Imke Janoschek: Därför är trädgården den nya statuscykeln

2020 kommer bli det stora gröna genombrottet. För nu är odlandet så hett, så hett att det börjar osa pengar.

Annons

Coronans år 2020 är året då vissa frösorter tar slut i handeln fortare än någon kan stava till Bokashi (avancerad kompostmetod från Japan). Då försäljningen av sticklingar slår nya rekord på Tradera och då ett nytt fenomen, timslånga live-sändningar av trädgårdsprofiler på Instagram tar redig fart.

Nu tänker ni som inte är särskilt trädgårdsintresserade att detta har ni inte hört talas om över huvud taget. Men låt mig bjuda på en titt i min egen rätt så trädgårdsgröna åsiktskorridor, där jag följer ett 50-tal inspiratörer och proffs. Och där tar det fart på ett alldeles utomordentligt sätt nu.

Som bekant går det för tillfället bra att sälja ungefär fem grejor i Pandemi-Sverige. Alkohol, utemöbler, handsprit och såklart trall för att bygga uteplats. Men allra bäst går det att sälja trädgårdsprylar och växter. Det är knappt så att trädgårdshandeln hinner få in varorna, viskas det.

Och det är ju alldeles underbart. Må tusen trädgårdar blomma.

Annons

Folk vill odla ätbart, för att vara rustade ifall det gapar tomt igen i livsmedelshandeln. Ifall någon jävel köper upp alla konservade bönor som det hände i mars i år. Det var en oskön känsla. Man vill vara preppad, och om man är en duktig odlare kan man kanske plocka några egna bönor på balkongen, och de tomma hyllorna bekommer en lite mindre.

 

I villaförorten diskuterar vi de bästa sätten att bunkra vatten på. Det är den nedersta delen av behovstrappan för preppern. Vatten, toapapper, vevradio och en potatisodling. Då kommer man en bit om allt annat skiter sig i samhället. Men trädgårdstrenden går mycket längre än så, mycket längre än prepping för livsmedelsbrist. På bara några år har vi gått från kravet »lättskött uteplats« till »all in cottagegarden med saftig budget och proffsrådgivning«.

Annons

Man kan säga att trädgården är den nya cykeln. Ni vet cykeln som för tio år sedan var en grej som skulle ta dig från a till b. Och som nu är någon slags supertingest som kan kosta 100 000 kronor. Ja säger du, men det finns cyklar som inte gör det, som inte kostar lika mycket som en båt eller en häst.

Det är möjligt. Men det som har hänt på cykelsidan är att professionaliseringen av cyklandet har liksom ätit sig neråt bland folk som vill cykla. Alltså även småfolks cyklar blir bara dyrare och dyrare. Denna typ av fördyrning inleds oftast med att män blir intresserade av ett ämne. Så var det med köken. Kockar blev kändisar, andra män ville vara lika balla, köpte dyra knivar och efter något år skulle varje kök ha marmor från topp till tå och vinkyl samt sousvide-maskin. Så var det med cyklarna. Och så kommer det antagligen bli med trädgårdarna. Och odlandet överhuvudtaget!

Det är bara att titta på det växande utbudet av trädgårdsprogram. Och hur idolerna där går från 50 plus (Mandelmann, TV4) till mer säljbara 35 minus (Karl Fredrik på Eklaholm, TV4). Där har vi den ungdomlige trädgårdsmästaren Karl-Fredrik i drömmigt boende på Eklaholm på Österlen som på bästa sändningstid visar hur man pysslar om en vissen hortensia genom att vika ett avancerat papperspaket runt själva blomman.

Annons

Jamen, det gjorde Ernst ju för 15 år sedan också, säger ni. Nej! När Ernst planterade en blygsam kryddodling, och gjorde något fint med en kökshandduk och en rundstav kommer Karl Fredrik med inte mindre än 300 perenna fläskiga plantor för en rabatt som kompletteras med två manshöga hjortskulpturer i metall. Då har det hänt något. Vi är liksom inne på en helt annan nivå.

Karl Fredrik  

Samtidigt på Instagram: Vi har en megaball Emily Bratt som är supernörd och trädgårdsproffs på västkusten. Hennes live-sändningar (på Instagram) från hennes egen trädgård, som är som ett slags sagoland med levande påfåglar och vitfluffiga pudlar, kommer nog snart att plockas upp av närmaste tv-kanal. Hon stavar sig obekymrat genom allsköns latinska växtnamn och visar blomsterarrangemang som behöver ett japanskt piggsvin (taggig ikebanatingest i metall som man sänker ner i vasen för att ge stöd). Så fort denna pryl (den kallas även fakir) dyker upp i minsta webb-butik tar den slut på fem röda. Så hon är inte ensam.

Annons

Vi ska odla vår egen fredagsbukett, och veta hur vi stödjer bina i sin överlevnad. Vi ska ha blomning året runt, och vi ska ha en fermenterad japansk kompost. Vi har kommit en bra bit från en simpel krydd-odling.

Jag älskar ju detta. Så mycket grön content!

Nu kommer pengarna, kära trädgårdsnäringen. De kommer som en grön lavin.

Text Imke Janoschek

Foto Jacob Dahlström/TV4, TT, Jasmin Storch

LÄS MER: 

18 Instagram-konton att följa för trädgårdsinspiration

Imke: Tre trädgårdstips i norra Sverige

Upplev världens trädgårdar med Monty Don

Publicerat 12 juni 2020
Annons