Titta in i arkitektens unika flerbostadshus i Vallastaden

Villaarkitekten Magnus Ståhl ombads 
att rita ett flerbostadshus. Det blev 
ett hus med extraallt: pool, vinterträdgård 
och industricharm.

Annons

Magnus Ståhl är en utpräglad villamänniska, såväl

som privatperson som yrkesman – uppvuxen i en

villa i Falköping, boende i en villa på Lidingö.

I 25 år har han jobbat som arkitekt, och han har mestadels ritat villor, villor, villor.

»För alla inkomstklasser, från koja till slott.«

Kontoret på Östermalm med sex anställda arkitekter ligger i ett före detta galleri, och används lite som ett sådant också. Här finns en liten utställning kring hans och kollegornas värv, ett tjugotal Ståhl-villor i modellform som står på bord och hyllor, och där kunder kan fördriva väntetiden med att studera arkitektur à la Magnus.

En modell är ett nybyggt slott på över 3 000

kvadratmeter, ett spännande och mycket hemligt objekt. Andra är moderna

hus i betong eller trä, inte ett enda är det andra likt.

»Jag brukar egentligen syssla mer med haute couture-villor än sådant här!« säger Magnus.

Ett ärligt hus som redovisar byggmaterialen utan falsk blygsel – det var grund tanken bakom Hökerums tvåhusprojekt Magasinet i Vallastaden. Kök av Vedum.  
 
Annons

Med »sådant här« menas det nyss färdigställda flerbostadshuset Magasinet som ligger i Sveriges yngsta bostadsområde, Vallastaden, belägen strax utanför Linköping. Det är en sprillans ny stadsdel, som under septembers första tre veckor dess utom öppnar för allmänheten med en boutställning.

Här står 80 nya hus, villor och flerbostadshus, uppförda av 40 bygg aktörer under de senaste två åren. Så småningom kommer runt 1 800 människor att bo här.

Vallastaden ska bjuda på det speciella myller en medeltida stadskärna kunde uppvisa, med trångt mellan husen och olika byggstilar. Inga bilar får köra här, de parkeras vid områdets ingång i ett garage med solceller. Varje byggherre har fått bestämma över material och utseende av husen. Ingen arkitekt har fått rita två hus. Alla hus ska ha individuella materialval i fasaderna.

Annons
 
Keramik finns det gott om i detta hem, köpt på loppisen Återbruk i Limmared, Myrorna och Emmaus i Borås.  
Fasaden är bland annat inspirerad av konstnären Andreas Erikssons landskapsmålningar. »Man ser inte skogen för alla träd, det är så jag tänker mig mönstret, och som ett trumintro av Smashing Pumpkins«, säger

Magnus Ståhl.

 
Annons

Flerbostadshuset Magasinet som byggts av fastighets bolaget Hökerum Bygg består av två hus och en gemensam gård. Det ligger intill ett av Vallastadens så kallade Felleshus, som det finns sju stycken av. Felleshusen är stora växthus med en gynnsam inomhusmiljö, där områdets boende ska kunna odla och umgås.

Ett av husen har ritats av Magnus. Det är försett med en betongfasad med ett spårat mönster som sägs vara inspirerat av trumintrot till en 25 år gammal Smashing Pumpkins-låt.

Annons

»Jag jobbar nästan alltid så. Alla konstverk har en rytm, om det är text, konst, hus. Rytm är otroligt viktigt för mig. Jag är trummis, det är nog därför. Och för det mesta säger jag inte vilken låt det är som ett hus bottnar i.«

Hökerum Bygg ville ha ett speciellt hus. »Här ska bli utställning, man har världens blickar på sig. Man kan inte bara smälla upp en vitmålad kartong«, säger Maria Ståhl, marknadschef för Hökerum och tidigare gift med Magnus kusin, Fredrik Ståhl, som är vd för Hökerum Fastigheter.

»Så vi gav medvetet uppdraget till Magnus, som annars alltid jobbar med väldigt individuella lösningar.«

Under entrésolen står Arne Norell-soffan Rotang, inköpt i vintagebutiken Easy Living,

i Göteborg. Alla möbler är

second hand och handplockade av inredare Karin Rylander. All interiör kommer vara till salu under mässan i september.

 

»Som villaunge uppvuxen i Falköping och boende i egenritad villa på Lidingö är jag egentligen inte så mycket för flerbostadshus. Vad är poängen med att bo så där likriktat med en massa andra människor? Det är min utgångspunkt, och den har jag tagit med mig in i det här projektet«, säger Magnus.

Annons

Vallastaden är speciell av flera anledningar. Arkitektkontoret Okidoki som ligger bakom detaljplanen – som består av tegar, ett lags lapptäcke av små tomter – har låtit byggherrarna få fria tyglar sånär som på några punkter:

vid varje hus ska det planteras ett fruktträd och i varje hus ska det finnas ett växthus eller en vinterträdgård och möjligheter för de boende att odla.

»Jag tycker om Okidokis koncept. Och jag gillar över huvud taget mycket att arbeta med koncepttänk. Här har jag försökt närma mig fördelarna med ett flerbostadshus. I Magasinet har jag sett till att alla lägenheterna är olika, för att komma ifrån den förhatliga likritningen i flerbostadshus. Och att man kanske har råd med saker som man annars inte har råd med. Som en inomhuspool till exempel.«

Inomhuspoolen möjliggör ett morgondopp med grannsamverkan – en given lekplats för husets alla barn.  

I Magasinets fall ligger poolen i markplan och nås från den gemen samma vinterträdgården, ett litet glashus som man kan sitta vid långbord och ha det trivsamt i.

Annons

»Som arkitekt kan du bygga hur fina lekplatser som helst. Men att

barnen sedan verkligen leker där är inte helt självklart«, säger Magnus, som själv är fyrabarnspappa av den där sorten som beslagtar telefonerna under sommarlovet för att barnen ska leka ordentligt, med pinnar och stenar.

»Vid en pool kommer man omedelbart nära varandra. Mycket runt poolen är farligt. Man tvingas titta till barnen, och kanske även andras barn, för här kan man drunkna. Så man tvingas också att interagera med varandra, och det är bra. Om man inte vill det kan man ju dra sig undan till sina privata ytor.«

Gemensam uteplats bland husets odlingar. Planteringarna i cortenlådorna är ritade av Magnus fru, Christina Ståhl, som är trädgårdsarkitekt. Bakom syns ett av Vallastadens sju Felleshus, ett 250 kvadratmeter stort växthus med

mötesrum, där områdets boende kan odla grönsaker eller umgås.

 
 
Annons

Magasinets två hus omfattar 32 lägen heter, samtliga med olika planlösningar, intygar Magnus. Hökerums ambition från början var »ett ärligt hus som redovisar alla byggmaterial, och som utstrålar en industriell känsla«, säger Maria Ståhl.

»Vi har vridit på begreppet ’god standard’. Det kanske inte alls är de där gipsade väggytorna som vi ser i alla andra nybyggda lägenheter.«

Det blev väggar i råbetong, slipade betonggolv, återvunna dörrar. Faktum är att hela projektet började med att Maria och hennes exmake Fredrik Ståhl köpte 80 gamla dörrar, samtliga i massivt trä och med slitna, vackra ytor. I huset slås man av den varma, ombonade känsla som finns, trots de nakna betongväggarna.

Annons

»Jag la ner en hel del tankemöda kring detta hur man kunde få en varm känsla av betong. Men det är ju inte så svårt egentligen. Betong görs av kalkstensrester. Det är ett naturmaterial«, säger Magnus.

Generöst med förvaring och högt i tak samt direkt access till uteplatsen. En lägenhet med extra allt.  
Sänggavel i ljus björk med flätad sadelgjord, köpt på Blocket, taklampa Ateljé Lyktan köpt på Brohjälpen, Falkenberg. Sängbord i teak från Easy Living, Göteborg, herrbetjänt i teak köpt på Fröjdlunds Antik, Limmared.  

Residence fastnar för en enrummare på 55 kvadrat, som känns som någonting helt annat än just en etta. Lägenheten bjuder delvis på en häpnadsväckande takhöjd på 4,70 meter och ett entresolplan. Det gör att man får känslan av industribyggnad som paras med en viss villakänsla, mycket tack vare att det finns en liten privat uteplats utan insyn i direkt anslutning till köket.

Annons

Som leverantör av köksinredning valde man Vedum och en ganska livfull kökslucka i ask med brunkärna, som ger en stark materialkänsla åt lägenheten. »Man behöver inte alltid bygga för alla«, konstaterar Magnus.

»Det finns såklart människor som hatar det här och som vill ha helt vitmålade lägen heter. De köper ju med fördel någonting annat.«

Sedan avslöjar Magnus Ståhl vad som inspirerat till fasaden. I am one. Smashing Pumpkins debutlåt från 1992.

Gemla stolar med skinnsits second hand, matbord i teak ett Blocketfynd.Takhöjden i köket är nästan fem meter. Härifrån kommer man direkt ut på en liten uteplats som ligger ogenerad under marknivå.  
 

Magnus Ståhl

Annons

Ålder: 51 år.
Gör: Driver arkitektbyrån Magnus Ståhl Arkitekter.Ritar hus, mestadels villor för Sveriges gräddhyllor.
Bor: I villa på Lidingö, och på en 1700-talsgård på Kinnekulle.
Aktuell med: Flerbostadshuset Magasinet i Vallastaden utanför Linköping.

 

Läs också:

Unikt arkitektritade huset i Vallastaden

Arkitektritat sommarhus på Gotland – med magisk pool

Kika in i stjärnarkitektens funkislya på Kungsholmen

Annons