naturliga, trogna sina naturliga egenskaper både för blotta ögat och för den taktila känslan. Tillsammans med andra naturmaterial i allt från mjuka textilier till rätt polerad sten. Och vintage-prylar med rätt patina, och rötter i rätt årtionden, som ger liv åt helheten.
»Det är väl utmaningen som bjuds i en nyproducerad, modern lägenhet. Att dra upp de stilmässiga ramarna från grunden. En sekelskifteslägenhet tål det mesta, rent stilmässigt, eftersom den ligger och svävar i mitten av många olika epoker. Medan en modern bostad inte kan ta emot vad som helst, där känns en rokokostol direkt malplacerad. Man får hålla sig till mer närliggande årtionden istället. För det måste kännas trovärdigt, det har alla hus och inredningar gemensamt.«
Studio Lawahl
Vilka: Joanna Lavén och David Wahlgren.
Gör: Driver Studio Lawahl som specialiserar sig på inredningsdesign för privata hem och kommersiella ytor.
Aktuella med: Projektet Apartment M93 i Stockholm, där fyra separata lägenheter inretts på uppdrag av en och samma kund.