Historien i fokus när mäklarbyrån Historiska hem intar Stockholm

Annons

Efter 9 år i Göteborg intar mäklarbyrån Historiska hem nu Stockholm. Som namnet skvallrar om förmedlar Historiska hem bostäder med en historia – och allt måste därför vara byggt före 1965. Residence fick en pratstund med Mattias Lantto, Historiska hems grundare och VD, om konceptet, hur idéen till företaget uppkom och varför han valde att lansera även i Stockholm!

Berätta om Historiska hem!
– Historiska hem förmedlar bostäder i fastigheter som är byggda år 1965 eller tidigare. De pengar som säljaren betalar i arvode används bland annat till att anlita en byggnadsantikvarie som kan berätta om husets historia och vem som bott där. Vi hoppas nå de kunder som förstår att marknadsföra det kulturhistoriska värdet med sin fastighet. Vi låter också fotograferingen ta tid och anstränger oss för att fånga känslan i bostaden.

Varför behövs en sådan mäklare som Historiska hem?
– Anlitar man Historiska hem kan man förvänta sig några extra dagar av förberedelser för att vi ska kunna göra ett gediget arbete. Jag är fast övertygad om att säljaren kan få bättre betalt om bostaden marknadsförs snyggt och kreativt. Köparen får å sin sida mer kunskap om föreningen bland annat. På det sättet får köparen en tydligare bild av vad han eller hon köper.

Annons

Var kommer iden med Historiska hem ifrån?
– Den kommer från när jag flyttade till Stockholm från Umeå för att studera, år 1999. Då fick jag bo i en lägenhet från 1930-talet och där föddes kärleken till äldre bebyggelse. Tidigare hade jag bott i ett miljonprogramsområde. Helgerna spenderades i olika stadsdelar där jag studerade husen från olika epoker och läste arkitekturhistoria. Jag startade en mäklarfirma med denna nisch i Göteborg 2006 och har sedan dess haft tankar på att göra något liknande i Stockholm. Här finns det fler äldre fastigheter att arbeta med. Bara på Södermalm finns fler lägenheter byggda före 1965 än i hela Göteborg, där rivningshysterin efter andra världskriget var större än i någon annan europeisk stad.

Hur syns historien i ert arbete?
– Den syns bland annat i våra prospekt. En bebyggelseantikvarie skriver om varje hus. Vi berättar om fastigheten och vad som präglar arkitekturen och vilka som bodde där från början bland annat.

Annons

Vad hoppas du åstadkomma?
– Att öka folks intresse för de fastigheter de bor i samt få dem att förstå det kulturhistoriska värdet och vilken kvalitet som format dessa bostäder. Flera hundra år av byggnads- och hantverkskunskaper finns ju bokstavligen i väggarna. Självklart kan man sätta upp en ny vägg men kanske göra det utan att skada en stuckatur till exempel, och vara varsam när man gör förändringar. Det är klart att detta är ett arbete för mig som jag livnär mig på, men jag vill enbart förmedla äldre fastigheter för att det är min passion.

Vilken är skillnaden, tycker du, gentemot andra mäklare?
– Ett genuint intresse för de gamla husen. Vi skriver en historia om huset och de livsöden som utspelats där. Vi jobbar hårt med att presentera bostäderna mer som inredningstidningar som er tidning, hem med känsla, inte som objekt. Vi försöker få alla delar av vårt arbete så professionella som möjligt, med väl genomarbetade informativa texter utan så mycket mäklarklyschor och superlativ. Vi kommer också att arrangera stadsvandringar i olika bostadsområden. Dels för att marknadsföra oss så klart, men även för att väcka folks intresse för gamla byggnader och deras historia. Roligt och lättillgängligt, som Historieätarna, fast stadsvandring!

Bilder Historiska hem_5
 
Bilder Historiska hem_3
 


Fotograf: Anders Bergstedt

Publicerat 17 november 2015
Annons