Höstens inredningstrender 2019 — enligt Formex
Formexmässan har gått av stapeln och med den har även de stora inredningstrenderna för 2019 och 2020 lanserats. Ett starkt hållbarhetstänk, naturmaterial i mängder och inspiration från skogen – här är sju av höstens stora trender.
En ny säsong är i antågande och med den nya trender. Men de snabbt växlande tendenserna har de senaste åren fått se ett skifte mot ett allt stadigare fokus på hållbarhet och långvariga trender, och så även den här säsongen.
Vi längtar tillbaka till naturen och dras till naturens former, material och färger. Ett tema som genomsyrar många av höstens inredningstrender på Formexmässan i Stockholm. Många trender tar även ett visst avstånd från masskonsumtion och lägger istället fokus på långvarig design och att återupptäcka det man redan har hemma.
Här följer sju inredningstrender som kommer dominera hösten 2019 – enligt Formexmässan:
Trend 1: Hållbarhet
Hållbarhet är knappast längre än trend utan en grundpelare för allt som görs framöver i såväl inredningsbranschen som i övriga delar av vårt vardagsliv. Den tål dock att nämnas eftersom hållbart tänkande är något som alla måste förhålla sig till på ett eller annat sätt.
Den tidlösa trenden har dessutom bara fått sin början och vi kan förvänta oss att se en mängd nya innovationer på området under de kommande åren – från nya material till hur man kan återbruka på ett bättre sätt.
Trend 2: Naturnära palett – med två färgkomplement
Baspaletten i höst är tidlöst naturnära med jordiga kulörer. Men det finns även trender för den som gillar lite mer färg i sin inredning. Utöver det jordnära stuket syns trendfärger i två olika inriktningar.
Den ena paletten går i kalla, blå toner med accenter i koboltblått. Den andra samlingen trendkulörer går i varma toner, med dämpade nyanser av rost, aprikos och gult. Båda färgpaletterna kompletterar den jordnära skalan fint och är därför tidlösa val i hemmet.
Trend 3: Organiska former
Längtan och begäret efter naturen syns även i formerna i inredningen. Det finns direkt lånade former som snäckor, växter och djur, men inspirationen syns även i formgivningen med gyllene, runda detaljer från månen samt räfflade glasytor och vackra linjer från vågorna på vattnet.
Trend 4: Naturmaterial
Nu vill vi att material ska vara hållbara och äkta – och därför plockar vi in skogen i hemmet med naturmaterial. Taktila ytor är inte bara vackra för ögat, utan även sköna att känna på. De starkast lysande stjärnorna är rotting och jute, men det finns även ull, keramik, nordiska träslag, linne och papper. De råa ytorna för oss tillbaka till naturen, i våra hem.
Trend 5: En flört med 70- och 30-talet
Formspråket har inte enbart inspirerats av naturen, utan även 70-talets design gör en comeback den kommande säsongen. Nylanseringar och återanvändning av gammal design är på modet och 30-talets art deco-vurm, som 70-talet även sneglade på, syns i det grafiska formspråket. Mönstren är många och i materialval lyfts 70-talet allra helst med manchester.
Trend 6: En murrig palett
Utöver de ljusare, naturnära kulörerna med sina färgglada komplement finns en annan palett som är återkommande i höst och det är den mörka och murriga. I höst vill vi boa in oss hemma och de dova färgerna bidrar till en ombonad känsla.
Det syns mycket svärta i såväl textilier som detaljer tillsammans med mörkrött, grönt och blått som kombineras med både blanka och borstade metaller. De mörka kulörerna syns särskilt ofta i kombination med höst- och vintermaterialet sammet och i år får materialet vara allt från slätt och enfärgat till mönstrat eller manchesterrandigt.
Trend 7: Den nya lyxen
Det som anses vara lyxigt håller sakta på att ta ny form. Det handlar inte längre i lika stor utsträckning om en extravagant och glamourös livsstil. Den nya lyxen kretsar snarare kring värden som harmoni och kvalitet, något som går hand i hand med hållbarhetstänket.
Med det har ett stort hantverksintresse fötts och allt fler börjar uppskatta den unika konst som ett gediget hantverk utgör. Lyxen går helt enkelt tillbaka i tiden – eller framåt, beroende på hur man ser på det. Man väljer färre, men bättre och gärna även material och kunskaper som finns på nära håll.